Η Χελίν Ουμίτ, υψηλόβαθμο ηγετικό στέλεχος του PKK, κατέστησε σαφές ότι ο περιφερειακός πόλεμος που μαίνεται στην περιοχή μας, ο οποίος θα εξελιχτεί σε γ΄ παγκόσμιος πόλεμος, θα φτάσει και στην Τουρκία κι ο μόνος τρόπος να αποφύγει το τουρκικό καθεστώς τη συντριβή είναι να συνάψει μια «ιστορική κουρδοτουρκική ειρήνη», η μόνη που «μπορεί να σώσει την Τουρκία». Ωστόσο, από τα λεγόμενά της φαίνεται ότι οι Κούρδοι δεν δείχνουν ιδιαίτερα διατεθειμένοι να σώσουν την Τουρκία.
Μιλώντας σε ειδική εκπομπή στην τηλεόραση «Μηδία Νέα» («Medya Haber»), το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του PKK Χελίν Ουμίτ (Helin Ümit) είπε ότι ο κουρδικός λαός διέρχεται μια πολύ σημαντική διαδικασία και πρόσθεσε:
«Αυτή η διαδικασία είναι κρίσιμη και πολύ ευαίσθητη για τον κουρδικό λαό.
»Γιατί είναι η πρώτη φορά, στους τελευταίους αιώνες, που έχουν την ευκαιρία να δώσουν τη δική τους ταυτότητα, την ελευθερία και την ύπαρξη τους.
»Οι κίνδυνοι, όλοι αυτοί, είναι πολύ σοβαροί, αλλά έχουμε την ευκαιρία να νικήσουμε.
»Έχουμε μια αποφασιστικότητα που θα μας οδηγήσει στην ελευθερία. γύρω από τις ιδέες του ηγέτη Άπο (Αμπντουλάχ Οτσαλάν), γύρω από την ύπαρξή του, ας αγωνιστούμε και ας νικήσουμε».
Η Χελίν Ουμίτ είπε ότι οι αντάρτες της ελευθερίας του Κουρδιστάν διεξάγουν έναν πόλεμο ελευθερίας και πρόσθεσε:
«Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ βαρύ πολεμικό περιβάλλον.
»Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι.
»Εάν η κουρδική κοινωνία, οι δημοκρατικοί άνθρωποι και οι δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία πρόκειται να κάνουν συνειδητές αξιολογήσεις, πρέπει να δουν το Ιμραλί [τόπος φυλάκισης του Οτσαλάν], καθώς και την κατάσταση των ανταρτών στις ζώνες άμυνας της Μηδίας [βόρειο Ιράκ].
»Πρέπει να δουν την κατάσταση του πολέμου.
»Υπάρχει απίστευτη αντίσταση στις ζώνες άμυνας της Μηδίας [ιρακινό Κουρδιστάν – Βόρειο Ιράκ].
»Δεν υπάρχει στρατός που να μπορεί να σταθεί απέναντί μας.
»Γίνεται επίθεση κατά της κοινωνίας, του τόπου και των δυνάμεων της ελευθερίας στο Κουρδιστάν.
»Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά».
Η Χελίν Ουμίτ πρόσθεσε:
«Πρώτον, θα ήθελα να μεταφέρω την αγάπη και τους χαιρετισμούς μας στον αρχηγό Άπο εκ μέρους ολόκληρης της κομματικής μας δομής.
»Αφήσαμε πίσω μας την επέτειο της συνωμοσίας της 9ης Οκτωβρίου [όταν ο Κώστας Σημίτης έδιωξε τον Οτσαλάν από την Ελλάδα].
»Συνεχίζουμε τον αγώνα στο 27ο έτος [από το Συνωμοσία του 1998].
»Καλώ όλους να διαβάσουν όλες τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις υπό το πρίσμα της πραγματικότητας της διεθνούς συνωμοσίας μέσω του συστήματος γενοκτονίας [της φυλακής] του Ιμραλί και της αντίστασης του αρχηγού Apo, ο οποίος έδωσε έναν μοναδικό αγώνα εναντίον της.
»Ένα από τα πιο θεμελιώδη προβλήματα του αιώνα που διανύουμε είναι η απώλεια νοήματος.
»Το επίπεδο του να δίνουμε νόημα στη ζωή που ζούμε και σε αυτό που βιώνουμε έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.
»Ωστόσο, αυτό που κάνει έναν άνθρωπο άνθρωπο είναι η δύναμη του νοήματος.
»Το σύστημα γενοκτονίας της φυλακής] του Ιμραλί και ο αγώνας εναντίον του, η πραγματικότητα του αρχηγού Άπο μας προσκαλεί πραγματικά σε αυτό.
