Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράκ εργάζεται για τη «συμφιλίωση» Τουρκίας-Συρίας

Το Ιράκ εργάζεται για τη «συμφιλίωση» Τουρκίας-Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, Συρία, Τουρκία,

Η ιρακινή κυβέρνηση εργάζεται για τη συμφιλίωση μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, δήλωσε την Παρασκευή 31/5 ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι.

Ο Σουντάνι είπε σε συνέντευξή του στην τουρκική ιδιωτική τηλεόραση Haberturk ότι βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ όσο και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εργαστούν προς τη συμφιλίωση, προσθέτοντας:

«Θα δούμε σύντομα κάποια βήματα σε αυτό το θέμα».

Από την αρχή της συριακής σύγκρουσης, ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει φατρίες της ένοπλης ισλαμιστικής αντιπολίτευσης κατά της συριακής κυβέρνησης.

Το 2022, ωστόσο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η απομάκρυνση του Αλ Άσαντ από την εξουσία δεν ήταν πλέον προτεραιότητα για την κυβέρνησή του.

Παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε καμία σημαντική πρόοδο.

Επιπλέον, αναφερόμενος στη συμμετοχή του Ιράκ στις προσπάθειες εξομάλυνσης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, ο Σουντάνι επεσήμανε ότι επιχειρούν «να φτάσουν σε παρόμοια βάση για συμφιλίωση και διάλογο μεταξύ Συρίας και Τουρκίας».

Ο Σουντάνι δήλωσε ότι οι απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζουν τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράκ από τη Συρία προέρχονται από περιοχές εντός της Συρίας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε το Ιράκ τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψή του εδώ και 13 χρόνια.

Τον Μάιο, ο υπουργός Εσωτερικών της Συρίας, Μοχάμεντ Χαλέντ αλ Ραχμούν, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τον Ιρακινό ομόλογό του, Αμπντούλ Αμίρ αλ Σαμάρι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βαγδάτη για τον έλεγχο των κοινών συνόρων τους.

Σχετικά άρθρα