Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δρ Μορλίνο: Εάν οι ΗΠΑ δεν υποστηρίξουν την Ευρώπη ο Πούτιν θα της επιτεθεί

Δρ Μορλίνο: Εάν οι ΗΠΑ δεν υποστηρίξουν την Ευρώπη ο Πούτιν θα της επιτεθεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ουκρανία, Ρωσία,

Μία ειδικός στον τομέα της άμυνας εντόπισε έναν από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να καθορίσουν εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποφασίσει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Δρ. Irene Morlino του LSE στην Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Άμυνα, είπε στην Express.co.uk ότι η πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να καθορίσει εάν ο Πούτιν θα επιλέξει να επιτεθεί στην Ευρώπη στο μέλλον.

Ο Δρ Μορλίνο εξήγησε: «Η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει μέσα στην επόμενη δεκαετία, κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο θα εξελιχθεί η γεωπολιτική.

»Για παράδειγμα, εάν ένας μελλοντικός Αμερικανός πρόεδρος δεν υποστηρίξει την ΕΕ και την Ευρώπη γενικότερα, αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ενός πιθανού χτυπήματος».

Τα σχόλια της Δρ Μορλίνο ήρθαν μέρες αφότου νέα ανάλυση αποκάλυψε ότι το ΝΑΤΟ διαθέτει μόλις το 5% της αεράμυνας που χρειάζεται για να προστατεύσει το ανατολικό του πλευρό από οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.

Σχετικά με το εάν αυτή η κατάσταση έκανε την Ευρώπη μοιραία ευάλωτη στη Ρωσία, η Δρ Μορίνο είπε ότι η αεράμυνα δεν ήταν αυτό από το οποίο εξαρτιόταν το ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, η Δρ Μορίνο είπε ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας δεν ήταν τα χρήματα, αλλά ο χρόνος.

Η ίδια εξήγησε: «Ενώ μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο, η τρωτότητά του δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την αεράμυνα.

»Το ευρύτερο ζήτημα είναι η έλλειψη στρατιωτικής ικανότητας που μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα.

»Η οικοδόμηση μιας ισχυρής και ισχυρής στρατιωτικής βιομηχανίας θα χρειαζόταν χρόνια.

»Προφανώς, θα κοστίσει πολύ, αλλά ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ο χρόνος και δεν έχουμε πολύ από αυτόν.

»Σε περιόδους ειρήνης, οι ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες δεν παρήγαγαν πολλά όσον αφορά τις ικανότητες, όχι μόνο την αεράμυνα.

»Η αμυντική βιομηχανία της ΕΕ δεν είναι κατασκευασμένη όπως άλλες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία λειτουργεί με κυλιόμενο σύστημα παραγωγής.

»Όταν συζητάμε για τις ικανότητες, η προμήθεια στρατιωτικών ικανοτήτων γίνεται προβληματική.

»Η Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης και οι προσπάθειες για την ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών αποτελούν απάντηση σε αυτό το ζήτημα της προμήθειας στρατιωτικών ικανοτήτων».

Όσον αφορά το τι πρέπει να κάνουν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, η Δρ Μορλίνο είπε ότι πρέπει να ενισχύσουν τις αμυντικές τους βιομηχανίες και να αναπτύξουν «μια κοινή αμυντική βιομηχανική στρατηγική με αυξημένες επενδύσεις και προσπάθειες για διαλειτουργικότητα».

Μέρος αυτής της νέας αμυντικής ικανότητας θα ενσωματώσει την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών των οποίων η χρήση ήταν παραγωγική κατά τη διάρκεια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου από το 2022.

Νωρίτερα φέτος, αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι θα δημιουργήσουν ένα «τείχος drone» ως πρώτη άμυνα κατά των ρωσικών drones που θα εκτείνεται από τη Νορβηγία μέχρι την Πολωνία.

Η ανακοίνωση έγινε από την υπουργό Εσωτερικών της Λιθουανίας Agnė Bilotaitė, η οποία είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν από τις χώρες για να παρακολουθούν τις συνοριακές τους περιοχές.

Είπε: «Αυτό είναι ένα εντελώς νέο πράγμα – ένα τείχος drone που εκτείνεται από τη Νορβηγία έως την Πολωνία – και ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε drones και άλλες τεχνολογίες για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας […] από προκλήσεις από μη φιλικές χώρες και να αποτρέψουμε το λαθρεμπόριο».

Για το πότε θα κατασκευαστεί το τείχος του drone, η κα Bilotaitė δεν είπε, αλλά πρότεινε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κονδύλια της ΕΕ για την κατασκευή του.

Και πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε να πραγματοποιήσουμε περιφερειακές ασκήσεις για να διασφαλίσουμε την εκκένωση του πληθυσμού, να δούμε πώς είναι προετοιμασμένοι οι θεσμοί μας να λειτουργήσουν, να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, ποια είναι η ικανότητά μας να φιλοξενούμε ανθρώπους, ποια είναι η ικανότητα άλλων χωρών, αν είναι έτοιμοι να υποδεχθούν έναν ορισμένο αριθμό ανθρώπων μας.

»Έχουμε ακόμα πολλές ερωτήσεις. πρέπει να δούμε όλους αυτούς τους αλγόριθμους.

»Οι ασκήσεις θα ήταν πολύ πολύτιμες καθώς θα κοιτάζαμε τα πράγματα, θα τα αξιολογούσαμε και θα ενισχύσαμε την ετοιμότητά μας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποφασίσει για το τείχος των drone αργότερα φέτος.

Σχετικά άρθρα