»Με άλλα λόγια, μας καλεί να αποκτήσουμε γνώση, και με αυτή την έννοια, στην ελευθερία.
«Είναι πιθανώς η έκφραση του Σπινόζα, “η κατανόηση είναι ελευθερία”.
»Όσο περισσότερο εμβαθύνουμε τη δύναμη του νοήματος μας, τόσο πιο ακριβείς μπορούμε να δούμε τις ζωές μας, τις ζωές μας ως άτομα και τις πραγματικότητες που περιστρέφονται γύρω μας».
[…]
Η Χελίν Ουμίτ σχολίασε τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του ακροδεξιού τουρκικού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και είπε:
«Όλοι μιλούν για μια διαδικασία [διαδικασία από το πεδίο της σύγκρουσης και της βίας στο νομικό και πολιτικό πεδίο], αλλά δεν είναι πολύ σαφές ποια είναι αυτή η διαδικασία.
»Στην πραγματικότητα, το αν υπάρχει διαδικασία ή όχι είναι συζητήσιμο.
»Οι αρχιτέκτονες της γενοκτονικής πολιτικής [κατά των Κούρδων] στην Τουρκία είναι ο [πρόεδρος του MHP] Ντεβλέτ Μπαχτσελί, οπότε βγάλτε νόημα από εκεί τι συμβαίνει.
»Η εικόνα που έχει προκύψει μέχρι στιγμής είναι η εξής:
»Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ακόμη ειδικό πολεμικό παιχνίδι.
»Δεν υπάρχει τίποτα που να υποστηρίζει την ιδέα μιας “διαδικασίας”.
»Δεν είναι ξεκάθαρο τι βλέπουμε.
»Μάλιστα, υπάρχουν και εκείνοι που δεν θέλουν καν να το ονομάσουν “διαδικασία”.
»Μπορώ να το πω αυτό, θα ήταν λάθος να περιμένουμε καλά αποτελέσματα από την πρωτοβουλία που προωθεί ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
»Θέλω να πω το εξής: στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του MHP, ο Μπαχτσελί είπε, “Αφήστε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν να ζητήσει την κατάθεση των όπλων”.
»Όπως λέει και η παροιμία, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι ένα άτομο που δεν θα δώσει καν τις αμαρτίες του για τίποτα [σ.σ. δηλαδή, δεν θα δώσει τζάμπα τις αμαρτίες του να παραγραφούν, θα πουλήσει ακόμα και τις αμαρτίες του κι ας είναι να παραγραφούν].
»Πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό.
»Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να επαινέσουμε τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί έτσι.
»Μερικοί άνθρωποι το κάνουν. [Αλλά] είναι γνωστό πού, πότε και πώς ιδρύθηκε το MHP, ποιους ρόλους ανέλαβε».
Οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι ευαίσθητες
Ο Χελίν Ουμίτ συνέχισε:
«Το MHP είναι ένα κόμμα Gladio [μυστική παρακρατική-παραστρατιωτική επιχείρηση].
»Ιδρύθηκε από τον Alparslan Türkeş [τον ιδρυτή του MHP], ο οποίος πήγε στην Αμερική, επέστρεψε και μετά ίδρυσε το κόμμα.
»Πήγε στις ΗΠΑ και έλαβε εκπαίδευση “Gladio”, καο [εάν δεν μπορώ να καταλάβω] ενάντια σε ποιον ιδρύθηκε το MHP, σημαίνει πραγματικά ότι δεν καταλαβαίνω τίποτα για την πολιτική.
»Υπό αυτή την έννοια, καλώ ιδιαίτερα τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να είναι ευαίσθητες.
»Γίνονται δηλώσεις, αλλά δεν υπάρχει ούτε καλή θέληση ούτε σοβαρότητα.
»Υπάρχει ένα παιχνίδι, μια συνωμοσία.
»Μπορείτε λοιπόν να ρωτήσετε, να πείτε, γιατί [συμβαίνει αυτό] τέτοια στιγμή;
»Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό.
»Το πρώτο είναι ότι ο παγκόσμιος πόλεμος που εντείνεται στην περιοχή έχει γίνει απειλή για την Τουρκία και το έχουμε πει πολλές φορές.
»Είπαμε ότι θα έρθει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος και θα έρθει στην Τουρκία.
»Μόνο μια ιστορική κουρδοτουρκική ειρήνη μπορεί να σώσει την Τουρκία.
»Το έχουμε εκφράσει πολλές φορές με διάφορους τρόπους.
