Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Εύη Σιμοπούλου
Δημοσιογράφος

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που επισκέπτεται ο Πούτιν τη Βόρεια Κορέα;

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που επισκέπτεται ο Πούτιν τη Βόρεια Κορέα;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Βόρεια Κορέα, Ουκρανία, Ρωσία,

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα σε ένα διήμερο ταξίδι που ξεκινά την Τρίτη, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν για να συζητήσουν την εμβάθυνση των σχέσεών τους, καθώς τα δύο έθνη έρχονται πιο κοντά το ένα στο άλλο εν μέσω της αυξανόμενης απομόνωσης από τη Δύση.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, παρατηρητές της Βόρειας Κορέας είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι η επίσκεψη ήταν επικείμενη και δορυφορικές εικόνες είχαν καταγράψει εμφανείς προετοιμασίες σε εξέλιξη στην Πιονγκγιάνγκ.

Η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει το δεύτερο ταξίδι του Πούτιν ως προέδρου στην ερμητικά κλειστή χώρα και το πρώτο του εδώ και σχεδόν 25 χρόνια.

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ αποκάλυψε αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με το ταξίδι σε Ρώσους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, τονίζοντας την πιθανή υπογραφή μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας για θέματα ασφάλειας.

Ένα άλλο αφήγημα θέλει την Ρωσία, που αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από τη Δύση λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, να κάνει την επίσκεψη λόγω ανάγκης για όπλα που θα στείλει στις γραμμές του μετώπου.

Η Βόρεια Κορέα, υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο σιωπηλό εταίρο στην εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τον Κιμ ότι προμήθευσε τη Ρωσία με χιλιάδες κοντέινερ γεμάτα πυροβολικό, πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει παρατείνει τον πόλεμο.

Πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, υποδηλώνει ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει σχεδόν πέντε εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού στη Ρωσία, πιθανότατα σε αντάλλαγμα για βασικές στρατιωτικές τεχνολογίες και βοήθεια, παρά τις διαψεύσεις τόσο από την Πιονγκγιάνγκ όσο και από τη Μόσχα.

Οι ισχυρισμοί αυτοί υποστηρίζονται επίσης από στοιχεία για πυραύλους βορειοκορεατικής κατασκευής που βρέθηκαν στην Ουκρανία, οι οποίοι φέρονται να εκτοξεύθηκαν από ρωσικές δυνάμεις.

Επιπλέον, δορυφορικές εικόνες έχουν καταγράψει ρωσικά πλοία να φορτώνουν φορτίο σε λιμάνια της Βόρειας Κορέας, ενισχύοντας την υποψία της αυξανόμενης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Πληθαίνουν οι ανησυχίες σχετικά με μια τέτοια συμφωνία εξοπλισμών, στην οποία η Πιονγκγιάνγκ παρέχει στη Μόσχα τα πολυπόθητα πυρομαχικά για να τροφοδοτήσει τον πόλεμο του Πούτιν με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και μεταφορές τεχνολογίας που θα ενίσχυαν την απειλή του πυρηνικού οπλοστασίου και του πυραυλικού προγράμματος του Κιμ.

Η εμπορία όπλων μεταξύ των δύο χωρών θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ και ούτε ο Πούτιν ούτε ο Κιμ έχουν δηλώσει δημοσίως ότι έχουν συνάψει τέτοια συμφωνία.

«Δεν είναι σαφές το τι θα μπορούσε να λάβει ως αντάλλαγμα ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η Βόρεια Κορέα.

»Κάποιες εικασίες κάνουν λόγο ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να ζητήσει ρωσικά αεροσκάφη για την αναβάθμιση της πεπαλαιωμένης πολεμικής της αεροπορίας, καθώς και ρευστό και σιτηρά», δήλωσε ο καθηγητής Immanuel Kim του κορεατικού τμήματος του Πανεπιστημίου George Washington

«Το ταξίδι αυτό έρχεται επίσης σε μια εποχή που η Βόρεια Κορέα αναζητά προηγμένη τεχνολογία και στρατιωτική υποστήριξη, όπως κατασκοπευτικούς δορυφόρους, για τους οποίους η Ρωσία έχει δεσμευτεί να συνδράμει», δήλωσε στο Newsweek.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ εξελίσσουν τη συνεργασία τους «σε όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τομείς ιδιαίτερα ευαίσθητοι».

Η εταιρική σχέση είναι «πολύ σημαντική» για τη Ρωσία, πρόσθεσε.

Εκτός από τη στρατιωτική συνεργασία, υπεισέρχονται και οικονομικές πτυχές. Παρόλο που η Βόρεια Κορέα είναι οικονομικά περισσότερο ευθυγραμμισμένη με την Κίνα, η συνεχής συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας σηματοδοτεί το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της δυτικής επιρροής και των κυρώσεων.

Η στρατιωτική, οικονομική και κάθε άλλη συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που ο Κιμ επισκέφθηκε τη ρωσική Άπω Ανατολή τον Σεπτέμβριο για μια συνάντηση με τον Πούτιν, την πρώτη τους από το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση της Τρίτης θα σηματοδοτήσει το δεύτερο τετ-α-τετ των ηγετών μέσα σε εννέα μήνες.

Η ρωσική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από αξιοσημείωτες προσωπικότητες όπως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιούρι Μπορίσοφ και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Προς τιμήν του Πούτιν θα πραγματοποιηθεί επίσημη συναυλία και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένεται να συνοδεύσει προσωπικά τον ομόλογό του από το αεροδρόμιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επίσκεψης.

Σχετικά άρθρα