Ανάφλεξη σε όλα τα μέτωπα καταγράφεται στη Μέση Ανατολή. Σε Λίβανο, Γάζα, Συρία και Υεμένη κλιμακώνεται συνεχώς η ένταση, με τη Βηρυτό να βάλλεται από τα ισραηλινά μαχητικά, τα οποία δεν σταματούν να πλήττουν και τον παλαιστινιακό θύλακα.
Θέσεις της Χεζμπολάχ έπληξαν οι Ισραηλινοί σε Δαμασκό και Λαττάκεια, ενώ οι Χούtι μιλάνε για επίθεση με ντρόουν στο Τελ Αβίβ.
Κατά κύματα οι ξένοι υπήκοοι αναχωρούν από τη Βηρυττό, ανάμεσά τους και περίπου 60 Ελλαδίτες και Κύπριοι, τους οποίους παρέλαβε C130 της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Εν τω μεταξύ, Τελ Αβίβ και Τεχεράνη επιδίδονται σε εκατέρωθεν απειλές, εντείνοντας την ανησυχία για ολοκληρωτικό πόλεμο.
Δραματική έκκληση του πρωθυπουργού του Λιβάνου για κατάπαυση του πυρός
Το κέντρο της Βηρυτού δέχθηκε για πρώτη φορά επίθεση –στόχος, κτήριο στην περιοχή Μπασούρα που στέγαζε κέντρο υγείας της Χεζμπολάχ κοντά στο Κοινοβούλιο– ενώ συνεχίζονται και τα αεροπορικά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, κυρίως στην Νταχίγια.
Σφοδρές μάχες μαίνονται στο νότιο Λίβανο μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και παραστρατιωτικών της Χεζμπολάχ, ένα 24ωρο μετά την πιο αιματηρή μέρα για τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).
Νεκροί και παραστρατιωτικοί της Χεζμπολάχ, ενώ για πρώτη φορά στην περιοχή υπήρξε και ανταλλαγή πυρών Ισραηλινών με τον στρατό του Λιβάνου.
Δραματική είναι η έκκληση του πρωθυπουργού του Λιβάνου:
«Πρέπει να γίνει κατάπαυση του πυρός.
»Αυτό είναι το μήνυμά μου. Σταματήστε τις μάχες, δεν θέλουμε να χυθεί άλλο αίμα.
»Δεν θέλουμε άλλες καταστροφές», είπε ο Νατζίμπ Μικάτι.
Αεροπορικά πλήγματα εξακολουθεί να δέχεται και η Συρία.
Μάλιστα επίθεση στη Δαμασκό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά και του γαμπρού του, Χασάν Νασράλα.
Σειρήνες εξακολουθούν να ηχούν στο Τελ Αβίβ, καθώς η Χεζμπολάχ αλλά και οι Χούτι συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες.
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τα αντίποινα εναντίον του Ιράν, αν και κανείς δεν γνωρίζει το χρόνο και το εύρος τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους ηγέτες του G7 ετοιμάζουν κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, με τον Τζο Μπάιντεν να εκφράζει την αντίθεσή του σε ισραηλινή επίθεση εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν.
«Η απάντηση είναι όχι. Θα συζητήσουμε με τους Ισραηλινούς τι θα κάνουν, όμως και οι επτά (ηγέτες της G7) συμφωνούμε ότι έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η ένταση στο μέτωπο του πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ αποτυπώθηκε και στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με απειλές και από τις δύο πλευρές.
«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Το Ισραήλ θα αμυνθεί. Θα δράσουμε.
»Και σας διαβεβαιώνω ότι οι συνέπειες, που θα αντιμετωπίσει το Ιράν για τις ενέργειές του θα είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί», είπε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν.
«Το Ιράν είναι πλήρως έτοιμο να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα εάν χρειαστεί, για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του και να υπερασπιστεί την εδαφική του ακεραιότητα», δήλωσε ο πρεσβευτής του Ιράν, Σαγιέντ Ιραβανί.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα και στη Λωρίδα της Γάζας.
