Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Καταλανοί ψηφίζουν για την απόσχισή τους από την Ισπανία

Οι Καταλανοί ψηφίζουν για την απόσχισή τους από την Ισπανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, Ισπανία, Καταλονία,

Δημοψήφισμα, υπό την ονομασία της “διαβούλευσης”, διεξάγεται την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στην Καταλονία, στο οποίο οι Καταλανοί καλούνται να αποφασίσουν για την ανεξαρτησία και απόσχισή τους από την Ισπανία.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης είναι έξαλλη και αντίθετη με αυτή τη διαδικασία, την έχει καταγγείλει ως εκτός νόμου, ωστόσο, οι Καταλανοί δεν έκαναν πίσω και έστησαν τις κάλπες, αλλά ονόμασαν το δημοψήφισμα “διαβούλευση”, πράγμα που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό.

Αξιωματούχοι από δύο κύρια κόμματα της Καταλονίας, υποστηρίζουν ότι εάν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο πολίτες –από τους συνολικά 7 εκατομμύρια- ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης, κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στα σχέδια για την ανεξαρτησία της περιοχής.

«Το ιδανικό σενάριο είναι όσο περισσότεροι άνθρωποι τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Οριόλ Χουνκέρας, επικεφαλής του κόμματος Δημοκρατική Αριστερά Καταλονίας (ERC).

«Είναι σαφές ότι αυτή η διαβούλευση… δεν μας δίνει τη δημοκρατική εντολή που θα είχαμε σε μια εκλογική διαδικασία, ωστόσο το σημαντικό είναι πως αποδεικνύεται ότι οι πολίτες θέλουν να ψηφίσουν και θέλουν να εκφράσουν τη γνώμη τους».

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο διάστημα, περίπου το 80% των Καταλανών επιθυμούν περισσότερη αυτονομία από την Ισπανία, ενώ σχεδόν το 50% τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter το πρωί της Κυριακής δείχνουν μεγάλη συμμετοχή, με τεράστιες ουρές να περιμένουν να ψηφίσουν έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Σχετικά άρθρα