Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πυρηνικός Πόλεμος – Στρατηγός Κέλερ: 12.000 χρόνια πολιτισμού θα σβήσουν σε λίγες ώρες – Δεν αναχαιτίζονται τα πυρηνικά

Πυρηνικός Πόλεμος – Στρατηγός Κέλερ: 12.000 χρόνια πολιτισμού θα σβήσουν σε λίγες ώρες – Δεν αναχαιτίζονται τα πυρηνικά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Πυρηνικά Όπλα, Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος,

Στο Λυκόφως του Ψυχρού Πολέμου υπήρχαν 70.481 πυρηνικά όπλα, ενώ στις μέρες μας 12.500. Άραγε είμαστε πιο ασφαλείς;

Με 9 πυρηνικά κράτη σήμερα ένας πυρηνικός χειμώνας είναι εξαιρετικά εφικτός ώστε να εξοντώσει 5 δισεκατομμύρια από εμάς μέσα σε λίγα λεπτά.

Ένα πρωινό στην αλυσίδα εστιατορίων Denny’s, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απολαμβάνει το γεύμα του, ώσπου τον διακόπτουν βίαια οι συνεργάτες του: «Έχετε 6 λεπτά να αποφασίσετε πυρηνική επίθεση, διότι υποψιαζόμαστε ότι βρίσκονται καθοδόν εχθρικοί πύραυλοι».

Μπορεί να ανταπεξέλθει;

Τέτοιου είδους διλήμματα και εκπλήξεις αντιμετώπισε η Αμερικανίδα δημοσιογράφος και φιναλίστ του Βραβείου Πούλιτζερ Άνι Γιάκομπσεν κατά τη διάρκεια της έρευνάς της για τα πυρηνικά όπλα «Nuclear War: A Scenario», η οποία εκδόθηκε πρόσφατα.

Ενώ τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, οι Αμερικανοί ιθύνοντες πίστευαν ότι ένας πυρηνικός πόλεμος μπορούσε να κερδηθεί, πλέον αυτό δεν ισχύει.

Παρ΄όλα αυτά, όπως αποκαλύπτει η Γιάκομπσεν στο Τhe Βulletin, μιλώντας η ίδια με τους πλέον αρμόδιους στις ΗΠΑ, τα πυρηνικά σχέδια συνεχίστηκαν για λόγους συνέχειας, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μια φαντασίωση.

Στην έρευνά της αποκαλύπτεται τι συμβαίνει με τον πυρηνικό εξοπλισμό διοίκησης και ελέγχου των ΗΠΑ σε δευτερόλεπτα και λεπτά μετά την εκτόξευση.

Ο πρώην διοικητής του STRATCOM στρατηγός Ρόμπερτ Κέλερ, είπε ότι ο κόσμος μπορεί να τελειώσει τις επόμενες δύο ώρες.

O πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Aνάγκης (FEMA) Κρεγκ Φουγκέιτ είπε ότι μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο, δεν θα υπήρχε κανένας σχεδιασμός για την προστασία του πληθυσμού γιατί όλοι θα ήταν νεκροί.

12.000 χρόνια πολιτισμού θα σβήσουν σε λίγες ώρες, όπως είπε ο στρατηγός Κέλερ.

Όταν ο Φουγκέιτ ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο τι θα έπρεπε να κάνουν οι άνθρωποι τότε, εκείνος αρκέστηκε να πει λίγο-πολύ, «Σώσε τον εαυτό σου και μην ξεχνάς το ηθικό σου, και ελπίζω να έχεις εφοδιαστεί με Pedialyte»— ένα πόσιμο διάλυμα ηλεκτρολυτών για τη μόλυνση από την ακτινοβολία που φέρνει εμετούς και διάρροιες.

Μιλώντας στην δημοσιογράφο και ο 95χρονος σήμερα Ρίτσαρντ Γκάργουιν -ο «πατέρας» του πρώτου σχεδιασμού βόμβας υδρογόνου και ο πιο ενημερωμένος για τα πυρηνικά όπλα στον πλανήτη- έδειξε εξαιρετικά προβληματισμένος.

Ο μεγαλύτερος φόβος του σήμερα είναι η επικράτηση της «θεωρίας του τρελού».

«Χρησιμοποίησε τη γαλλική φράση Après moi, le déluge –μετά από μένα το χάος- αναφερόμενος στην ιδέα ότι ένας μανιακός, εγωιστής, ναρκισσιστής τρελός ηγέτης θα μπορούσε να εκτοξεύσει ένα πυρηνικό όπλο για λόγους που κανείς δεν θα γνώριζε ποτέ» λέει η Γκιάκομπσεν.