Πρώτο «θερμό» επεισόδιο των Ισραηλινών δυνάμεων με τον στρατό του Λιβάνου
Ύστερα από έναν χρόνο οι Λιβανέζοι στρατιώτες απαντούν σε ισραηλινά πυρά.
Ένα «θερμό επεισόδιο», που καμία από τις δυο πλευρές για την ώρα δεν θέλει να συνεχιστεί.
Αλλά δεν παύει αυτό το περιστατικό να μαρτυρά την επικινδυνότητα της κατάστασης και τις λεπτές ισορροπίες.
Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι ανταπέδωσε τα ισραηλινά πυρά για πρώτη φορά, μετά τον θάνατο δυο στρατιωτών του από τους Ισραηλινούς.
Νωρίτερα είχαν τραυματιστεί και τέσσερα μέλη του Λιβανέζικου Ερυθρού Σταυρού την ώρα που έκαναν εκκένωση περιοχής από πολίτες.
Η αντίσταση είναι ισχυρή πάντως από την sιιτική οργάνωση που χρησιμοποιεί, στην εκ του σύνεγγυς μάχες, ένα μέρος του λεγόμενου «μωσαϊκού τύπου» επιχειρήσεων (mosaic warfare).
Δηλαδή μικρές ευέλικτες ομάδες που, αλληλοϋποστηριζόμενες, αφήνουν κάποιους να εισέρχονται και τους χτυπούν.
Τέτοιες καταστάσεις θυμίζουν έντονα το 2006.
Εκείνο που παρατηρείται είναι ότι κάθε μέρα μεγαλώνει ο αριθμός των οικισμών, των οποίων οι κάτοικοι καλούνται από το Ισραήλ να απομακρυνθούν.
Από είκοσι τουλάχιστον οικισμούς έχει ζητηθεί αυτό, γεγονός που δείχνει ότι το Ισραήλ έχει σκοπό να διευρύνει την περίμετρο ασφαλείας που έχει ανακοινώσει, τόσο σε μήκος όσο και σε πλάτος.
Μπάιντεν: Πλήγμα στα πυρηνικά θα έφερνε μεγαλύτερα αντίποινα
Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι δεν θέλει να δει το Ισραήλ να πλήττει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και ο λόγος είναι προφανής.
Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερα αντίποινα εκ μέρους του Ιράν, έναν φαύλο κύκλο πολεμικής αντιπαράθεσης, που θα μπορούσε να βυθίσει ολόκληρη την περιοχή στο χάος.
«Συζητά» ωστόσο ένα ισραηλινό πλήγμα στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Στην ερώτηση «Συμφωνείτε με πλήγματα του Ισραήλ στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν;» ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε:
«Αυτό το θέμα το συζητάμε.
»Πιστεύω ότι θα ήταν λίγο…» χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση του.
Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή, οι Αμερικανοί λένε «ναι» σε αντίποινα, αλλά με μια νέα κόκκινη γραμμή –τις πυρηνικές εγκαταστάσεις– και υπάρχει η αίσθηση ότι το Ισραήλ το κατανοεί αυτό και βλέπει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμφωνήσει.
Όμως υπάρχει προβληματισμός στην Ουάσιγκτον και ίσως και κάποια δυσπιστία απέναντι στον Νετανιάχου και τις τελικές προθέσεις του.
Είναι ενδεικτικό ότι δεν μίλησε με τον Μπάιντεν για δυο 24ωρα μετά την ιρανική επίθεση.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Νετανιάχου γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτήν την φορά δεν μιλάμε για την Ράφα και τους Παλαιστινίους, αλλά για το Ιράν, απέναντι στο οποίο χρειάζεται απαραιτήτως τις ΗΠΑ, όποτε τα περιθώρια ελιγμών του και ανυπακοής εντός εισαγωγικών είναι περιορισμένα.