Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γαλλία: Πρωτοβουλία Μελανσόν για να καταψηφιστούν οι υποψήφιοι της Λεπέν στον β΄γύρο των εκλογών

Γαλλία: Πρωτοβουλία Μελανσόν για να καταψηφιστούν οι υποψήφιοι της Λεπέν στον β΄γύρο των εκλογών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Γαλλία, Δημοκρατική Παράταξη, Εκλογές, Εμανουέλ Μακρόν, Ζαν Λικ Μελανσόν, Μαρίν Λεπέν,

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που αναδείχθηκε δεύτερη την Κυριακή 30/6 στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας θα αποσύρει τους υποψηφίους της στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», τόνισε ο Μελανσόν, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που φαίνεται να κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα, με περίπου 34% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Το ίδιο είπε και ο Olivier Faure, ο Πρώτος Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό σκορ που μας υποχρεώνει.

»Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ακροδεξιά μπορεί να κυβερνήσει», είπε και συμπλήρωσε «να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στο Rassemblement National.

»Η θέση των Σοσιαλιστών είναι εξαιρετικά σαφής: δεν θα διατηρηθεί κανένας υποψήφιος οπουδήποτε όπου υπάρχει κίνδυνος να εκλεγεί υποψήφιος της ακροδεξιάς. Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις».

Από την πλευρά του ο μεγάλος ηττημένος και των βουλευτικών εκλογών (μετά τις ευρωεκλογές) Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάλασε και αυτός σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» ενάντια στην ακροδεξιά της Λεπέν, αλλά κατονομάζοντας τους Ρεπουμπλικάνους και όχι για τη συμμαχία της γαλλικής αριστεράς.

«Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», ανέφερε συγκεκριμένα ο Μακρόν.

Αντίθετα με τον Μακρόν, ο σύμμαχος του Εντουάρ Φιλίπ, επικεφαλής της κεντροδεξιάς παράταξης «Ορίζοντες», έκανε σαφή λόγο για απόσυρση των υποψηφίων βουλευτών του που βρέθηκαν στην τρίτη θέση στις εκλογικές τους περιφέρειες, σηματοδοτώντας έτσι τη στήριξή του προς τους βουλευτές του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» προκειμένου να αποτραπεί η εκλογή ακροδεξιών υποψηφίων.

Οι Ρεπουμπλικανοί δεν ζητούν καταψήφιση της ακροδεξιάς στον β’ γύρο

Το συντηρητικό κόμμα Les Républicains (LR), το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, αρνήθηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR σε δελτίο τύπου.

«Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του LR, Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή από το 1986 στη Γαλλία, άρα και τη μεγαλύτερη κινητοποίηση ο Ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά έχει τη μεγαλύτερη εκλογική του επιτυχία με τα exit poll να του δίνουν 34,2%, μπροστά από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που πήρε 29,1% και την παράταξη Μακρόν που της δίνουν 21,5%, ενώ 10% αναμένεται να πάρει το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός κέρδισε καθαρά μεν τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, όμως δεν είναι δεδομένο ότι θα πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο.

Σχετικά άρθρα