Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λαθρεμπόριο πετρελαίου κάνει τον Ευφράτη δηλητήριο για ανθρώπους και ζώα – Οι Κούρδοι (SDF) καταδιώκουν τους λαθρέμπορους

Λαθρεμπόριο πετρελαίου κάνει τον Ευφράτη δηλητήριο για ανθρώπους και ζώα – Οι Κούρδοι (SDF) καταδιώκουν τους λαθρέμπορους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Ενέργεια, Ευφράτης Ποταμός, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Λαθρεμπόριο Καυσίμων, Ντέιρ αλ Ζουρ, Πετρέλαιο, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF),

Το λαθρεμπόριο αργού πετρελαίου από περιοχές που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) σε εδάφη που κατέχει η συριακή κυβέρνηση και οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν θέτει σε κίνδυνο ζωές, βλάπτει τα ζώα και απειλεί το περιβάλλον και τον ποταμό Ευφράτη στην ανατολική Συρία.

Το πρόβλημα παραμένει σε μεγάλο βαθμό μη διαχειρίσιμο, παρά τις συνεχείς προσπάθειες για τον περιορισμό αυτού του παράνομου εμπορίου.

Πρόσφατα, οι όχθες του ποταμού Ευφράτη στην επαρχία Ντέιρ Αλ Ζουρ στην ανατολική Συρία, έχουν γίνει εστίες για λαθρεμπόριο αργού πετρελαίου.

Έχουν εγκατασταθεί αγωγοί απευθείας στον ποταμό, οδηγώντας σε σοβαρή ρύπανση των υδάτων.

Αυτή η μόλυνση επηρεάζει αρνητικά τους κατοίκους της περιοχής που βασίζονται στον Ευφράτη για πόσιμο νερό, αποχέτευση και άρδευση.

Μολυσμένο

Ο Λουάι αλ Ραμαντάν, κάτοικος από την πόλη Σααφάχ στην ανατολική περιφέρεια της Ντέιρ Αλ Ζουρ, λέει ότι η διαρροή πετρελαίου στον ποταμό Ευφράτη προκαλεί σοβαρή μόλυνση των υδάτων.

Οι διαρροές ντίζελ επηρεάζουν τα σπίτια, το πόσιμο νερό και τις προμήθειες τροφίμων.

Παρά τις προσπάθειές τους να φιλτράρουν το νερό, τα χημικά υπολείμματα από το ντίζελ παραμένουν, οδηγώντας σε περιπτώσεις δηλητηρίασης τόσο σε παιδιά όσο και σε ζώα.

Επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις αυτής της ρύπανσης δεν περιορίζονται μόνο στη δημόσια Υγεία αλλά επεκτείνονται και στον οικονομικό τομέα, όπου η τιμή του ντίζελ έχει αυξηθεί δραματικά λόγω της αυξημένης λαθρεμπορίας.

Λέει ότι οι προσπάθειες καθαρισμού του νερού με χλώριο και άλλες χημικές ουσίες ήταν αναποτελεσματικές λόγω της έκτασης της μόλυνσης.

Ο αντίκτυπος στη δημόσια Υγεία είναι σημαντικός, επηρεάζοντας όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τις γεωργικές δραστηριότητες που βασίζονται στο νερό του ποταμού.

Καλεί τις αρμόδιες Αρχές να αντιμετωπίσουν και να ελέγξουν τις λαθρεμπορικές επιχειρήσεις και να λάβουν μέτρα για την προστασία του ποταμού Ευφράτη από περαιτέρω ρύπανση.

Απειλή

Ο Αμπντούλ Ραζάκ αλ Φατάχ, κάτοικος της πόλης Ντιμπάν, λέει ότι παρατηρεί κηλίδες πετρελαίου να επιπλέουν στον ποταμό Ευφράτη όταν πηγαίνει εκεί για να λειτουργήσει την αντλία άρδευσης για τα περιβόλια του.

Τονίζει ότι αυτή η μόλυνση είναι επιβλαβής τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα δέντρα, καθώς το μολυσμένο νερό υποβαθμίζει το έδαφος και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των φυτών.

