Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: Μονομερής συμφωνία με Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων και το Ισραήλ στην «απ’ έξω»

ΗΠΑ: Μονομερής συμφωνία με Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων και το Ισραήλ στην «απ’ έξω»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιχμάλωτοι Πολέμου, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Κατάρ, Όμηροι (Αιχμάλωτοι), Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει συμφωνήσει απόλυτα με το σχέδιο Τζο Μπάιντεν -παρά μόνο για την πρώτη φάση- και δε διαφαίνεται «επόμενη μέρα» αναφορικά με την απελευθέρωση ομήρων, ο Αμερικανός πρόεδρος σκέφτεται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις μονομερώς με τη Χαμάς.

Οι συνομιλίες αυτές, εάν ξεκινήσουν, δεν θα περιλαμβάνουν το Ισραήλ και θα διεξαχθούν μέσω συνομιλητών από το Κατάρ, αναφέρει δημοσίευμα του NBC.

Πιο αναλυτικά, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν συζήτησαν το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης μιας μονομερούς συμφωνίας με τη Χαμάς για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των πέντε Αμερικανών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα, εάν οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρό με τη συμμετοχή του Ισραήλ αποτύχουν.

Στην «απ΄έξω» το Ισραήλ

Οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν θα περιλαμβάνουν το Ισραήλ και θα διεξαχθούν μέσω συνομιλητών από το Κατάρ, όπως και οι τρέχουσες συνομιλίες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι πιστεύει ότι η Χαμάς κρατάει πέντε Αμερικανούς ομήρους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν επίσης να βρουν τα λείψανα τριών επιπλέον Αμερικανών πολιτών που φέρεται ότι σκοτώθηκαν.

Οι αξιωματούχοι δεν γνώριζαν τι θα μπορούσαν να δώσουν οι ΗΠΑ στη Χαμάς σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων.

Τι θα μπορούσε να ζητήσει ως αντάλλαγμα η Χαμάς

Όμως, η Χαμάς θα μπορούσε να έχει κίνητρο να συνάψει μονομερή συμφωνία με τις ΗΠΑ, διότι κάτι τέτοιο πιθανότατα θα επιβάρυνε περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ και θα ασκούσε πρόσθετη εσωτερική πολιτική πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ένας από τους πρώην αξιωματούχους δήλωσε ότι οι εσωτερικές συζητήσεις έχουν επίσης πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του κατά πόσον το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να συνάψουν μονομερή συμφωνία με τη Χαμάς θα μπορούσε να πιέσει τον Νετανιάχου να συμφωνήσει σε μια εκδοχή της τρέχουσας πρότασης κατάπαυσης του πυρός.

Σε ορισμένες προηγούμενες προσπάθειες απελευθέρωσης Αμερικανών που κρατούνται άδικα στο εξωτερικό, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει ανταλλαγές κρατουμένων.

Δεν είναι σαφές αν υπάρχουν κρατούμενοι -στις ΗΠΑ- των οποίων την απελευθέρωση θα ήθελε να εξασφαλίσει η Χαμάς και τους οποίους η κυβέρνηση Μπάιντεν θα θεωρούσε αποδεκτή την απελευθέρωσή τους με βάση τα εγκλήματα που έχουν καταδικαστεί.

Σχετικά άρθρα