Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ – Φόβοι για ταραχές (βίντεο)

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ – Φόβοι για ταραχές (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Παλαιστίνιοι,

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε την Κυριακή το Ισραήλ, μετά τον θάνατο το πρωί του Σαββάτου νεαρού Ισραηλινού αραβικής καταγωγής από αστυνομικά πυρά.

Ο Χιρ Αλχαμντάν (Hir Alhamdan), 22 ετών, σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά το πρωί του Σαββάτου στο Κφαρ Κανά στο βόρειο Ισραήλ κατά τη σύλληψη ενός συγγενή του. Ο θάνατός του προκάλεσε ταραχές μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας.

“Το επίπεδο συναγερμού έχει αυξηθεί στο 3 (με το 4 να είναι το μέγιστο επίπεδο) στις περιοχές της χώρας όπου κατοικούν Άραβες, όπου ενισχύσεις με εκατοντάδες άνδρες έχουν αναπτυχθεί”, δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούμπα Σάμρι.

Στις πόλεις του Ισραήλ με αραβικό πληθυσμό δεν είχαν σημειωθεί ταραχές τις τελευταίες ημέρες, που βίαια επεισόδια ξέσπασαν κυρίως στα ανατολικά Ιεροσόλυμα από φανατικούς ισλαμιστές που θέλουν να “υπερασπιστούν” το τέμενος Αλ Ακσά, το οποίο είναι χτισμένο πάνω στον αρχαίο ναό των Εβραίων. Μάλιστα, τα επεισόδια αυτά υποδαυλίζει συνεχώς η Τουρκία με δηλώσεις τόσο του Ερντογάν όσο και του Νταβούτογλου.

Απέναντι στον κίνδυνο επέκτασης των ταραχών στις περιοχές του Ισραήλ που κατοικούν Άραβες, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι θα “αφαιρέσει την ιθαγένεια όσων καλούν στην καταστροφή του κράτους του Ισραήλ”.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Ισραήλ, ο Χιρ Αλχαμντάν παρενέβη στη σύλληψη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ενός συγγενή του, για μια υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου, απειλώντας τους αστυνομικούς με μαχαίρι. Η αστυνομία άνοιξε πυρ και ο Χαμντάν υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Η οικογένειά του, ωστόσο, δηλώνει ότι οι αστυνομικοί τον “σκότωσαν εν ψυχρώ” την ώρα που αυτός προσπαθούσε να διαφύγει, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Βίντεο από ιδιωτική κάμερα ασφαλείας με το περιστατικό, δείχνει έναν νεαρό που επιχειρεί ανεπιτυχώς να σπάσει τα τζάμια ενός βαν της αστυνομίας με αιχμηρό αντικείμενο, πιθανόν μαχαίρι. Δείτε το βίντεο:

Στο βαν επέβαιναν μέλη ειδικής μονάδας της αστυνομίας. Όταν οι αστυνομικοί βγήκαν από το όχημα, ο νεαρός υποχώρησε και εκείνη ακριβώς τη στιγμή τουλάχιστον ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε στην πλάτη.

Ο συγγενής του Χιρ Αλχαμντάν συνελήφθη τελικά, σύμφωνα με την αστυνομία, ως ύποπτος για την πυροδότηση βομβίδας κρότου λάμψης εναντίον αντίπαλης οικογένειας στο χωριό, όπου οι εντάσεις μεταξύ οικογενειών είναι συχνά μεγάλες. Διότι οι Άραβες, όπως έχετε καταλάβει, όταν δεν έχουν να σκοτώσουν άλλους σκοτώνονται μεταξύ τους.

Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ είναι απόγονοι των 160.000 Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Σήμερα είναι περισσότεροι από 1,4 εκατομμύριο, αντιπροσωπεύοντας το 20% του ισραηλινού πληθυσμού.

Σχετικά άρθρα