Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Παζάρι» για τα ανώτατα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Παζάρι» για τα ανώτατα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Αντόνιο Κόστα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), Κάγια Κάλας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Ρομπέρτα Μετσόλα, Συμβούλιο της Ευρώπης,

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν σήμερα σε δείπνο για την επιλογή προσώπων για τα ανώτερα αξιώματα της ΕΕ. Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλλας στα φαβορί.

Την επιλογή των τριών κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ, δηλαδή των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, συζητoύν σήμερα το βράδυ οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, που θα έχει μορφή δείπνου.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και των ευρωσκεπτικιστών μπορεί να μην δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της Ευρωβουλής, ωστόσο καθιστά άμεση την ανάγκη χάραξης μιας νέας πολιτικής, που θα δίνει απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Η ανάγκη αυτή επιταχύνει και τη διαδικασία επιλογής των προσώπων και από τις μέχρι τώρα ανεπίσημες διαβουλεύσεις σε επίπεδο ηγετών φαίνεται ότι υπάρχει μια προσέγγιση των απόψεων και είναι αρκετά πιθανό να γνωρίζουμε απόψε τους τρεις κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ για την περίοδο 2024-2029.

Για τη σημαντικότερη θέση εκ των τριών, αυτή της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απερχόμενη πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι πολύ κοντά σε μια ανανέωση της θητείας για άλλα πέντε χρόνια.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) από το οποίο προέρχεται κέρδισε τις ευρωεκλογές, οπότε εκπληρώνεται μια βασική προϋπόθεση για να αναλάβει εκ νέου τη θέση.

Σχετικά με την προεδρία του Συμβουλίου, φαίνεται ότι υπάρχει μια ευρεία συναίνεση στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είναι εκλεκτός των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και της ευρύτερης Αριστεράς.

Για τη θέση επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, φαβορί είναι η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, η οποία προέρχεται από την πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων.

Τέλος, σε τροχιά ανανέωσης της θητείας της για τα επόμενα 2,5 χρόνια βρίσκεται και η απερχόμενη πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία κατάγεται από τη Μάλτα και είναι εκλεκτή του ΕΛΚ.

Πηγή: dw.com

Σχετικά άρθρα