Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέες λεπτομέρειες για την εξόντωση του Σινουάρ και τις μάχες που συνεχίζονται στην περιοχή

Νέες λεπτομέρειες για την εξόντωση του Σινουάρ και τις μάχες που συνεχίζονται στην περιοχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Γιαχία Σινουάρ, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Για εβδομάδες, στρατεύματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) από την Ταξιαρχία Ναχάλ και την 828η Ταξιαρχία (Μπισλάχ) πολεμούν στη Ράφα, συνεργαζόμενα στενά με την Σιν Μπετ (ισραηλινή Ασφάλεια).

Η ομάδα μάχης Μπισλάχ που δρούσε στη συνοικία Τελ αλ-Σουλτάν αναγνώρισε αρκετούς υπόπτους και κατά τη διάρκεια της μάχης που ακολούθησε, ανακάλυψαν ότι είχαν σκοτώσει τον διαβόητο ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Την Παρασκευή 18/10, οι δυνάμεις των IDF αντιμετώπισαν δύο τρομοκράτες γύρω από το σπίτι όπου βρισκόταν ο Σινουάρ, ένας πιθανώς μέλος της ομάδας που συνόδευε τον Σινουάρ τις τελευταίες του ώρες.

Μια προκαταρκτική έρευνα του IDF αποκάλυψε ότι το πρωί της Τετάρτης 16/10, γύρω στις 10 το πρωί, ένας Ισραηλινός στρατιώτης από το 450 Τάγμα εντόπισε δύο ύποπτες φιγούρες να κινούνται ανάμεσα στα ερείπια της γειτονιάς.

Ανέφερε τη θέαση και ο Διοικητής του Τάγματος, Αντισυνταγματάρχης Ραν Κανάαν προχώρησε με δυνάμεις πεζικού και τεθωρακισμένων.

Παρατήρησε τρία ύποπτα άτομα—δύο να περπατούσαν μπροστά, τυλιγμένα σε κουβέρτες και ένα τρίτο να ακολουθούσε πίσω, φορώντας ένα γιλέκο μάχης και οπλισμένος, με μια κουκούλα να καλύπτει το κεφάλι του.

Αρχικά, υπήρχε ανησυχία ότι οι δύο φιγούρες θα μπορούσαν να είναι όμηροι και ο διοικητής άνοιξε πυρ εναντίον του τρίτου ατόμου, που αναγνωρίστηκε ως τρομοκράτης, χτυπώντας του το χέρι.

Σε αυτό το σημείο, κανείς δεν συνειδητοποίησε ότι ένας από τους τρομοκράτες ήταν ο Γιαχία Σινουάρ.

Σε αντίθεση με παλαιότερους ισχυρισμούς, ο Γιαχία Σινουάρ δεν έχασε το χέρι του.

Εκείνη τη στιγμή οι τρομοκράτες χωρίστηκαν.

Δύο μπήκαν σε ένα κοντινό σπίτι, ενώ ο τρίτος, που αργότερα επιβεβαιώθηκε ως ο Σινουάρ, διέφυγε σε άλλο.

Οι δύο πυροβόλησαν εναντίον των δυνάμεων των IDF, τραυματίζοντας σοβαρά έναν στρατιώτη από το 450 Τάγμα, ο οποίος μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στο νοσοκομείο και έκτοτε η υγεία του έχει βελτιωθεί.

Ο διοικητής του τάγματος κάλεσε ενισχύσεις για να ελέγξουν το σπίτι στο οποίο είχε καταφύγει ο Γιαχία Σινουάρ.

Βρέθηκαν κηλίδες αίματος στις σκάλες και ο διοικητής συνειδητοποίησε ότι ήταν φρέσκο ​​αίμα.

Ο Γιαχία Σινουάρ πέταξε δύο χειροβομβίδες από ένα παράθυρο, η μία εκ των οποίων εξερράγη αλλά δεν προκάλεσε τραυματισμούς.

Οι δυνάμεις των IDF βομβάρδισαν το κτίριο με πυρά τανκ, πυραύλους και πολυβόλα, χωρίς να γνωρίζουν ακόμη την ταυτότητα του Σινουάρ.

