Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Να μην γίνει ο Λίβανος νέα Γάζα» – Εκνευρισμός στον Λευκό Οίκο, όσο το Ισραήλ δεν αποκαλύπτει το σχέδιο επίθεσης στο Ιράν

«Να μην γίνει ο Λίβανος νέα Γάζα» – Εκνευρισμός στον Λευκό Οίκο, όσο το Ισραήλ δεν αποκαλύπτει το σχέδιο επίθεσης στο Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Ιώβ Γκάλαντ, Κάμαλα Χάρις, Λίβανος, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Τζο Μπάιντεν,

Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή εξέφρασε η Ουάσιγκτον, λίγη ώρα μετά το τηλεφώνημα μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Αν και ο Λευκός Οίκος μιλά για ένα «παραγωγικό» τηλεφώνημα διάρκειας περίπου μίας ώρας, οι δύο πλευρές δεν κινούνται συντονισμένα, όπως γινόταν σε άλλες περιστάσεις στο παρελθόν.

Από την Ουάσιγκτον, όπως γράφει η Wall Street Journal, αφήνουν μάλιστα να διαρρεύσει ότι το Ισραήλ κρατά απέναντι από τη μεγάλη του σύμμαχο κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά τον χρόνο -αλλά πολύ περισσότερο- τους στόχους της επίθεσης.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν νέες επιθέσεις-έκπληξη όπως η εξόντωση του Χασάν Νασράλα.

Πρόσφατα είναι εξάλλου τα σχόλια του Μπάιντεν σχετικά με το αν το Ισραήλ πρέπει (ή δεν πρέπει) να χτυπήσει τις πετρελαϊκές ή τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Υπάρχει όμως και το μέτωπο του Λιβάνου.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δούμε την κατάσταση στο Λίβανο να μετατρέπεται σε κάτι παρόμοιο με την κατάσταση στη Γάζα», τόνισε την Τετάρτη 9/10 ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιδρομές που πραγματοποιούν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) στο εσωτερικό του Λιβάνου, δεν επιθυμούν να επεκταθούν βαθύτερα στο Λίβανο ή να παραταθεί η παρουσία του Ισραήλ επ’ αόριστον, δήλωσε ακόμη ο Μίλερ.

«Είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι είμαστε αντίθετοι» στο ενδεχόμενο επέκτασης ή παράτασης, είπε.

Τα ισραηλινά Μέσα τονίζουν ότι είναι ίσως η πρώτη δημόσια δήλωση από Αμερικανό αξιωματούχοι ότι το Ισραήλ όλο και διευρύνει τις επιχειρήσεις του χωρίς ορατό τέλος.

«Θέλουμε να τους δούμε να περιορίζουν τις επιχειρήσεις τους σε αυτό που έχουμε δει μέχρι σήμερα και τελικά να επιστρέψουμε στην εφαρμογή της απόφασης [του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ] 1701, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ θα αποσυρθεί πίσω από τα σύνορα», επισήμανε.

Επικοινωνία Μπάιντεν και Νετανιάχου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίτερα την Τετάρτη 9/10 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στην επικοινωνία, που είχε διάρκεια 50 λεπτών, συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου να τον ενημερώσει για τα σχέδιά του σχετικά με το χτύπημα κατά του Ιράν και του ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιθυμούν πλήγμα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις».

«Αν δεν πολεμήσουμε, θα πεθάνουμε, μόνο εμείς πολεμάμε το Ιράν», ήταν η απάντηση του Νετανιάχου.

Γκάλαντ: Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα

Όλα δείχνουν όμως ότι το Ισραήλ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επίθεση ενάντια στην Τεχεράνη και όλα τα κομμάτια φαίνεται πως έχουν μπει στη θέση τους.

Η Ιερουσαλήμ φαίνεται πως έχει καταλήξει στο σχέδιο της επίθεσης, μία επίθεση που από τη μία πρέπει να είναι «συμβατή» με τα όρια της Ουάσιγκτον και από την άλλη θα έχει το βεληνεκές και την ένταση που θα τιμωρήσει παραδειγματικά το Ιράν για τους 200 βαλλιστικούς πυραύλους που έστειλε στη χώρα την περασμένη Τρίτη.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ιώβ Γκαλάντ μιλώντας την Τετάρτη σε ισραηλινό Μέσο έδωσε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η επικείμενη ισραηλινή επίθεση.

Αναλυτικά μιλώντας στο κανάλι 12 ο Γκαλάντ σημείωσε:

«Η ιρανική επίθεση ήταν θανατηφόρα αλλά χωρίς ακρίβεια, η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και εκπληκτική.

»Δεν θα καταλάβουν τι έγινε και πώς».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας έρχεται μερικές ώρες μετά την πενηντάλεπτη συνομιλία ανάμεσα σε Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Τζο Μπάιντεν την οποία είναι δεδομένο πως μονοπώλησε ο ισραηλινός σχεδιασμός για την απάντηση στο Ιράν.

Τις τρεις τελευταίες ημέρες τα μαχητικά του Ισραήλ πλήττουν στόχους στη Συρία, τόσο στα κεντρικά όσο και στα ανατολικά της χώρας, χτυπώντας ιρανικές βάσεις στην περιοχή σε μία κίνηση να «αποδυναμώσουν» συνολικά την Τεχεράνη στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά άρθρα