Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Χακάν Φιντάν απαίτησε από τη Συρία να υποταχθεί στο θέλημα της Τουρκίας

Ο Χακάν Φιντάν απαίτησε από τη Συρία να υποταχθεί στο θέλημα της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τουρκία, Χακάν Φιντάν,

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Κούρδος γενίτσαρος Χακάν Φιντάν, υποστήριξε ότι η Συρία μπορεί να λύσει αρκετά προβλήματά της, αρκεί η λύση που θα βρεθεί να εφαρμοστεί με τον τρόπο που επιθυμεί η Τουρκία.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δήλωσε ότι συνομιλίες διεξάγονται ήδη έμμεσα εδώ και αρκετό καιρό, «έχουμε συναντηθεί σε διάφορα σχήματα, υπηρεσιών πληροφοριών και στρατιωτικά».

Επισημαίνοντας ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και της ισλαμιστικής φιλότουρκης αντιπολίτευσης έχουν ανασταλεί από το 2017, ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της Αστάνα, και υπάρχει σήμερα μια κατάσταση σιωπής, τόνισε πως «σε αυτή την ατμόσφαιρα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να επιλυθούν ορισμένα θέματα μόνιμα».

«Πιστεύω ότι η Συρία θα μπορέσει να λύσει άλλα προβλήματά της πιο εύκολα αν υπάρξει λύση στο θέμα της Συρίας με τον τρόπο που θέλει η Τουρκία.

»Τα θέματα που αφορούν την Τουρκία είναι οι πρόσφυγες και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας» είπε ο γενίτσαρος Χακάν Φιντάν, εννοώντας ως «τρομοκρατία» τις υπό κουρδική διοίκηση συμμάχους των ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Η Άγκυρα ζητά την απομάκρυνση από τη βόρεια Συρία της σοσιαλιστικής κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κυρίως συνιστώσας των SDF, καθώς χαρακτηρίζει την οργάνωση που πολέμησε και νίκησε το Ισλαμικό Κράτος «τρομοκρατική» και την κατηγορεί ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) που δρα κατά της Τουρκίας.

Οι YPG που πολέμησαν και νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και θεωρούνται από την τζιχαντιστική Τουρκία «τρομοκράτες».

Υπογραμμίζει επίσης ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στις YPG (Μονάδες Προστασίας στου Λαού) προκαλεί μελλοντικούς κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

«Υπάρχει εντατικός συντονισμός.

»Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να μην προχωρήσει το πρόβλημα, να μην υπάρξουν συγκρούσεις, να μην γίνουν περισσότεροι άνθρωποι πρόσφυγες» προσέθεσε ο Κούρδος γενίτσαρος υπουργός Εξωτερικών της νεο-οθωμανικής Τουρκίας.

Η Τουρκία -όπως και στην Κύπρο- έχει πραγματοποιήσει παράνομες εισβολές και παράνομη κατοχή σε εδάφη στη βορειοδυτική και βόρεια Συρία, όπου έχει ιδρύσει και ένα φιλοτουρκικό «συριακό» τζιχαντιστικό ψευδοκράτος. Οι Κούρδοι, με αμερικανική υποστήριξη, ελέγχουν εδάφη στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία.

Σχετικά άρθρα