Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπλίνκεν: Το Ισραήλ αποδέχτηκε την «πρόταση-γέφυρα» για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Μπλίνκεν: Το Ισραήλ αποδέχτηκε την «πρόταση-γέφυρα» για κατάπαυση πυρός στη Γάζα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιχμάλωτοι Πολέμου, Άντονι Μπλίνκεν, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Όμηροι (Αιχμάλωτοι), Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει αποδεχτεί την πρόταση που κατέθεσαν οι ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Από το Ισραήλ, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και υπουργούς, ο Αμερικανός υπουργός κάλεσε και τη Χαμάς να πράξει το ίδιο.

Πρόκειται για μια «πρόταση-γέφυρα» την οποία είχαν καταθέσει οι ΗΠΑ κατά τις συνομιλίες στη Ντόχα του Κατάρ, από όπου πάντως απείχε η Χαμάς.

Στις διαπραγματεύσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες στο Κάιρο, μετείχαν η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και το Κατάρ.

Σε δηλώσεις του ο Μπλίνκεν επισήμανε ότι ήρθε η ώρα να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία θα προβλέπει την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και θα ανακουφίσει τους Παλαιστίνιους που υποφέρουν εδώ και 10 μήνες καταστροφικών μαχών στη Γάζα.

Την Παρασκευή 16/8 ολοκληρώθηκε ένας πρώτος γύρος επαφών στη Ντόχα, αν και λίγο ως πολύ όλες τις πλευρές επισήμαναν ότι απομένει να γίνει δουλειά για να συναφθεί η συμφωνία.

Σε κοινή ανακοίνωση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ αναφερόταν ότι η Ουάσιγκτον έχει υποβάλει στο Ισραήλ και στη Χαμάς πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία κλείνει τα εναπομείναντα κενά μεταξύ τους.

Σχετικά με την πρόταση, η ανακοίνωση ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρουσίασαν και στα δύο μέρη [ενν. το Ισραήλ και Χαμάς] μια πρόταση γεφύρωσης που είναι σύμφωνη με τις αρχές που καθορίστηκαν από τον πρόεδρο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024 και το ψήφισμα αριθ. 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Οι ομάδες εργασίας θα συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες τις επόμενες ημέρες σχετικά με τις λεπτομέρειες της εφαρμογής, μεταξύ των οποίων των ρυθμίσεων για την εφαρμογή των εκτεταμένων ανθρωπιστικών μέτρων της συμφωνίας, όπως και λεπτομέρειες για τους ομήρους και τους κρατούμενους», προσέθετε η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση επισήμαινε τέλος ότι ανώτεροι αξιωματούχοι από τις χώρες που μεσολαβούν θα ξανασυναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να εργαστούν για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας. «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογίες από καμία πλευρά για άλλες καθυστερήσεις», τόνιζε η ανακοίνωση.

Λίγες ώρες αργότερα η Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται την πρόταση.

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μπλίνκεν – Νετανιάχου: Το Ισραήλ στέλνει διαπραγματευτές στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα

Ολοκληρώθηκε έπειτα από τρεις ώρες η συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού ο Νετανιάχου «επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ στην τρέχουσα αμερικανική πρόταση για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ, στις οποίες επιμένει σθεναρά».

Παράλληλα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η συνάντηση ήταν θετική και διεξήχθη σε «καλό κλίμα».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους Times of Israel επικαλούμενο ισραηλινός αξιωματούχο, o Νετανιάχου είπε στον Μπλίνκεν ότι θα στείλει τους κορυφαίους διαπραγματευτές του στη σύνοδο κορυφής στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα.

Της ομάδας θα ηγούνται ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο διευθυντής της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ και το στέλεχος των IDF, Νίτζαν Άλον.

Και οι τρεις συμμετείχαν στις συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα στη Ντόχα του Κατάρ.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι «ενδεχομένως» τώρα είναι η «τελευταία» ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ο οποίος διαρκεί περισσότερους από δέκα μήνες.

«Είναι μια αποφασιστική στιγμή, ίσως είναι η καλύτερη, ενδεχομένως η τελευταία ευκαιρία να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους, να επιτευχθεί εκεχειρία και να μπει όλος ο κόσμος στον δρόμο της ειρήνης και της ασφάλειας που θα διαρκέσουν», τόνισε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια συνάντησής του στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ.

Σχετικά άρθρα