Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Μη αναστρέψιμη» αλλά αόριστη και ασαφής η πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

«Μη αναστρέψιμη» αλλά αόριστη και ασαφής η πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενς Στόλτενμπεργκ, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ουκρανία,

Το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι». Με αυτήν την αόριστη και ασαφή διατύπωση στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής, γίνεται αναφορά στην μελλοντική ένταξη του Κίεβο στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Το ανακοινωθέν που έχει οριστικοποιηθεί αλλά θα πρέπει να υιοθετηθεί και επισήμως από τους ηγέτες περιλαμβάνει τη δέσμευση της Συμμαχίας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «στην μη αναστρέψιμη πορεία της χώρας προς την πλήρη Ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Το μήνυμα της «μη αναστρέψιμης πορείας υπενθυμίζει στο Κίεβο πώς θα πρέπει να συνεχίσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η συντριπτική πλειονότητα των συμμάχων υποστήριξαν τη συμπερίληψη της συγκεκριμένης φράσης στο τελικό ανακοινωθέν, ωστόσο, υπολείπεται του στόχου της Ουκρανίας να λάβει πρόσκληση για ένταξη στη συμμαχία.

Η Ουκρανία αναμένει την επίσημη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, διαφωνούν με το πότε θα γίνει αυτό.

Το ανακοινωθέν επαναλαμβάνει σε αυτό το σημείο όσα είχαν ήδη αποφασιστεί πέρυσι, στη σύνοδο του Βίλνιους.

«Επαναλαμβάνουμε ότι θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία όταν οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν και θα πληρούνται οι προϋποθέσεις», αναφέρει το κείμενο.

Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι οι Σύμμαχοι σκοπεύουν να χορηγήσουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 40 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον μέσα στον επόμενο χρόνο.

Δεν κάνει λόγο όμως για την πολυετή δέσμευση του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο, όπως επιδίωκε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σχετικά άρθρα