»Δηλώσεις έχει κάνει και το κίνημά μας.
»Αυτά δεν είναι μυστικά, και μιλάμε για αυτά ούτως ή άλλως.
»Αυτό που λέμε εδώ είναι οι αλήθειες που αποκάλυψε ο αρχηγός Από, [δηλαδή] ο αγώνας του να ματαιώσει τη διεθνή συνωμοσία».
ΠΗΓΗ: ANFNEWS
Η πρόταση Μπαχτσελί στις 22/10:
Μπαχτσελί: Να ανακοινώσει ο Οτσαλάν τη διάλυση του PKK για να απελευθερωθεί
Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν ανέφερε στις 22/10 ότι «ο αρχιτρομοκράτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα μπορούσε να θέσει τέρμα στην απομόνωσή του».
Τον κάλεσε να ανακοινώσει το τέλος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης
Πρόταση – «βόμβα» έκανε την Τρίτη 22/10 ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ακροδεξιός «Γκρίζος Λύκος« Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που κάλεσε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν να ανακοινώσει τη διάλυση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος PKK με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή του.
Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) άφησε να εννοηθεί ότι θα συμφωνούσε με την υφ’ όρους αποφυλάκιση του Οτσαλάν, εφόσον αποκηρύξει δημοσίως και από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης την ένοπλη δράση και καλέσει τα μέλη του PKK να παραδώσουν τα όπλα τους.
«Αν όλοι συμφωνούν για μια πολιτική, μια χώρα και ένα μέλλον χωρίς τρομοκρατία, τότε είμαστε έτοιμοι να βγούμε μπροστά.
»Ας αφήσουμε τον αρχηγό της τρομοκρατίας, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να προσφέρει κάθε είδους υπηρεσία όταν τον έφερναν στην Τουρκία, να δηλώσει μονομερώς ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει και η οργάνωση έχει εκκαθαριστεί», ανέφερε ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων.
«Ας διακηρύξει ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει και η οργάνωση έχει διαλυθεί»
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη κατανοήσει αυτό το κάλεσμά μου», συνέχισε ο πρόεδρος του ακροδεξιού ΜΗΡ, και διατύπωσε την πρότασή του «για την εξάλειψη της τρομοκρατίας στον Αιώνα της Τουρκίας», όπως είπε, ως εξής:
«Αν αρθεί η απομόνωση του αρχηγού της τρομοκρατίας, ας έρθει να μιλήσει στη συνεδρίαση της ομάδας (σ.σ. του φιλοκουρδικού) Κόμματος Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
»Ας διακηρύξει ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει εντελώς και η οργάνωση έχει διαλυθεί.
»Αν δείξει αυτή την βούληση, ας ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για νομική ρύθμιση προκειμένου να ασκήσει το “δικαίωμα στην ελπίδα”».
Τι εννοεί με το «δικαίωμα στην ελπίδα»
Με τον όρο «δικαίωμα στην ελπίδα» η τουρκική νομολογία αναφέρεται στη δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης των κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης υπό όρους, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν δείξει καλή συμπεριφορά και έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους.
Η υφ’ όρων αποφυλάκιση έχει στόχο την επανένταξη του κρατουμένου στην κοινωνία και την εξασφάλιση της αναμορφωτικής λειτουργίας της ποινής.
Ο Μπαχτσελί είχε χειραψία με την ηγεσία του DEM
Ήδη, από την 1η Οκτωβρίου, ο Μπαχτσελί είχε ανταλλάξει χειραψία με την ηγεσία του σοσιαλιστικού φιλοκουρδικού κόμματος DEM, το οποίο ακόμη και σήμερα κατηγορεί ότι στηρίζει την τρομοκρατία και είναι πολιτικό παρακλάδι του ΡΚΚ.
Η κίνησή του έγινε κατά την τελετή έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Εθνοσυνέλευση και ερμηνεύτηκε ως πρωτοβουλία για επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος.
Σε μία πρώτη αντίδραση στην τοποθέτηση του Μπαχτσελί, ο πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του ΑΚΡ, ανέφερε μεν ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτούς που έχουν πρόβλημα με τον εθνικό μας ύμνο και αυτούς που υπονομεύουν τη δημοκρατία μας», υπονοώντας τους φιλοκουρδικούς κύκλους, «είτε πρόκειται για εραστές της τρομοκρατίας μεταμφιεσμένους σε δικηγορικούς συλλόγους, δικηγόρους ή δημοσιογράφους».
