Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς τα ρωσικά drones FPV καταστρέφουν τα σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2A6 στην Ουκρανία.

Πώς τα ρωσικά drones FPV καταστρέφουν τα σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2A6 στην Ουκρανία.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άρματα Μάχης, Ουκρανία, Ρωσία,

Τον Οκτώβριο του 2024, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες έξι τανκς γερμανικής κατασκευής της «οικογένειας» Leopard 2 χρησιμοποιώντας drones FPV (First-Person View).

Αυτές οι επιχειρήσεις, που διεξάγονται από τη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια, επικεντρώνονται στην περιοχή Kurakhove, όπου drones στοχεύουν επίσης αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα Bradley και ουκρανικά κέντρα επικοινωνίας.

Τα άρματα μάχης Leopard που αναπτύσσονται στην Ουκρανία αντιπροσωπεύουν μερικά από τα πιο προηγμένα τεθωρακισμένα οχήματα στο οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ, χρησιμεύοντας ως ισχυρό εργαλείο στην ουκρανική άμυνα και τις αντεπιθέσεις.

Αυτά τα άρματα μάχης, κυρίως τα μοντέλα Leopard 2A4 και 2A6, είναι εξοπλισμένα με τρομερά πυροβόλα λείας οπής 120 mm και προηγμένη σύνθετη θωράκιση, σχεδιασμένη να αντέχει σε σημαντικές απειλές στο πεδίο της μάχης.

Ενώ το Leopard 2A4 είναι ένα παλαιότερο μοντέλο, η ισορροπία της δύναμης πυρός και της κινητικότητάς του έχει αποδειχθεί πολύτιμη σε διάφορα σενάρια μάχης.

Το Leopard 2A6, με το εκτεταμένο πυροβόλο L/55, προσφέρει μεγαλύτερη εμβέλεια και δυνατότητες διείσδυσης, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά του έναντι οχυρών θέσεων και εχθρικών τεθωρακισμένων.

Ωστόσο, παρά τον στιβαρό σχεδιασμό τους, τα άρματα μάχης Leopard αντιμετωπίζουν συνεχείς προκλήσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης και συντήρησης στην Ουκρανία, όπου η συνεχής λειτουργία σε συνθήκες μάχης απαιτεί σταθερή προμήθεια ανταλλακτικών και τεχνική υποστήριξη.

Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV παρέχει αυξημένη ακρίβεια, επιτρέποντας στους χειριστές να χτυπούν συγκεκριμένους στόχους σε πραγματικό χρόνο, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους κινδύνους για τα στρατεύματα.

Αυτά τα drones έχουν γίνει ένα κρίσιμο στοιχείο στη σύγκρουση, προσφέροντας μια τακτική εναλλακτική στις παραδοσιακές μεθόδους μάχης.

Επιτρέπουν τη συνεχή επιτήρηση, επιτρέποντας στιγμιαία χτυπήματα και προσαρμογές με βάση τις εξελίξεις στο έδαφος.

Στοχεύοντας άρματα μάχης Leopard, οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν να εξουδετερώσουν ένα από τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματα στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας.

Το Leopard είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο 120 mm L/55 και προηγμένη σύνθετη θωράκιση, που η Μόσχα θεωρεί σημαντική απειλή.

Για να επιτεθούν αποτελεσματικά ένα άρμα με drones FPV, οι Ρώσοι χειριστές χρησιμοποιούν τακτικές που αξιοποιούν την ικανότητα ελιγμών και την ακρίβεια αυτών των drones για να στοχεύσουν κρίσιμα αδύναμα σημεία.

Συνήθως, τα drones FPV πετούν απευθείας προς τις πιο ευάλωτες περιοχές του τανκ, όπως η οπτική, η εξάτμιση κινητήρα ή η πίσω θωράκιση, οι οποίες είναι γενικά λιγότερο ενισχυμένες από το μπροστινό μέρος.

