Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πούτιν έφτασε στα 2,38 εκ. άτομα τον ρωσικό στρατό – Αντέχει η ρωσική οικονομία τόσο μεγάλο στρατό;

Ο Πούτιν έφτασε στα 2,38 εκ. άτομα τον ρωσικό στρατό – Αντέχει η ρωσική οικονομία τόσο μεγάλο στρατό;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Ρωσία,

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να αυξήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι φιλοδοξίες του μπορεί να αποβούν εις βάρος της ρωσικής οικονομίας.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Πούτιν διέταξε τον στρατό να αυξήσει τα στρατεύματά του κατά 180.000, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσίευσε το Κρεμλίνο.

Αυτό θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού σε 2,38 εκατομμύρια άτομα, με το 1,5 εκατομμύριο από αυτούς να είναι εν ενεργεία στρατιώτες.

Η επέκταση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο, θα δώσει στη Ρωσία τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο, πίσω μόνο από την Κίνα και μπροστά από τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν επιδιώκει να επεκτείνει τον στρατό, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Ρώσος ηγέτης διέταξε αύξηση κατά 137.000 στρατιώτες τον Αύγουστο του 2022, ακολουθούμενη από αύξηση κατά 170.000 τον Δεκέμβριο του 2023.

Ο Nick Reynolds, ερευνητής χερσαίου πολέμου στο Royal United Services Institute, δήλωσε ότι η αύξηση συνάδει με τον συνεχιζόμενο πολεμικό σχεδιασμό της Ρωσίας.

Τον Φεβρουάριο, ο Reynolds συνυπέγραψε ένα σχόλιο που πρότεινε ότι το 2025 θα είναι μια χρονιά για τη Ρωσία «make or break», δηλαδή η χρονιά που θα φανεί αν (κάτι) θα πετύχει ή θα αποτύχει.

Η Ρωσία πιστεύει ότι μπορεί να διατηρήσει τις τρέχουσες απώλειες στρατευμάτων και εξοπλισμού μέχρι το 2025, με την πεποίθηση ότι «η νίκη θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2026».

Αυτό δεν είναι απίθανο αν οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας σταματήσουν να την υποστηρίζουν, αναφέρουν οι αναλυτές στο Business Insider.

Αλλά μετά το 2026, η Ρωσία θα αρχίσει να εξαντλεί τα υπάρχοντα αποθέματα αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και θα πρέπει να βασιστεί στην παραγωγή νέων.

Το τίμημα του πολέμου στην οικονομία

Η αύξηση του στρατού έρχεται σε μια επικίνδυνη στιγμή για τη Ρωσία, η οποία πρέπει να εξισορροπήσει τους στρατιωτικούς της στόχους στην Ουκρανία με το τίμημα του πολέμου στην οικονομία της.

Η Ρωσία έχει «προσαρμοστεί πολύ καλύτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί σε ορισμένες από τις πιέσεις που δέχεται», δήλωσε ο Reynolds στο Business Insider.

Αλλά παρ’ όλα αυτά, σημείωσε ο ίδιος, «ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής είναι στα ύψη».

Άλλοι εμπειρογνώμονες με τους οποίους μίλησε το BI είπαν ότι ενώ ο Πούτιν μπορεί ακόμη να είναι σε θέση να αυξήσει τον στρατό της Ρωσίας, αυτό μπορεί μόνο να προσθέσει περισσότερη πίεση στο ήδη τεντωμένο ρωσικό εργατικό δυναμικό.

Οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Μελετών της Βιέννης, δήλωσε ότι η αγορά εργασίας της Ρωσίας θα επηρεαστεί λιγότερο αν η στρατολόγηση του στρατού γίνει με στοχευμένο τρόπο.

«Επί του παρόντος, οι νέες προσλήψεις μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες: υπερχρεωμένοι με χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση και κατάδικοι των φυλακών», δήλωσε ο οικονομολόγος.

Η Ρωσία έχει στρατολογήσει τόσους πολλούς κρατούμενους που έχει αρχίσει να κλείνει ορισμένες από τις φυλακές της, με έναν τοπικό αξιωματούχο να δηλώνει ότι ορισμένες φυλακές έπρεπε να κλείσουν λόγω «μιας εφάπαξ μεγάλης μείωσης του αριθμού των καταδίκων», σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Τον Ιούλιο, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι νεοσύλλεκτοι στη Μόσχα θα λάμβαναν μπόνους 1,9 εκατομμυρίων ρουβλίων, δηλαδή περίπου 22.000 δολαρίων, εάν υπέγραφαν συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αυτό το πακέτο είναι εφάμιλλο των μπόνους που προσφέρει ο στρατός των ΗΠΑ στους νεοσύλλεκτους, τα οποία κυμαίνονται από 20.000 έως 50.000 δολάρια.

Αλλά ακόμη και αν τα χρήματα δεν αποτελούσαν πρόβλημα, η Ρωσία θα εξακολουθούσε να δυσκολεύεται να επιτύχει τους στρατολογικούς της στόχους χωρίς να υπονομεύσει τη δική της οικονομία.

«Η απομάκρυνση επιπλέον 180.000 ατόμων από το εργατικό δυναμικό θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία», δήλωσε ο Benjamin Hilgenstock, ανώτερος οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Οικονομικής Σχολής του Κιέβου.

Και πρόσθεσε: «Η αγορά εργασίας είναι ήδη εξαιρετικά σφιχτή με το ποσοστό ανεργίας να πέφτει στο 2,4% τον Ιούνιο, που είναι ουσιαστικά πλήρης απασχόληση, και την ονομαστική αύξηση των μισθών να ξεπερνά πλέον το 15% σε ετήσια βάση».

Η «πείνα» για περισσότερα στρατεύματα οδήγησε τη Ρωσία να στραφεί σε μια απίθανη πηγή – τους Αφρικανούς μετανάστες και φοιτητές

Τον Ιούνιο, το Bloomberg ανέφερε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι απείλησαν να μην ανανεώσουν τις βίζες αφρικανών μεταναστών εργατών και φοιτητών εάν δεν ενταχθούν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Jeremy Morris, καθηγητής παγκόσμιων σπουδών στο Πανεπιστήμιο Aarhus, δήλωσε στο BI ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας θα μπορούσαν να επισκιάσουν τις στρατιωτικές προκλήσεις της, εάν αφεθούν χωρίς προσοχή.

«Οι αυταρχικές κοινωνίες όπως η Ρωσία φαίνονται ήρεμες και ελεγχόμενες, αλλά η αποσταθεροποίηση μπορεί να συμβεί αρκετά απότομα», δήλωσε.

Σχετικά άρθρα