Όμως, είχε στηρίξει έμμεσα τη δήλωση Μπαχτσελί λέγοντας:
«Περιμένουμε από όλους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει θέση για την τρομοκρατία στο μέλλον της Τουρκίας.
»Θέλουμε αυτό το ιστορικό παράθυρο που ανοίγει να μη πέσει θύμα υπολογισμών.
»Θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία».
Τι λένε οι Κεμαλιστές και το φιλοκουρδικό DEM
Κατ’ αρχήν στήριξη στην πρόταση Μπαχτσελί παρείχε ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ.
«Αν σταματήσει η αιματοχυσία στην Τουρκία, αν δεν υπάρξουν άλλα δάκρυα από τα μάτια των μητέρων, αν έλθει ειρήνη στη χώρα, εκτιμούμε όσα λέγονται σε αυτό το πλαίσιο.
»Θα υποστηρίξουμε πλήρως το τέλος της τρομοκρατίας».
Τι απάντησε το DEM
Από την πλευρά του φιλοκουρδικού DEM, στο οποίο απευθύνεται άλλωστε η πρόταση Μπαχτσελί, η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Τουλάι Χατιμογουλαρί δήλωσε ότι «αν πρόκειται να γίνει μια αρχή, η πρέπει να γίνει άρση της απομόνωσης (του Οτζαλάν) αμέσως.
»Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για μια έντιμη ειρήνη».
Σημείωσε ακόμη ότι «συνομιλητής για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία είναι ο κύριος Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος βρίσκεται υπό βαριά απομόνωση στο Ιμραλί».
Συνελήφθη το 1999 στην Κένυα
Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν κρατείται από το 1999, υπό συνθήκες σχεδόν πλήρους απομόνωσης, στο νησί Ιμραλί της Προποντίδας, εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Η σύλληψή του έγινε στις 15 Φεβρουαρίου 1999, ενώ διέμενε στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα.
Ο ηγέτης των Κούρδων μεταφέρθηκε με χειροπέδες από πράκτορες της τουρκικής ΜΙΤ στην Τουρκία, έχοντας επιβιβαστεί σε τουρκικό αεροσκάφος.
Ο Οτσαλάν καταδικάστηκε σε θάνατο στις 26 Ιουνίου 1999, απόφαση που επικυρώθηκε και στην έφεση, τον ίδιο χρόνο.
Ωστόσο, το 2022 η Τουρκία, που τότε επεδίωξε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ κατάργησε τη θανατική ποινή, μετατρέποντάς την σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Ο Οτσαλάν ήταν ο μόνος κρατούμενος των φυλακών του Ιμραλί που βρισκόταν σε καθεστώς απόλυτης απομόνωσης, ενώ οι δικηγόροι του είχαν κάνει λόγο για απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες.
Τι συζητείται στα παρασκήνια στην Άγκυρα μετά το κάλεσμα του Μπαχτσελί στον Οτσαλάν;
Η έκκληση του προέδρου του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί στις 22 Οκτωβρίου προς τον ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν να «αιτήσει το δικαίωμα στην ελπίδα και να μιλήσει στη συνεδρίαση της Ομάδας του Κόμματος DEM στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση» υπό τον όρο ότι θα διαλύσει την οργάνωση, είχε μεγάλο αντίκτυπο στην Τουρκία.
Τα μέλη του MHP περιγράφουν το κάλεσμα του Μπαχτσελί ως «ορόσημο».
Υπάρχουν διαφορετικές αξιολογήσεις για το κάλεσμα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.
Αναζητείται απάντηση στο ερώτημα εάν ο Μπαχτσελί έκανε αυτές τις δηλώσεις αφού έφτασε σε κάποια συμφωνία με τον Οτσαλάν.
Ο Οτσαλάν έλαβε άδεια να δεχτεί επισκέψεις στη φυλακή για πρώτη φορά μετά από 43 μήνες.
Ο ανιψιός του ηγέτη του PKK, Ομέρ Οτσαλάν, ο οποίος είναι βουλευτής του Κόμματος DEM από τη Σανλιούρφα, ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις 23 Οκτωβρίου.
Ο Ομέρ Οτσαλάν ανέφερε ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είπε:
«Η απομόνωση συνεχίζεται. Εάν προκύψουν οι συνθήκες, έχω τη θεωρητική και πρακτική δύναμη να ανασύρω αυτή τη διαδικασία από το πεδίο της σύγκρουσης και της βίας στο νομικό και πολιτικό πεδίο».
Ωστόσο, την Τετάρτη 23/10 πραγματοποιήθηκε επίθεση του κουρδικού PKK σε τουρκική πολεμική βιομηχανία.