Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βρετανία και ΗΠΑ ανησυχούν για πυρηνικό πόλεμο εάν ο Ζελένσκι χτυπήσει τη Ρωσία με Storm Shadow

Βρετανία και ΗΠΑ ανησυχούν για πυρηνικό πόλεμο εάν ο Ζελένσκι χτυπήσει τη Ρωσία με Storm Shadow
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Βρετανία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Ρωσία,

Την Κυριακή 18/8, η βρετανική The Telegraph ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «κατήγγειλε» ότι η χώρα του δεν παίρνει τα απαραίτητα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι πύραυλοι Storm Shadow [φωτο] του Ηνωμένου Βασιλείου, για να χτυπήσει πέρα ​​από την κόκκινη γραμμή της Ρωσίας – πέρα ​​από τα σύνορά της.

«Δυστυχώς, η κατάσταση έχει επιβραδυνθεί πρόσφατα», είπε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στη βρετανική υποστήριξη.

«Θα συζητήσουμε πώς να το διορθώσουμε γιατί οι δυνατότητες μεγάλης εμβέλειας είναι ζωτικής σημασίας για εμάς.

»Όλος ο κόσμος βλέπει πόσο αποτελεσματικοί είναι οι Ουκρανοί -πώς ολόκληρο το έθνος μας υπερασπίζεται την ανεξαρτησία του».

Η αλλαγή τακτικής της Ουκρανίας από την αμυντική στάση, δηλαδή την υπεράσπιση των αναγνωρισμένων από τη Δύση συνόρων της, σε μια επιθετική, που χτυπά εντός της Ρωσίας, αιφνιδίασε πολλούς ηγέτες στη Δύση πριν από μιάμιση εβδομάδα.

Επιπλέον, καθώς αυτό σηματοδοτεί μια εντελώς νέα εξέλιξη στον πόλεμο, οι δυτικοί πολιτικοί έχουν βρεθεί στη δύσκολη θέση να αρνούνται απαλά στην Ουκρανία τη χρήση οπλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθεια.

Το Σάββατο 17/8, ο Ζελένσκι δήλωσε στο «X», «οι δυνατότητες μεγάλης εμβέλειας είναι η απάντηση» στην «αποδυνάμωση» των στρατιωτικών αλυσίδων εφοδιασμού εντός της Ρωσίας.

Ωστόσο, παρά την προφανή πρόσβαση της Ουκρανίας σε όπλα μεγάλου βεληνεκούς, όπως ο βρετανικός πύραυλος Storm Shadow και, πιο πρόσφατα, το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16, ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε στην Telegraph ότι η Ουκρανία δεν έχει πάρει το επίσημο πράσινο φως από οι ΗΠΑ να τα χρησιμοποιήσουν εντός του εναέριου χώρου της Ρωσίας.

Ανησυχώντας ότι η χρήση τέτοιων οπλικών συστημάτων παγιδεύει τη Δύση σε έναν καυτό πόλεμο με τη Ρωσία, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε την Πέμπτη 15/8 ότι η χρήση του βρετανικού πυραύλου για να χτυπήσει μέσα στη Ρωσία θα ήταν μια «κλιμάκωση» που θα προκαλούσε απάντηση από μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές υπερδυνάμεις του κόσμου με στόχο τη Δύση.

Την Κυριακή 18/8, μια εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι μια απόφαση που επιβλήθηκε από την προηγούμενη βρετανική συντηρητική κυβέρνηση, που αρνείται στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους βρετανικούς πυραύλους εντός της Ρωσίας, ισχύει, ότι δηλαδή δεν έχει υπάρξει «καμία αλλαγή στη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σχετικά άρθρα