Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράκ με προτροπή Ιράν μεσολαβεί για να «τα βρει» η Συρία με την Τουρκία – «Αγκάθι» Κούρδοι κι Αμερικανοί

Το Ιράκ με προτροπή Ιράν μεσολαβεί για να «τα βρει» η Συρία με την Τουρκία – «Αγκάθι» Κούρδοι κι Αμερικανοί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για MİT - Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (Τουρκία), Ιράκ, Ιράν, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μπασάρ αλ Άσαντ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Οι προσπάθειες προσέγγισης μεταξύ Συρίας και Τουρκίας αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την αντιμετώπιση των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και την επιστροφή των προσφύγων από την Τουρκία στη Συρία, σύμφωνα με εφημερίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τη Δευτέρα 1/7.

Η «National» ανέφερε επικαλούμενη μια συριακή πηγή που ενημερώθηκε από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι «ο Ερντογάν συμφώνησε να ακολουθήσει το αίτημα του Ιράκ για να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα με τον Άσαντ, γνωρίζοντας ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από αυτό».

Πρόσφατα, ανώτατοι αξιωματούχοι της Συρίας και της Τουρκίας δήλωσαν ότι οι χώρες τους μπορούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις και ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που μπορεί να εμποδίσουν το θέμα.

Πριν από λίγες ημέρες, η συριακή ημιεπίσημη εφημερίδα «al-Watan» σημείωσε σε μια επικείμενη συνάντηση Σύρων και Τούρκων αξιωματούχων στη Βαγδάτη, την πρωτεύουσα του Ιράκ.

Οι δεσμοί μεταξύ Συρίας και Τουρκίας επιδεινώθηκαν μετά την έναρξη της συριακής σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2011, καθώς οι διαδηλώσεις ζητούσαν την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις κατέστειλαν τις διαδηλώσεις, ενώ η Τουρκία υποστήριξε ένοπλες ομάδες της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, οδηγώντας αργότερα την κρίση σε πόλεμο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδέχθηκε πρόταση Ιρακινών αξιωματούχων, εκ μέρους του Ιράν, να δημιουργηθεί σημείο διέλευσης εμπορευμάτων μεταξύ των κατεχόμενων από την Τουρκία και των περιοχών που ελέγχονται από την κυβέρνηση στη Συρία, είπε η πηγή.

Εν τω μεταξύ, Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει επιθετικές ενέργειες κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κυρίως κουρδικής δύναμης συνιστώσας του ένοπλου συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίες υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό για την ήττα του ISIS υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Η τουρκική άποψη είναι ότι ο Άσαντ θέλει όλα τα πλεονεκτήματα της αποκατάστασης χωρίς να κάνει τίποτα για να το κερδίσει», είπε η πηγή.

«Επίσης, δεν θέλει να αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με κανένα σοβαρό τρόπο».

Ένα άλλο θέμα είναι η διαφωνία σχετικά με τη διασφάλιση ότι οι πρόσφυγες μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στη Συρία, πρόσθεσε η πηγή.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει καταλάβει περιοχές κατά μήκος των βόρειων συριακών συνόρων, όπου έχει μεταφέρει χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που αρχικά είχαν αναζητήσει ασφάλεια στην Τουρκία.

Η Τουρκία ενθαρρύνει επίσης τους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν σε περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, αλλά δεν έχει εγγυηθεί ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν θα διώξουν τους παλιννοστούντες.

Η κεντρική φωτογραφία του Ερντογάν με τον Άσαντ είναι πριν το 2011

Σχετικά άρθρα