Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γερμανία έκλεισε τρία Γενικά Προξενεία του Ιράν

Η Γερμανία έκλεισε τρία Γενικά Προξενεία του Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανναλένα Μπέρμποκ, Γερμανία, Διπλωματικό Σώμα, Ιράν, Ιρανική Πρεσβεία, Όλαφ Σολτς,

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη 31/10 ότι κλείνουν τα τρία γενικά προξενεία της χώρας στην Γερμανία, σε απάντηση στην εκτέλεση του γερμανού-ιρανού Γιαμσίντ Σαρμάντ στο Ιράν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για τις ιρανικές διπλωματικές αποστολές στην Φρανκφούρτη, στο Αμβούργο και στο Μόναχο.

Ανοιχτή παραμένει η πρεσβεία του Ιράν στο Βερολίνο.

Η γερμανική απόφαση συνεπάγεται επίσης ότι 32 προξενικοί υπάλληλοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα την Γερμανία, εκτός εάν είναι κάτοχοι γερμανικής υπηκοότητας.

Προηγουμένως, είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο Ιρανός επιτετραμμένος.

«Έχουμε εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία μας για τις ενέργειες του ιρανικού καθεστώτος και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να αναλάβουμε περαιτέρω δράση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου στην πλατφόρμα «Χ».

Την ίδια ώρα ο Γερμανός πρεσβευτής στην Τεχεράνη Μάρκους Πότσελ παρουσιάστηκε στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών προκειμένου να εκφράσει την «έντονη διαμαρτυρία της γερμανικής κυβέρνησης «για την δολοφονία του Γιαμσίντ Σαρμάντ», ο οποίος καταδικάστηκε για «τρομοκρατική δράση».

Μέχρι τώρα, σε ανάλογο τιμωρητικό μέτρο η γερμανική κυβέρνηση έχει καταφύγει μόνο στην περίπτωση της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οργή για την εκτέλεση

Κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί καταδίκασαν την εκτέλεση του Γιαμσίντ Σαρμάντ στο Ιράν αυτή την εβδομάδα, ενώ η κόρη του Γκαζέλ καταδίκασε με οργή τόσο τη γερμανική όσο και την αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν έκαναν αρκετά για να εργαστούν για την απελευθέρωσή του.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έγραψε στο «X»:

«Η εκτέλεση του Γιαμσίντ Σαρμάντ από το ιρανικό καθεστώς είναι ένα σκάνδαλο που καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο.

»Ο Γιαμσίντ Σαρμάντ δεν είχε καν την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στις κατηγορίες εναντίον του στο δικαστήριο.

»Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει επανειλημμένα και σθεναρά τον Γιαμσίντ Σαρμάντ.

»Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ καταδίκασε επίσης την εκτέλεση, επιμένοντας ότι το υπουργείο της «υποστήριξε ακούραστα τον Γιαμσίντ Σαρμάντ και έστειλε μια υψηλόβαθμη ομάδα από το [Υπουργείο Εξωτερικών] στην Τεχεράνη πολλές φορές.

»Κάναμε επανειλημμένα ξεκάθαρα στην Τεχεράνη ότι η εκτέλεση ενός Γερμανού πολίτη θα έχει σοβαρές συνέπειες».

Όμως η αντίδραση της Γκαζέλ Σαρμάντ (Gazelle Sharmahd) την Τρίτη 28/10 ήταν έξαλλη, γράφοντας στο «X» ότι επρόκειτο να μιλήσει τόσο με τους εκπροσώπους της γερμανικής όσο και της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Θα δούμε σε λίγες ώρες εάν αυτές οι δύο ανίκανες και διεφθαρμένες κυβερνήσεις μπορούν να μου πουν απόψε:

»1- Τι έκαναν (ΗΠΑ και Γερμανία) για 4 χρόνια όταν ο Γερμανοαμερικανός υπήκοός τους απήχθη στο Ντουμπάι και μεταφέρθηκε στο Ιράν με τη βία

»Εκτός από το να σας εγκαταλείψουν σε κάθε διαπραγμάτευση ομήρων, τι έχουν να επιδείξουν;»

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Μπέρμποκ είχε ήδη μιλήσει με την Γκαζέλ Σαρμάντ το βράδυ της Δευτέρας για να της εκφράσει τα συλλυπητήριά της και ότι το υπουργείο θα στηρίξει τις προσπάθειές της να βγάλει τη σορό του πατέρα της από το Ιράν.

Η υπόθεση

Ο 69χρονος Γιαμσίντ Σαρμάντ πιστεύεται ότι απήχθη από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας στο Ντουμπάι το 2020 και μεταφέρθηκε στο Ιράν μέσω του Ομάν.

Καταδικάστηκε σε θάνατο από ιρανικό δικαστήριο στις αρχές του 2023 με την κατηγορία της «διαφθοράς στη Γη» σε σχέση με μια φερόμενη τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στο Σιράζ το 2008.

Ο Γιαμσίντ Σαρμάντ, ο οποίος μετακόμισε στις ΗΠΑ το 2003, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη με την βομβιστική επίθεση και μια ομολογία σε βίντεο που κυκλοφόρησε από την ιρανική κυβέρνηση πιστεύεται ότι ήταν αναγκαστική.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη δίκη του «κατάφωρα άδικη», λέγοντας ότι του έχουν στερηθεί το δικαίωμα ανεξάρτητης υπεράσπισης.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε ότι ο Γιαμσίντ Σαρμάντ στοχοποιήθηκε επειδή δημιούργησε έναν ιστότοπο που υποστηρίζει τον τερματισμό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Ο Γιαμσίντ Σαρμάντ πιστεύεται ότι υπέστη σοβαρή κακοποίηση κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων στη φυλακή του Ιράν.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο πέρυσι, η Γκαζέλ Σαρμάντ περιέγραψε σύντομες τηλεφωνικές κλήσεις που είχε με τον πατέρα της δύο χρόνια νωρίτερα, κατά τις οποίες είπε ότι είχε βασανιστεί, ότι είχε χάσει όλα τα δόντια του εκτός από δύο και ότι είχε δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, με αποτέλεσμα έντονους πόνους στο στήθος και στα άκρα του.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR) με έδρα το Βερολίνο, υποστήριξε πέρυσι την Γκαζέλ Σαρμάντ στην προσπάθειά της να πείσει τους Γερμανούς εισαγγελείς να ασκήσουν κατηγορίες εναντίον Ιρανών δικαστών και αξιωματούχων που είχαν καταδικάσει τον Γιαμσίντ Σαρμάντ.

Η οργάνωση είπε ότι δεν έλαβε απάντηση από τους εισαγγελείς.

Σχετικά άρθρα