Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι «προσδοκίες» Ερντογάν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Οι «προσδοκίες» Ερντογάν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μαρκ Ρούτε, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αναμένεται να επισημάνει την κλιμακούμενη παγκόσμια τρομοκρατική απειλή και θα παροτρύνει τις χώρες μέλη να ενισχύσουν τις συλλογικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι προσδοκίες

«Οι προσδοκίες μας από τη σύνοδο κορυφής είναι να επιτύχουμε αποτελέσματα που θα ενισχύσουν την αλληλεγγύη και το πνεύμα ενότητας της συμμαχίας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ευαισθησίες της εθνικής ασφάλειας των συμμάχων», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Esenboğa της Άγκυρας πριν από την αναχώρησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Ιουλίου.

«Μπαράζ» συναντήσεων

Ο Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιήσει αρκετές διμερείς συναντήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνόδου κορυφής για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ.

«Στις συναντήσεις μας, θα υπογραμμίσουμε την αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή, ιδίως στην άμεση γειτονιά μας.

»Θα τονίσουμε επίσης την ανάγκη το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις προσπάθειές του για τη διεξαγωγή ενός αποφασιστικού και ολοκληρωμένου αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επάρκεια της υποστήριξης που λαμβάνει η Τουρκία από τους συμμαχικούς της εταίρους στις αντιτρομοκρατικές της προσπάθειες, ο Ερντογάν είπε ότι η υποστήριξη αυτή δεν έχει φθάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο, τονίζοντας ότι οι πλευρές προσπαθούν να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας στο πλαίσιο της συμμαχίας, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η χώρα του συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων συνεισφερόντων στις αποστολές και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε μία από τις πέντε κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ.

»Το λέω αυτό από την άποψη της οικονομικής στήριξης και από την άποψη της ενίσχυσης της ισχύος του ΝΑΤΟ.

»Αυτή είναι η θέση της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

»Αυτή έχει γίνει πλέον η προσέγγιση όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

«Ο Τούρκος ηγέτης επεσήμανε επίσης ότι η Άγκυρα επικροτεί την ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά η συμμαχία δεν πρέπει να αποτελέσει μέρος της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας».

Τετ α τετ με τον Ρούτε

Σε σχετική ερώτηση, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ως νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι θα έχει επίσης διμερείς συναντήσεις με τον Ρούτε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι ο νέος επικεφαλής του ΝΑΤΟ θα επισκεφθεί την Άγκυρα πριν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο.

«Διεξάγοντας τις συζητήσεις μας, πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε με τον Ρούτε εξίσου αρμονικά όπως κάναμε και με τον [νυν επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς] Στόλτενμπεργκ».

Αναφερόμενος στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα αναφερθεί και στις «συνεχιζόμενες σφαγές κατά του παλαιστινιακού λαού» στη Γάζα.

«Μπροστά σε αυτή τη σοβαρή κατάσταση, θα τονίσουμε ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε να σταματήσει το Ισραήλ και ότι είναι αδύνατο για την παγκόσμια συνείδηση να βρει την ειρήνη χωρίς την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Παλαιστίνη».

Σχετικά άρθρα