Ο Αλ Φατάχ σημειώνει επίσης ότι βλέπει νεκρά ψάρια στην επιφάνεια του νερού, σηματοδοτώντας μια σοβαρή περιβαλλοντική κρίση.

Αποδίδει τη διαρροή αργού πετρελαίου σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ξεπερασμένων εύκαμπτων σωλήνων και δεξαμενών για λαθρεμπόριο και της περιστασιακής καύσης βαρελιών πετρελαίου στο ποτάμι από στρατιωτικές δυνάμεις.

Τονίζει ότι η άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Αρχών είναι ζωτικής σημασίας για την ανάσχεση των λαθρεμπορικών δραστηριοτήτων και την αντιμετώπιση της μόλυνσης.

Ο Αλ-Φατάχ τονίζει ότι οι επιχειρήσεις λαθρεμπορίου όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον, αλλά θέτουν επίσης σοβαρούς κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για την υγεία από τον καπνό που δημιουργείται από την καύση πετρελαίου κατά τις στρατιωτικές επιδρομές και τους κινδύνους που συνδέονται με τις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ ομάδων λαθρεμπορίου και δυνάμεων ασφαλείας.

Επιπτώσεις

Ένας μηχανικός γεωργίας, ο Γιασέρ αλ Ασκέρ από τη Ντέιρ αλ Ζουρ, τονίζει ότι η επίμονη μυρωδιά του λαδιού λερώνει το νερό, καθιστώντας το ακατάλληλο για κατανάλωση.

Ο Αλ Ασκέρ σημειώνει ότι ο διαχωρισμός των χημικών από το μολυσμένο νερό είναι δύσκολος λόγω της έλλειψης προηγμένων εγκαταστάσεων καθαρισμού, με τις τρέχουσες προσπάθειες να βασίζονται αποκλειστικά στο χλώριο, το οποίο είναι ανεπαρκές για αποτελεσματική επεξεργασία.

Εξηγεί περαιτέρω ότι οι τοξικές ουσίες και οι ρύποι από το πετρέλαιο βλάπτουν τις καλλιέργειες και εμποδίζουν την ανάπτυξη των φυτών, με αποτέλεσμα τη μείωση των γεωργικών αποδόσεων.

Εάν τα επίπεδα μόλυνσης αυξηθούν, θα επηρεαστεί αρνητικά και το έδαφος, καθιστώντας το νερό μη πόσιμο, λέει.

Τονίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστούν οι επιχειρήσεις λαθρεμπορίου για την προστασία του ποταμού, την προστασία της υγείας των κατοίκων και τη διατήρηση της γεωργικής παραγωγικότητας.

Αντιμέτρα

Ο Μουχάμαντ αλ Ομάρ, ηγέτης των SDF στην περιφέρεια της Ντέιρ αλ Ζουρ, λέει ότι καθημερινές περιπολίες διεξάγονται κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη για να αντιμετωπίσουν τους λαθρέμπορους που μεταφέρουν καύσιμα από περιοχές που ελέγχονται από τις SDF σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση για οικονομικό όφελος.

Τονίζει ότι οι λαθρέμποροι αγνοούν τους σοβαρούς κινδύνους που συνδέονται με τις δραστηριότητές τους, συμπεριλαμβανομένων απειλών για τη ζωή τους, πιθανής βλάβης στους ντόπιους κατοίκους και ζημιών στις αγροτικές υποδομές λόγω διαρροών καυσίμων στο ποτάμι.

Ο Αλ Ομάρ σημειώνει ότι οι πρόσφατες προσπάθειες έχουν ενταθεί, με αυξημένες επιδρομές που στοχεύουν επιχειρήσεις λαθρεμπορίου.

Τα μέτρα αυτά οδήγησαν στην κατάσχεση σημαντικών ποσοτήτων αργού πετρελαίου και στη σύλληψη αρκετών λαθρεμπόρων, οι οποίοι τώρα αντιμετωπίζουν δίκη για τα αδικήματα τους.

Σχετικά άρθρα