Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η UNSESCO ανακάλυψε πέντε βόμβες του Ισλαμικού Κράτους στο ιστορικό τέμενος Αλ Νούρι της Μοσούλης

Η UNSESCO ανακάλυψε πέντε βόμβες του Ισλαμικού Κράτους στο ιστορικό τέμενος Αλ Νούρι της Μοσούλης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, UNESCO, Εκρηκτικός Μηχανισμός, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μάχη για τη Μοσούλη - Η πολιορκία της Μοσούλης, Μοσούλη, Νινευή, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Τζαμί, Τζιχαντιστές,

Μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε την ανακάλυψη πέντε βομβών στο ιστορικό τζαμί Αλ-Νούρι της Μοσούλης, τις οποίες τοποθέτησε πριν από χρόνια η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι βόμβες ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης στην πόλη του βόρειου Ιράκ.

Σύμφωνα με την UNESCO, οι βόμβες βρέθηκαν την Τρίτη στον νότιο τοίχο της αίθουσας προσευχής του τζαμιού.

Η υπηρεσία τους περιέγραψε ως «εκρηκτικούς μηχανισμούς μεγάλης κλίμακας που έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν σημαντικές καταστροφές».

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ασφάλισαν αμέσως την περιοχή και η UNESCO δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πλέον πλήρως υπό έλεγχο.

Το τέμενος Αλ Νούρι της Μοσούλης και ο παρακείμενος κεκλιμένος μιναρές, γνωστός ως Αλ Χάντμπα ή «καμπούρα», καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης για την ανάκτηση της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος.

Φωτογραφίες από το τέμενος Αλ Νούρι και τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε αυτό κατά τη μάχη απελευθέρωσης της Μοσούλης.

Οι ιρακινές Αρχές κατηγόρησαν το Ισλαμικό Κράτος ότι τοποθέτησε εκρηκτικά στο σημείο και το κατεδάφισε.

Η UNESCO έχει συμμετάσχει στις προσπάθειες αποκατάστασης του τζαμιού και άλλων χώρων αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στη Μοσούλη, μεγάλο μέρος των οποίων μετατράπηκε σε ερείπια κατά τη διάρκεια της μάχης του 2017.

Ενώ έχει αφαιρεθεί μία βόμβα, τέσσερις άλλες διασυνδεδεμένες εκρηκτικές συσκευές βάρους 1,5 κιλών η καθεμία αναμένεται να εκκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες.

Αυτά τα εκρηκτικά ήταν κρυμμένα μέσα σε έναν ειδικά ανακατασκευασμένο τοίχο, καθιστώντας τα μη ανιχνεύσιμα κατά την εκκαθάριση του χώρου από τις ιρακινές δυνάμεις το 2020, εξήγησε η UNESCO.

Ο Ιρακινός στρατηγός Ταχσέεν αλ Χαφάτζι επιβεβαίωσε την ανακάλυψη, σημειώνοντας την πολυπλοκότητα των συσκευών και τη βοήθεια που ζητήθηκε από το υπουργείο Άμυνας για την ασφαλή εξουδετέρωσή τους.

Οι κατασκευαστικές δραστηριότητες στο σημείο έχουν σταματήσει έως ότου αφαιρεθούν με ασφάλεια οι υπόλοιπες βόμβες.

Το τέμενος Αλ Νούρι κέρδισε τη διεθνή προσοχή τον Ιούλιο του 2014, όταν ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγντάντι, τότε ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε την ίδρυση του «χαλιφάτου» της οργάνωσης από τον άμβωνά του.

Τον Ιανουάριο του 2022, ομάδες αποκατάστασης του τζαμιού αποκάλυψαν μια υπόγεια αίθουσα προσευχής που χρονολογείται από την αρχική κατασκευή του τζαμιού του 12ου αιώνα.

Σχετικά άρθρα