Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ψάχνουν πλοκάμια ρωσικής προπαγάνδας με ακροδεξιές διασυνδέσεις μέσα στην Ευρωβουλή

Ψάχνουν πλοκάμια ρωσικής προπαγάνδας με ακροδεξιές διασυνδέσεις μέσα στην Ευρωβουλή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιοί, Βέλγιο, Γαλλία, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ρωσία,

Ένας υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με εικαζόμενο σημαντικό ρόλο σε μία σκοτεινή επιχείρηση ρωσικής ανάμειξης στα ευρωπαϊκά πράγματα ήταν ο στόχος της εφόδου που πραγματοποίησε η βελγική Αστυνομία νωρίς το πρωί της Τετάρτης 29/5, σύμφωνα με δηλώσεις του εισαγγελέα της χώρας, ενώ σταδιακά δημοσιοποιούνται περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση.

Την ίδια στιγμή που η βελγική Αστυνομία ερευνούσε το γραφείο του στην Ευρωβουλή και την οικία του στις Βρυξέλλες, η γαλλική Αστυνομία διεξήγαγε επίσης έρευνα στο γραφείο του του ιδίου υπαλλήλου στο Στρασβούργο κατόπιν αιτήματος του Βέλγου ανακριτή που επέβλεπε την έρευνα για διαφθορά και ρωσική παρέμβαση.

Η υπόθεση αποτελεί τμήμα βελγικής έρευνας που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι ελεγχόμενοι από τις διωκτικές Αρχές φέρεται να εμπλέκονται σε πληρωμές προς σε ευρωβουλευτές (από ρωσικά κονδύλια) προκειμένου να προωθείται η ρωσική προπαγάνδα στον ιστότοπο «Φωνή της Ευρώπης» (Voice of Europe).

Φιλορωσικό δίκτυο

Η ιστορία ξεκίνησε αρχικά από μια τσέχικη έρευνα στον εν λόγω ιστότοπο που έχει έδρα την Πράγα.

Σχεδόν ταυόχρονα, ο δε πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρό, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ένα φιλορωσικό δίκτυο παρεμβάσεων ήταν ενεργό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου.

Στόχος του δικτύου, υποστήριξε, ήταν να βοηθήσει στην εκλογή περισσότερων φιλορώσων υποψηφίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας και να ενισχύσει «ένα συγκεκριμένο φιλορωσικό αφήγημα εντός του οργάνου».

Σε δήλωσή την Τετάρτη, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου είπε ότι οι έρευνες αποτελούσαν τμήμα μιας ευρύτερης «υπόθεσης ανέμειξης, παθητικής διαφθοράς και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και σχετίζονται με ενδείξεις ρωσικής παρέμβασης».

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας αρνήθηκε να κατονομάσει τον ύποπτο, επικαλούμενος την καθιερωμένη πρακτική της μυστικότητας.

Επικαλούμενα ωστόσο πηγές με γνώση της εν εξελίξει ερεύνης, βελγικά μέσα ενημέρωσης κατονόμασαν τον ύποπτο ως Γκιγιόμ Πραντουρά, ο οποίος ήταν ο πρώην βοηθός του Μαξιμίλιαν Κρα.

Στην υπηρεσία φιλοναζί;

Ποιος είναι ο Κρα; Ο επικεφαλής υποψήφιος για την ευρωβουλή του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος Alternative für Deutschland, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα από ηγετική θέση του κόμματος για σχόλια σχετικά με SS (Δεν ήταν όλοι οι SS εγκληματίες).

Ο Πραντούρα έχει επίσης κατηγορηθεί ότι δεχόταν πληρωμές για συνεντεύξεις στο Voice of Europe, ισχυρισμούς που αρνείται κατηγορηματικά.

Ένας από τους βοηθούς του, ο Jian Guo, συνελήφθη επίσης για υπόθεση κατασκοπείας υπέρ Κίνας.

Ο Πραντούρα αναφέρεται πλέον ως εργαζόμενος για τον Μαρσέλ ντε Γκράαφ, έναν Ολλανδό ευρωβουλευτή του ακροδεξιού κόμματος Φόρουμ για τη Δημοκρατία.

Ουδείς απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Guardian για σχολιασμό.

Σε ανάρτησή του στο «X» (πρώην Twitter), ο Ντε Γκραφ είπε ότι έμαθε για τις έρευνες μέσω των μέσων ενημέρωσης, προσθέτοντας:

«Μίλησα με τον υπάλληλο μου και φαινόταν να μην το γνωρίζει αυτό.

»Οι Αρχές δεν έχουν επικοινωνήσει ούτε εγώ ούτε με αυτόν.

»Για μένα όλο αυτό αποτελεί έκπληξη».

Ο Ντε Γκραφ πρόσθεσε ότι προσωπικά δεν είχε καμία ανάμειξη «σε καμία λεγόμενη ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης».

Σχετικά άρθρα