Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν λέει ότι μπορεί να προσκαλέσει τον Αλ Άσαντ της Συρίας στην Τουρκία «ανά πάσα στιγμή»

Ο Ερντογάν λέει ότι μπορεί να προσκαλέσει τον Αλ Άσαντ της Συρίας στην Τουρκία «ανά πάσα στιγμή»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Μπασάρ αλ Άσαντ, Πρόσφυγες, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Τουρκία,

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή 7/7 ότι μπορεί να προσκαλέσει τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ στην Τουρκία «ανά πάσα στιγμή», σε ένδειξη συμφιλίωσης μετά τον πόλεμο του 2011 που διέρρηξε τους δεσμούς μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

«Μπορεί να στείλουμε μια πρόσκληση [στον αλ Άσαντ] ανά πάσα στιγμή», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής από το Βερολίνο όπου παρακολούθησε το Euro 2024, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Η Τουρκία είχε αρχικά στόχο να ανατρέψει το καθεστώς του αλ Άσαντ όταν ξέσπασε η συριακή σύγκρουση μετά τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών το 2011.

Όμως, αφού υποστήριξε -και συνεχίζει να υποστηρίζει- διάφορες ένοπλες ομάδες ισλαμιστών και τζιχαντιστών, η Άγκυρα πιο πρόσφατα έστρεψε την προσοχή της στο να αποτρέψει τη δημιουργία αυτού που ο Ερντογάν το 2019 χαρακτήρισε «διάδρομο τρομοκρατίας» στη βόρεια Συρία, δηλαδή τα εδάφη του συριακού Κουρδιστάν.

Ο Ερντογάν έχει πει εδώ και καιρό ότι θα μπορούσε να επανεξετάσει τις σχέσεις με τον αλ Άσαντ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι ορισμένοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότειναν μια συνάντηση με τον Άσαντ στην Τουρκία.

«Τώρα έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο που μόλις ο Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει ένα βήμα προς τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, θα του δείξουμε την ίδια προσέγγιση», είπε ο Ερντογάν.

Τα σχόλια του Ερντογάν έρχονται μετά τις εντάσεις που έχουν αυξηθεί την περασμένη εβδομάδα κατά των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, με όχλο να επιτίθεται σε ακίνητα και οχήματα που ανήκουν σε Σύρους στην πόλη Καισάρεια της κεντρικής Ανατολίας.

Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί περίπου 3,2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, έχει συγκλονιστεί πολλές φορές από κρίσεις ξενοφοβικής βίας τα τελευταία χρόνια, που συχνά πυροδοτούνται από φήμες που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις εφαρμογές άμεσων μηνυμάτων.

Η μοίρα των Σύρων προσφύγων είναι επίσης ένα φλέγον ζήτημα στην τουρκική πολιτική σκηνή, με τους αντιπάλους του Ερντογάν στις περσινές εκλογές να υπόσχονται να τους στείλουν πίσω στη Συρία.

Σχετικά άρθρα