Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο νεο-οθωμανισμός θέλει να συγκροτήσει πανισλαμικό και παναραβικό τζιχάντ κατά του Ισραήλ

Ο νεο-οθωμανισμός θέλει να συγκροτήσει πανισλαμικό και παναραβικό τζιχάντ κατά του Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Αραβικός Σύνδεσμος, Ιράν, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), Όρος του Ναού, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Σαουδική Αραβία, Σεθ Φράντζμαν, Τέμενος Αλ Ακσά, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Υεμένη, Χαμάς, Χούτι (Σιίτες Αντάρτες Υεμένη),

Ανάλυση ΣΕΘ ΦΡΑΝΤΖΜΑΝ στην Jerusalem Post

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μια από τις πιο έντονες αντι-ισραηλινές φωνές στον κόσμο μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Η Άγκυρα όχι μόνο δεν καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση, αλλά φιλοξενεί και υποστηρίζει ανοιχτά τη Χαμάς.

Αυτό δεν είναι νέο για την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει εδώ και καιρό τη Χαμάς.

Όμως τώρα, ωστόσο, ο Ερντογάν προχωρά με μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί για να συσπειρώσει τις μουσουλμανικές χώρες εναντίον του Ισραήλ.

Η ισλαμική επίθεση που αναλαμβάνει η Άγκυρα είναι μέρος ενός ευρύτερου στόχου να θεωρηθεί παγκόσμιος ηγέτης για τα ισλαμικά ζητήματα.

Για παράδειγμα, η Τουρκία επιδίωξε να αγκαλιάσει άλλα «ισλαμικά» ζητήματα.

Έχει υποκινήσει εναντίον της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για θέματα που θεωρεί ότι συνδέονται με την «ισλαμοφοβία».

Επιδίωξε να συνεργαστεί πιο στενά με τη Μαλαισία, το Πακιστάν και άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Η Άγκυρα έχει επίσης επιδιώξει μεγαλύτερη προσέγγιση στο Ιράν.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός στόχου να τοποθετηθεί η Τουρκία ως ηγέτης σε αυτό το βασίλειο [του Ισλάμ], αντικαθιστώντας τον ρόλο που η Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου έπαιξαν ιστορικά.

Στην ουσία, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι αυτή είναι η Τουρκία που επιδιώκει να επιστρέψει στον ρόλο που έπαιζε κάποτε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στις παγκόσμιες ισλαμικές υποθέσεις μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να συσπειρώσει τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) για να συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο κορυφής ηγετών για να χτυπήσει το Ισραήλ.

Τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν επίσης αυτή την πρωτοβουλία, καταδεικνύοντας ότι η Τεχεράνη μπορεί να είναι ενθουσιασμένη από την προοπτική να συνεργαστεί με την Άγκυρα εναντίον του Ισραήλ.

Η Τουρκία επιδιώκει «να συζητήσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και να βρει τρόπους για να αποτρέψει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στην αποκλεισμένη περιοχή», ανέφερε το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Τουρκία και Ιράν σφυρηλατούν νέες συμμαχίες

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ερντογάν είπε ότι «είναι επείγον να συνέλθει [ο OIC] σε επίπεδο ηγεσίας χωρίς καθυστέρηση και να επιδείξει ο ισλαμικός κόσμος τη σταθερή του στάση…

»Ας επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας να αναγκάσουμε τον ισλαμικό κόσμο να αναλάβει περισσότερη δράση για να αποτρέψει τη μαζική δολοφονία των Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ».

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Άγκυρα το κάνει αυτό σε μια μοναδική στιγμή στην περιοχή.

Η Τουρκία προσπάθησε πρόσφατα να συμφιλιωθεί με την Αίγυπτο.

Το Ιράν έχει επίσης προσεγγίσει την Αίγυπτο.

Επιπλέον, το Ιράν έχει επιδιώξει τη συμφιλίωση με τη Σαουδική Αραβία σε μια συμφωνία που μεσολάβησε πέρυσι η Κίνα.

Όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι όλες αυτές οι χώρες προχωρούν προς τη συνεργασία.

Αυτό «αφήνει το Ισραήλ έξω στο κρύο». Το 2020, όταν έγιναν οι Συμφωνίες του Αβραάμ, τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Η περιοχή ανέκαμψε από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), αλλά ήταν πολύ διχασμένη.

Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τους οποίους οι ηγέτες της Αιγύπτου θεωρούν τρομοκρατική ομάδα.

Το Ιράν βρισκόταν σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία, η οποία πολεμούσε τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι στην Υεμένη.

Τώρα, όλα αυτά έχουν αλλάξει.

Το Ιράν επιστρέφει στις καλές χάρες της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

Αυτές οι χώρες μπορεί να έχουν κάποιες διαφορές, αλλά θέλουν να συνεργαστούν για να λύσουν τα προβλήματά τους.

Στη Συρία, για παράδειγμα, το Ιράν και η Ρωσία έχουν υποστηρίξει το καθεστώς και η Τουρκία στήριξε τους Σύρους [ισλαμιστές] αντάρτες.

Τώρα, η Τουρκία είναι έτοιμη να χάσει τα απομεινάρια της εξέγερσης και να κάνει μια συμφωνία με το καθεστώς Άσαντ.

Η Τουρκία και το Ιράν βλέπουν αυτό το έτος ως μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά σε μια γενιά για να συσπειρώσουν τον κόσμο ενάντια στο Ισραήλ.

Εκμεταλλεύονται τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου για να προσπαθήσουν να φέρουν κοντά χώρες και ομάδες πληρεξουσίων.

Η Τεχεράνη κάνει τη βαριά άρση πιέζοντας τους πληρεξούσιους της να επιτεθούν στο Ισραήλ.

Ενώ το Ιράν κάνει την επίθεση, η Τουρκία εργάζεται σε διπλωματικές και «ισλαμικές» πρωτοβουλίες.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία θέλει επίσης να παραστεί στην επόμενη υπουργική σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ταξιδεύει στο Κάιρο για το 162ο Τακτικό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, το οποίο ξεκινά αυτή την εβδομάδα.

Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον OIC για να πιέσει για ένα ενιαίο μέτωπο κατά του Ισραήλ.

Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιθανό η Άγκυρα να μπορέσει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε πολλές χώρες όπου υπήρξε κενό στην ηγεσία την τελευταία δεκαετία.

Η Άγκυρα έχει προσπαθήσει να το κάνει στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του 2018, όταν οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ.

Η Άγκυρα προσπαθεί τώρα να εστιάσει την προσοχή στο Όρος του Ναού και ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ απειλεί το συγκρότημα του τζαμιού Άκσα με τις πρόσφατες κινήσεις του.

«Είναι αδιανόητο ότι ο OIC, του οποίου καθήκον είναι να υπερασπιστεί την υπόθεση του Αλ Κουντς, θα παραμείνει αδιάφορος σε αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε ο Ερντογάν αυτή την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Ερντογάν κάλεσε σε «ισλαμική συμμαχία» κατά του Ισραήλ – Θέλει να ορίσουν ΑΟΖ Τουρκία και Αίγυπτος εις βάρος της Ελλάδας

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ο Ερντογάν απροκάλυπτα κάλεσε σε τζιχάντ: «Θεέ μου, μην αφήνεις το πεδίο του τζιχάντ [ιερού πολέμου] χωρίς πολεμιστές [τζιχαντιστές]»

Σχετικά άρθρα