Μετά τον πρώτο βομβαρδισμό, ένα drone στάλθηκε μέσα και κατέγραψε πλάνα του Γιαχία Σινουάρ, τραυματισμένο, να κάθεται σε έναν καναπέ και να ρίχνει ένα ραβδί στο drone.

Ο τραυματισμένος Γιαχία Σινουάρ στο σπίτι που είχε καταφύγει. Πλάνο από την κάμερα του ντρόουν.

Σε αυτό το σημείο, ήταν 4 μ.μ. —έξι ώρες μετά την έναρξη της μάχης.

Ένα δεύτερο βλήμα εκτοξεύτηκε, μαζί με σφοδρά πυρά πολυβόλου, τα οποία τελικά τον σκότωσαν.

Η μονάδα συνέχισε τον σφοδρό βομβαρδισμό της έως ότου κατέρρευσε μέρος του κτιρίου.

Αργότερα το ίδιο βράδυ, ένα άλλο drone στάλθηκε στο κτίριο και εντόπισε ένα πτώμα, αν και δεν ήταν ακόμη δυνατό να αναγνωριστεί.

Αποφασίστηκε οι Ισραηλινοί να περιμένουνε μέχρι το φως της ημέρας για να μπουν.

Γύρω στα μεσάνυχτα, ένας άλλος τρομοκράτης εντοπίστηκε σε επιφυλακή και σκοτώθηκε.

Μέχρι το πρωί της Πέμπτης 17/10, όταν ένα άλλο drone πέταξε μέσα, οι δυνάμεις παρατήρησαν ότι το σώμα έμοιαζε με τον Σινουάρ.

Φωτογραφίες στάλθηκαν στο αρχηγείο της Νότιας Διοίκησης και ένας ανώτερος αξιωματικός τις μοιράστηκε με τον ομόλογό του στο τμήμα επιχειρήσεων της Σιν Μπετ, ρωτώντας: «Τον αναγνωρίζετε;».

Οι επιχειρησιακές ομάδες της Σιν Μπετ έφτασαν στο σημείο και ξεκίνησαν ιατροδικαστικές εξετάσεις για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα του νεκρού.

Όταν ο υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν έφτασε στο σημείο και είδε το πτώμα με τα μάτια του, συνειδητοποίησε αμέσως ότι ήταν ο Γιαχία Σινουάρ.

Σύμφωνα με τις IDF, «Αυτή η επιχείρηση ακολούθησε μάχες αρκετών μηνών κατά τις οποίες οι IDF, σε συνεργασία με την Σιν Μπετ και υπό την ηγεσία της 162ης Μεραρχίας, πολέμησαν εναντίον της Ταξιαρχίας Ράφα και του Τάγματος Τελ αλ-Σουλτάν, εξολοθρεύοντας εκατοντάδες τρομοκράτες.

»Οι Ισραηλινές ενέργειες στρίμωξαν τον Σινουάρ, αποτρέποντας τη διαφυγή του και δημιουργώντας το έδαφος για την εξάλειψή του».

Ο Αρχηγός της Νότιας Διοίκησης Υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν επαίνεσε τους στρατιώτες, λέγοντας:

«Η επιμονή, η υπομονή σας, η ανάλυση του εδάφους, η επαγρύπνηση και η επιδίωξη επαφής —εμπλοκή και πυρ— είχαν σημαντικό αντίκτυπο.

»Η αποφασιστικότητά σας, οι συστηματικές αναζητήσεις και η άρνησή σας να σταματήσετε να βρίσκετε το καθένα από αυτούς έναν προς έναν, οδήγησαν σε αυτή τη στιγμή.

»Όταν ήρθε η ευκαιρία, ενεργήσατε με επιχειρησιακή εγρήγορση, ασχοληθήκατε και κλείσατε γρήγορα τον κύκλο. Έτσι πρέπει να είναι.

»Εδώ στη Ράφα, στο Τελ αλ-Σουλτάν, το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε παντού. Κέρδισατε μεγάλο σεβασμό γι’ αυτό».

Σχετικά άρθρα