Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Σε τετελεσμένα στην ΑΟΖ η Τουρκία θα κάνει αυτό που πρέπει”

“Σε τετελεσμένα στην ΑΟΖ η Τουρκία θα κάνει αυτό που πρέπει”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ισραήλ, Κύπρος, Τουρκία,

“Αν προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα η Τουρκία θα κάνει αυτό που πρέπει” αναφέρει η Σεβίμ Σαρόλ στο τουρκικό πρακτορείο Αναντολού στον απόηχο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Η Σεβίμ Σαρόλ είναι ειδικός για θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Σκέψης 21ου Αιώνα (21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü) και πολύ δημοφιλής στις τηλεοπτικές εκπομπές και στις εφημερίδες αφού έχει γνώση της πολιτικής σκέψης των κυβερνώντων στην Άγκυρα.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, η Σεβίμ Σαρόλ αναφέρει ότι οι τρεις χώρες μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα μπλοκ, προσθέτοντας ότι έχουν πολλά κοινά συμφέροντα που ενώνουν αυτές τις τρεις χώρες αλλά δεν είναι ένα μπλοκ που έχει και πολλές ελπίδες.

“Η Τουρκία θα αντιδράσει όταν έρθει η ώρα” σχολιάζει η Σεβίμ, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο που μεταφέρει την είδηση, και αναφέρει ότι η Αίγυπτος είχε τη μεγαλύτερη ενεργειακή της κρίση και προσθέτει πως πούλησε το 2008 αέριο στο Ισραήλ, αλλά τώρα θα ξεκινήσει να αγοράζει αέριο από το Ισραήλ.

«Τα χαρτιά άλλαξαν χέρια. Η Αίγυπτος διαπραγματεύεται με τη “νότια Κύπρο” για να πάρει υγροποιημένο αέριο. Και για τη “νότια Κύπρο” η Αίγυπτος είναι καλό παζάρι επειδή από το 2016 θα μπορεί να πωλεί αέριο στη διεθνή αγορά»συμπληρώνει.

Επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι μόνη της στο θέμα της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει.

«Η Τουρκία έχει τη δύναμη να προστατεύσει και προστατεύει τα δικαιώματά της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο», λέει.

Αναφέρει επίσης ότι η Αθήνα προσπαθεί να πάει το φυσικό αέριο στην ίδια την Ελλάδα μέσω της Κρήτης.

«Είναι όνειρο αυτό. Θέλει να παρακάμψει πλήρως την Τουρκία. Το γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι σχεδίασαν έναν τέτοιο χάρτη. Αν αυτός ο χάρτης αποκαλυφθεί η Τουρκία θα έχει μόνο τις ακτές της Αττάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το σημείο της σύγκρουσης είναι στα αριστερά του νησιού (Κύπρου), προς τα κάτω της Κρήτης” υπογραμμίζει.

“Διακυβεύονται όχι τα δικαιώματα του ψευδοκράτους αλλά της Τουρκίας” καταλήγει η Σεβίμ Σερόλ.

Σχετικά άρθρα