Επίθεση σε δύο κύματα κατά του Ισραήλ από το Ιράν και τους συμμάχους του περιμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που διεξάγεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ένας πόλεμος νεύρων.
Την Τρίτη 6/8 το απόγευμα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν σπάζοντας το φράγμα του ήχου πολύ χαμηλά πάνω από τη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου, μόλις λίγα λεπτά πριν από το προγραμματισμένο διάγγελμα του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, με το οποίο ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για το μνημόσυνο του διοικητή της οργάνωσης Φουάντ Σουκρ, που σκοτώθηκε από ισραηλινό χτύπημα στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Λίγο μετά ο Νασράλα ανακοίνωσε ότι η σιιτική οργάνωση στοχεύει να χτυπήσει ισραηλινές θέσεις «βαθύτερα στη χώρα», διευκρινίζοντας ότι οι τελευταίες επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ «δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίποινα που του υποσχεθήκαμε, τα οποία δεν έχουν έρθει ακόμη».
Νωρίτερα η Χεζμπολάχ είχε χτυπήσει με drones και πυραύλους το Βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 7 άτομα.
Διπλωματική πίεση
Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Χάρις ενημερώθηκαν από την ομάδα εθνικής ασφάλειας ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε το Ιράν και η Χεζμπολάχ είναι πιθανό να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ισραήλ και τι συγκεκριμένα μπορεί να συνεπάγεται η επίθεση.
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στην ιστοσελίδα Axios, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση πιθανών επιθέσεων, αλλά ταυτόχρονα έχουν κινητοποιήσει και διπλωματική πίεση στο Ιράν και στη Χεζμπολάχ, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν τα αντίποινά τους για τις δολοφονίες από το Ισραήλ του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη και του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.
Παρότι ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είπε σε ομολόγους του τού G7 την Κυριακή 4/8 ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να επιτεθούν στο Ισραήλ τις επόμενες 24-48 ώρες, στην ενημέρωση που έγινε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.
Όπως το ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναμένουν ένα σενάριο που περιλαμβάνει δύο κύματα επιθέσεων – ένα από τη Χεζμπολάχ και ένα από το Ιράν, καθώς από τους άλλους πληρεξούσιους της Τεχεράνης στην περιοχή.
Ωστόσο, δεν ήταν ακόμη σαφές στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ποιος θα επιτεθεί πρώτος και τι είδους επίθεση θα γίνει.
Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι πληροφορίες δείχνουν πως η απάντηση του Ιράν και της Χεζμπολάχ εξακολουθεί να είναι «έργο σε εξέλιξη» και αμφότεροι είναι αναποφάσιστοι για το τι ακριβώς θέλουν να κάνουν.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε και για τους Αμερικανούς στρατιώτες που τραυματίστηκαν σοβαρά σε επίθεση με ρουκέτα τη Δευτέρα 5/8 από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στην αεροπορική βάση Αλ Ασαντ στο Ιράκ.
«Συζήτησαν τα βήματα που κάνουμε για να υπερασπιστούμε τις δυνάμεις μας και να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του προσωπικού μας με τρόπο και τόπο της επιλογής μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι το Πεντάγωνο αναμένει περισσότερες επιθέσεις από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή τις επόμενες ημέρες και τόνισε ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή κάνουν τις πολιτοφυλακές να αισθάνονται λιγότερο περιορισμένες από το Ιράν για να επιτεθούν στις αμερικανικές δυνάμεις από ό,τι ήταν τους τελευταίους μήνες.
Ο Ρώσος πρόεδρος
Μπάιντεν και Χάρις ενημερώθηκαν επίσης για τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της περιφερειακής έντασης και για την ολοκλήρωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να απαντήσει με μετριοπάθεια στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε, συμβουλεύοντας να μη γίνουν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων.
Το πρακτορείο επικαλείται δύο ανώτερες ιρανικές πηγές, οι οποίες υποστηρίζουν επίσης ότι η Τεχεράνη πίεσε τη Μόσχα να της παραδώσει μαχητικά Sukhoi Su-35 ρωσικής κατασκευής.
Την Τρίτη 6/8 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ Θάνι και του ζήτησε να πιέσει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ για αποκλιμάκωση.
Τόνισε επίσης ότι η συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στην οποία το Κατάρ είναι βασικός μεσολαβητής, εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μετέφερε στο Ιράν το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το Ισραήλ εάν δεχθεί επίθεση. «Δεν πιστεύουμε ότι μια τέτοια επίθεση είναι αναπόφευκτη και προσπαθούμε να την αποτρέψουμε» πρόσθεσε.
Ο Γιαχία Σινουάρ νέος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς
O Γιαχία Σινουάρ, ο επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος του Ισραήλ, θα αναλάβει επικεφαλής του πολιτικού της γραφείου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη 6/8 η οργάνωση, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.
Ο σκληροπυρηνικός Γιαχία Σινουάρ είχε εκλεγεί τον Φεβρουάριο του 2017 επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα.
Πέρασε 23 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές προτού απελευθερωθεί το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.
Πρώην διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ και θεωρούμενος ως «εγκέφαλος» της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Νότιο Ισραήλ, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ΗΠΑ με τους «διεθνείς τρομοκράτες».