Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γκορμπατσόφ: “Βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός νέου Ψυχρού Πολέμου”

Γκορμπατσόφ: “Βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός νέου Ψυχρού Πολέμου”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Ουκρανία, Ρωσία,

Παράλληλα με τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους το ιωβηλαίο προσφέρεται και για μια αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν το άνοιγμα του τείχους μέχρι την επανένωση των δύο Γερμανιών σημειώνει η ελληνική υπηρεσία της DW.

Σε αυτήν την αναδρομή η κρίση στην Ουκρανία με την αναβίωση της διένεξης Δύσης – Ρωσίας δίνει την αφορμή σε πρωταγωνιστές αυτού του κοσμοϊστορικού γεγονότος να επισημάνουν λάθη, παραλείψεις και να καταδείξουν τη γεωπολιτική σημασία της Ρωσίας ακόμη και σήμερα.

Αυτό επιχείρησε να κάνει και ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, ένας από τους πιο σημαντικούς προσκεκλημένους των εορτασμών για το Τείχος και αρχιτέκτονας της γερμανικής επανένωσης.

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το δεύτερο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό ZDF ο Γκορμπατσόφ αντέκρουσε κατ’ αρχήν τον ισχυρισμό ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη Συνθήκη 2 συν 4 του δόθηκε η υπόσχεση ότι το NATO δεν θα επεκτείνονταν προς ανατολάς.

«Δεν τέθηκε καν θέμα, γιατί τότε υπήρχε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας», υπογράμμισε.

«Σε αυτή τη συνθήκη ρυθμίστηκαν θέματα που είχαν σχέση με την επικράτεια της Α. Γερμανίας. Καθόλου ατομικά όπλα και νατοϊκός στρατός, μείωση του αριθμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Οι υποσχέσεις τηρήθηκαν και συνεχίζονται να τηρούνται», είπε ο Γκορμπατσόφ, αποδίδοντας τους ισχυρισμούς σε μύθους που έπλασε εν μέρει και ο τύπος.

Νωρίτερα μιλώντας σε συμπόσιο για τον Ψυχρό Πόλεμο έκανε δριμεία κριτική στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την κρίση στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται στο κατώφλι ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

«Ορισμένοι πιστεύουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει», είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε άρση των ρωσικών κυρώσεων και υπενθύμισε ότι χωρίς γερμανορωσική συνεργασία δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Είναι μια παλιά, επιβεβαιωμένη εμπειρία ότι όταν η Ρωσία και η Γερμανία διατηρούν φιλικές σχέσεις η Ευρώπη είναι ειρηνική κι αυτό είναι καλό για τον κόσμο. Δεν θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Σας εύχομαι ευημερία, ευτυχία και κάθε καλό».

Την ίδια ώρα ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, υπουργός Εξωτερικών την εποχή της πτώσης του Τείχους, ζήτησε να γίνει νέα αρχή με τη Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν.

Σε αναφορά με τους νέους κινδύνους από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος επεσήμανε, σε άρθρο του στην κυριακάτικη Bild, ότι τα κοινά συμφέροντα με τη Ρωσία είναι πολύ μεγαλύτερα από ότι οι διαφορές.

«Η Ρωσία παραμένει υπερδύναμη. Συνεχίζουν να υφίστανται δύο κυρίαρχες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο που εγγυώνται την σταθερότητα σε αυτόν τον τομέα. Μπορώ λοιπόν να αντιληφθώ το αίτημα της Μόσχας να συμμετέχει σε διάλογο ως ίσος προς ίσον”.

Ο Γκένσερ καταλογίζει λάθη στην ΕΕ στην στάση της απέναντι στη Μόσχα.

«Ο Πούτιν μιλώντας στη γερμανική Βουλή κατά την πρώτη του προεδρική θητεία πρότεινε τη δημιουργία πανευρωπαϊκής ζώνης ελευθέρου εμπορίου. Εάν η ΕΕ έπαιρνε στα σοβαρά την πρότασή του, σήμερα θα αντιδρούσε, κατά την άποψή μου, διαφορετικά ο Πούτιν στο θέμα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ».

Ο Γερμανός πολιτικός θεωρεί ότι δεν είναι αργά για να αποκατασταθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Πούτιν. «Νομίζω ότι θα πρέπει να το επιχειρήσουμε».

Σχετικά άρθρα