Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν νωρίς την Τετάρτη 25/9 ότι συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε υπηρεσία αναχαίτισαν πύραυλο που εντοπίστηκε να περνά τα σύνορα μετά την εκτόξευσή του από τον Λίβανο, λίγη ώρα αφού ήχησαν σειρήνες συναγερμού στη μεγαλούπολη Τελ Αβίβ και τομείς της κεντρικής ισραηλινής επικράτειας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες ΜΜΕ για το συμβάν.
Δεν αναφέρθηκαν θύματα, ούτε ζημιές.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις δεν υπάρχει καμιά μεταβολή στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.
Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ δήλωσε την Τετάρτη ότι εκτόξευσε πύραυλο με στόχο το αρχηγείο της Μοσάντ κοντά στο Τελ Αβίβ, η οποία, όπως λέει, είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία ηγετών και την ανατίναξη βομβητών και ασύρματων συσκευών.
«Η Ισλαμική Αντίσταση εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο Qader 1 [σ.σ. στην κεντρική φωτό ένας τέτοιος πύραυλος] στις 06.30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης (…) με στόχο το γενικό αρχηγείο της Μοσάντ σε προάστιο του Τελ Αβίβ», ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ.
Προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν και σε άλλες περιοχές του κεντρικού Ισραήλ, μεταξύ των οποίων η πόλη Νετάνια.
Η αμερικανική ιστοσελίδα Axios, επικαλούμενη Ισραηλινούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συζήτησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιόαβ Γκάλαντ την πιθανότητα άμεσης ιρανικής παρέμβασης στις μάχες στον Λίβανο, καθιστώντας σαφές ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε θέση να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους και είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν οποιαδήποτε εκμετάλλευση της κατάστασης που θα προκαλούσε την επέκταση της σύγκρουσης.
Η ιστοσελίδα ακόμη επεσήμανε ότι η Χεζμπολάχ ζήτησε από το Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ, αλλά οι Ιρανοί εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη συμμετοχή τους στον αγώνα εναντίον του Ισραήλ τώρα και δεν έδωσαν θετική απάντηση.
Επίσης, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν σε συνέντευξή του στο CNN είπε ότι η χώρα του δεν θέλει ο Λίβανος να μετατραπεί σε άλλη Γάζα.
Διπλωματικός πυρετός για εξεύρεση λύσης
Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τζο Μπάιντεν απήχησε τον κ. Γκουτέρες, προειδοποιώντας εναντίον «γενικευμένου πολέμου» στον Λίβανο και κρίνοντας πως είναι καιρός «να οριστικοποιηθεί τώρα» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς.
Άλλοι ηγέτες καταδίκασαν τις ενέργειες του Ισραήλ, στη Γάζα και στον Λίβανο.
Ο εμίρης του Κατάρ, ο φιλότουρκος ισλαμιστής και φιλοτζιχαντιστής σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι έκανε λόγο για το «έγκλημα της γενοκτονίας» στη Γάζα.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης 24/9 με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τον κάλεσε να ταχθεί υπέρ «γενικής αποκλιμάκωσης» στην Εγγύς Ανατολή, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.
Νωρίτερα, χαρακτήρισε μέσω «X» «ακατανόητη» την «απραξία» του ΟΗΕ έναντι του Ισραήλ και τόνισε στο CNN πως η Χεζμπολά δεν μπορεί να «αφεθεί μόνη» στη σύγκρουση με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πολιτικό αναλυτή Μάικλ Χόροβιτς, και τα δυο στρατόπεδα έχουν συναίσθηση των κινδύνων που θα συνεπαγόταν γενικευμένος πόλεμος.
Χάος στον Λίβανο: Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
Η κατάσταση είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη», όμως υπάρχει «ακόμη χώρος για τη διπλωματία», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι καταιγιστικοί, πολύνεκροι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών έβγαλαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Λιβάνου, που φεύγουν από τον νότο προς κάθε κατεύθυνση.
Ενώ, νωρίς την Τετάρτη 25/9, η αεροπορία του Ισραήλ έπληξε «αποθήκη» στη Σααντίγιατ, παραθαλάσσια πόλη περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανικά σώματα ασφαλείας.