Μια ιδιαίτερη ευπάθεια του Leopard 2A6 είναι η έλλειψη κλουβιών κατά των drone, ένα προστατευτικό μέτρο που υιοθετούν τώρα πολλά σύγχρονα άρματα μάχης για να προστατεύσουν από εναέριες απειλές.

Χωρίς αυτά τα κλουβιά, το Leopard 2A6 γίνεται πιο ευαίσθητο σε χτυπήματα από drone στα λιγότερο προστατευμένα ανώτερα τμήματα του.

Στοχεύοντας αυτά τα σημεία, οι χειριστές στοχεύουν είτε να απενεργοποιήσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του τανκ είτε να αναγκάσουν το πλήρωμά του να εγκαταλείψει το άρμα.

Τα drones FPV, εξοπλισμένα με μικρά αλλά ισχυρά εκρηκτικά, συχνά πλησιάζουν άρματα μάχης σε χαμηλά υψόμετρα για να αποφύγουν τον εντοπισμό και την άμυνα κατά των drones.

Οι Ρώσοι χειριστές συντονίζουν συχνά επιθέσεις FPV drone με χτυπήματα πυροβολικού για να δημιουργήσουν εκτροπές, μειώνοντας την ευαισθητοποίηση του πληρώματος του τανκ και καθιστώντας το όχημα πιο ευάλωτο σε εναέρια επίθεση.

Σε στενά αστικά ή δασικά περιβάλλοντα, τα drones FPV μπορούν να εκμεταλλευτούν περιορισμένους χώρους για να πλησιάσουν ένα τανκ απαρατήρητα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα drones καθοδηγούνται από παρατηρητές που χρησιμοποιούν UAV επιτήρησης για να παρακολουθούν τη θέση και τις κινήσεις του τανκ, επιτρέποντας στα drones FPV να εκτελούν ακριβή χτυπήματα.

Αυτός ο συνδυασμός drones επιτήρησης και FPV υπογραμμίζει μια συστηματική προσέγγιση για την απενεργοποίηση στοιχείων υψηλής αξίας στο πεδίο της μάχης, επηρεάζοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα της ουκρανικής θωράκισης.

Το Leopard 2, το κύριο άρμα μάχης του ΝΑΤΟ, θεωρείται ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως.

Σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει και να καταστρέψει ρωσικά άρματα μάχης, καθιστώντας το στρατηγική προτεραιότητα για τις ρωσικές δυνάμεις.

Ωστόσο, πολλά άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία δεν λειτουργούν πλέον τόσο λόγω ζημιών και ελλείψεων ανταλλακτικών, όσο και λόγω ανεπαρκών επισκευών.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η ORYX, από τα 61 Leopards που παραδόθηκαν, σχεδόν τα μισά είναι εκτός υπηρεσίας, υπογραμμίζοντας τις υλικοτεχνικές και τεχνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Τα βίντεο που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο δείχνουν λίγα τανκς που συμμετέχουν ενεργά στις τρέχουσες επιχειρήσεις της Ουκρανίας.

Λόγω της συνεχούς απειλής των drones FPV, το Leopard 2 δεν αναπτύσσεται τόσο συχνά όσο πριν.

Ενώ έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην αντεπίθεση του καλοκαιριού του 2023, κατά την οποία αρκετές μονάδες διέρρηξαν τις ρωσικές γραμμές, αυτά τα άρματα μάχης υπέστησαν επίσης σημαντικές απώλειες.

Σήμερα, τα drones FPV αντιπροσωπεύουν μια σημαντική απειλή για τα τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία, ωθώντας τις ουκρανικές δυνάμεις να βασίζονται περισσότερο στο πυροβολικό.

Το οικονομικό κόστος αυτού του εξοπλισμού είναι μια άλλη εντυπωσιακή πτυχή της σύγκρουσης.

Το Leopard 2A6, που εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 8,42 εκατομμύρια δολάρια, είναι σημαντικά πιο ακριβό από το μπόνους των 3.000 ευρώ που πρόσφερε η Ρωσία για την καταστροφή του.

