Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να «καταλάβει» βόρεια Συρία και βόρειο Ιράκ

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να «καταλάβει» βόρεια Συρία και βόρειο Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιασάρ Γκιουλέρ, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τουρκία,

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εισβολή στη βόρεια Συρία και το Ιράκ για να διατηρήσει τα νότια σύνορά της.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Politico στις 8 Ιουλίου, ο Τούρκος υπουργός τόνισε την αποφασιστικότητα της χώρας του να δημιουργήσει αυτό που αποκάλεσε «έναν διάδρομο ασφαλείας» στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ.

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε έναν διάδρομο ασφαλείας βάθους 30-40 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων μας στο Ιράκ και τη Συρία», είπε ο Γκιουλέρ.

Πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένοι «να καθαρίσουν πλήρως την περιοχή από τους τρομοκράτες», εννοώντας του αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βορειοανατολική Συρία, αν και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι βασικός εταίρος του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

«Ορισμένοι από τους μαχητές υπήρξαν σύμμαχοι των ΗΠΑ στη μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS, αλλά συνδέονται επίσης με το PKK», σημείωσε ο Γκιουλέρ.

«Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μέχρι να εξουδετερωθεί ο τελευταίος τρομοκράτης», επιβεβαίωσε.

Ο Γκιουλέρ πρόσθεσε στη δήλωση την ανάγκη για ομαλοποίηση με τη συριακή κυβέρνηση.

Η συριακή κυβέρνηση όμως προς το παρόν φέρεται να αρνείται να αποδεχθεί την εξομάλυνση πριν η Τουρκία αποσυρθεί πλήρως από τη Συρία.

Τι εννοούν οι Τούρκοι με «διάδρομο ασφαλείας»

Ο «διάδρομος ασφαλείας» που θέλουν να δημιουργήσουν οι Τούρκοι, καταλαμβάνοντας βόρεια Συρία και βόρειο Ιράκ, είναι ο σχεδιασμός τους εδώ και οκτώ χρόνια για να καταστρέψουν τον «κουρδικό διάδρομο» που συνδέει βόρεια Συρία και βόρειο Ιράκ, ο οποίος θα μπορούσε να είναι και η εναλλακτική διαδρομή (με αγωγούς) για την έξοδο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κουρδικός διάδρομος, χάρτης του 2016.

Οι Τούρκοι παλαιότερα χαρακτήριζαν τα κουρδικά εδάφη «τρομοκρατικό διάδρομο», εννοώντας διάδρομο της κουρδικής «τρομοκρατίας», που απειλούσε το μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας.

Σχετικά άρθρα