Αν και σχετικά χαμηλό σε σύγκριση, αυτό το κίνητρο παρακινεί τους Ρώσους στρατιώτες να καταστρέψουν αυτά τα δαπανηρά άρματα μάχης, ενισχύοντας τον οικονομικό αντίκτυπο αυτών των απωλειών για την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Το Leopard 2A6 είναι ένα κύριο άρμα μάχης σχεδιασμένο στη Γερμανία, γνωστό για τις προηγμένες δυνατότητές του και χρησιμοποιείται από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Αυστρία, ο Καναδάς, η Δανία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Πολωνία και πρόσφατα η Ουκρανία.

Το τανκ είναι εξοπλισμένο με ένα ισχυρό πυροβόλο λείανσης 120 mm L55, που συμπληρώνεται από ένα ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 mm και ένα αντιαεροπορικό πολυβόλο 7,62 mm τοποθετημένο στην καταπακτή του φορτωτή.

Αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν μια τρομερή επιθετική πλατφόρμα σε διάφορες εμπλοκές.

Για την προστασία του πληρώματος και των εσωτερικών συστημάτων, το Leopard 2A6 διαθέτει τυπική πολυστρωματική θωράκιση σε απόσταση, με βελτιωμένη προστασία στο μπροστινό μέρος του πυργίσκου.

Επιπλέον, το εσωτερικό του πυργίσκου είναι εξοπλισμένο με χιτώνια, μειώνοντας τους κινδύνους του πληρώματος σε περίπτωση διείσδυσης θωράκισης.

Με βάρος περίπου 62 τόνους σε συνθήκες μάχης, αυτό το τανκ διαθέτει εντυπωσιακή κινητικότητα, με τελική ταχύτητα 72 km/h στους δρόμους.

Η αυτονομία του έως και 500 km πριν τον ανεφοδιασμό του επιτρέπει να διατηρεί παρατεταμένες λειτουργίες.

Το τανκ λειτουργεί από πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, βελτιστοποιημένο για τη διαχείριση των διαφόρων συστημάτων του και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας μάχης.

Όσον αφορά τις διαστάσεις, το Leopard 2A6 έχει μήκος 7,70 μέτρα, πλάτος 3,70 μέτρα και ύψος 3,00 μέτρα, συνδυάζοντας ισχύ πυρός, προστασία και κινητικότητα σε μια σχετικά συμπαγή μορφή για την κατηγορία του.

Τέλος, το Leopard 2A6 περιλαμβάνει προηγμένες τεχνολογίες, όπως η υπέρυθρη νυχτερινή όραση και ένα σύστημα προστασίας NBC (Πυρηνική, Βιολογική, Χημική), ενισχύοντας την ικανότητά του να λειτουργεί σε εχθρικά περιβάλλοντα.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ένα γερμανικής κατασκευής άρμα Leopard 2A6, που κατελήφθη στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις, έφτασε στο Uralvagonzavod στο Nizhny Tagil.

Οι μηχανικοί του εργοστασίου σχεδιάζουν να μελετήσουν διεξοδικά αυτό το όχημα που έχει παρθεί λάφυρο.

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση του ομίλου, το τανκ των 60 τόνων έχει τοποθετηθεί σε ειδικούς γρύλους και η ομάδα έχει ξεκινήσει την αποσυναρμολόγηση των εξαρτημάτων και των συστημάτων της.

Οι ειδικοί στοχεύουν στην αξιολόγηση των τεχνικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων του Leopard 2A6.

Οι Ρώσοι κατασκευαστές τανκ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το σύστημα ελέγχου πυρός, τον σταθεροποιητή όπλου (σύστημα E-WNA), τον εξοπλισμό θερμικής απεικόνισης και το βελτιωμένο σύστημα πέδησης.

Είναι επίσης γνωστό ότι το Leopard 2A6 έλαβε έναν αναβαθμισμένο μηχανισμό περιστροφής πυργίσκου το 2001.

Σε σύγκριση με προηγούμενα μοντέλα, το πίσω μέρος του πυργίσκου επανασχεδιάστηκε σημαντικά για να παρέχει επιπλέον αποθηκευτικό χώρο.

Σχετικά άρθρα