Οι πρόεδροι, ακόμα και η CIA είναι άσχετοι

Ένα άλλο σημείο που φωτίζει η Αμερικανίδα είναι ότι μόλις εκτοξευτεί ένας πύραυλος και είναι καθ’ οδόν, αφού επιβεβαιωθεί από επήγεια ραντάρ, καλείται ο Αμερικανός πρόεδρος να εξαπολύσει μια αντεπίθεση, δίχως όμως να γνωρίζει εάν το αντικείμενο που πλησιάζει είναι πυρηνικό όπλο.

Πόσοι γνώριζαν ότι η Βόρεια Κορέα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, δεν ανακοινώνει καμία από τις δοκιμές πυραύλων της.

Η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει 100 πυραύλους από τον Ιανουάριο του 2022.

Η πυρηνική αποτροπή των ΗΠΑ βασίζεται στην αρχή «εκτόξευση κατά την προειδοποίηση» (launch on warning), την οποία ακόμα και ένα από τα μεγαλύτερα γεράκια των ΗΠΑ, ο πρώην υπουργός Άμυνας Πωλ Νίτσε, την θεωρεί «ασυγχώρητα επικίνδυνη».

Σύμφωνα με αυτή οι ΗΠΑ μπορούν να πατήσουν το κουμπί μόνο και μόνο αν δουν κάτι να εκτοξεύεται εναντίον τους.

«Οι Πρόεδροι Μπους, Ομπάμα και Μπάιντεν ήθελαν να καταργηθεί [αυτή η αρχή].

»Γιατί λοιπόν είναι ακόμα σε ισχύ;» αναρωτιέται η Γιάκομπσεν.

Η «εκτόξευση κατά την προειδοποίηση» ασκεί εξαιρετική πίεση σε έναν πρόεδρο, ο οποίος είναι ανίδεος λέει η Γιάκομπσεν, τονίζοντας η ίδια μάλιστα ότι δυσκολεύεται να πιστέψει ότι το Πεντάγωνο δεν «εκπαιδεύει» κάθε νέο πρόεδρο σε μια σειρά πολεμικών παιγνίων.

«Δεν έχει κάνει ποτέ πρόβες. Κανείς δεν του είπε ότι τη στιγμή που παίρνει το πρωινό του στα εστιατόρια Denny’s, μπορεί να έχει μόλις έξι λεπτά για να διαλέξει μια σειρά υπαρξιακών επιλογών, ως απάντηση σε αυτό που μπορεί να είναι ή όχι ένα εισερχόμενο πυρηνικό όπλο».

Μα ακόμα και ο διευθυντής της CIA δεν είναι σχετικά ενημερωμένος, διότι όπως είπε ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας, Λέον Πανέτα, στην δημοσιογράφο, η CIA ασχολείται με πληροφορίες και όχι πυρηνικές επιχειρήσεις.

Δεν αναχαιτίζονται τα πυρηνικά

Ένας από τους μεγάλους μύθους που καταρρίπτει, επίσης, η Γκιάκομπσεν είναι ότι ακόμα και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αμυνθούν σε πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχει κανένας «μαγικός» Σιδερένιος Θόλος.

Είναι καθαρή φαντασία.

Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ βασίζονται σε 44 πυραύλους αναχαίτισης για να σταματήσουν τυχόν εισερχόμενους πυραύλους.

Μόνο η Ρωσία έχει 1.674 πυρηνικές κεφαλές σε θέση «έτοιμης εκτόξευσης».

Εξάλλου, οι πύραυλοι αναχαίτισης είναι μόλις 50% αποτελεσματικοί!

«Οι πίθηκοι είναι εξυπνότεροι»

Ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία του βιβλίου, είναι οι θέσεις του υποδιοικητή της Στρατηγικής Διοικήσης των ΗΠΑ (USSTRATCOM), υποστράτηγου Τομ Μπουσιέρ.

Ο οποίος ανέφερε πως όταν η αποτροπή αποτυγχάνει, όλα γκρεμίζονται.

Σε δευτερόλεπτα και λεπτά και ώρες, όχι μέρες και εβδομάδες και μήνες.

12.000 χρόνια πολιτισμού θα σβήσουν σε λίγες ώρες, όπως είπε ο στρατηγός Κέλερ.

Ακόμα και αν οι ΗΠΑ ήταν καταδικασμένες από πυρηνική επίθεση, δύσκολα θα υπήρξε ένας λογικός άνθρωπος στην ιεραρχία, που να κάνει τον εξής λογικό συλλογισμό:

«Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει όλους του διηπειρωτικούς πυραύλους εναντίον μας, οπότε ξέρουμε ότι είμαστε τελειωμένοι.

»Άραγε, ποιο το νόημα να απαντήσουμε τώρα εάν το μόνο που θα κάνουμε είναι να σκοτώσουμε εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους;».

Όπως είπε ο ειδικός πυρηνικών όπλων στην Αμερικανίδα ερευνήτρια, «Άνι, καλύτερα να παίξεις Λόττο παρά να στοιχηματίσεις ότι ένα άτομο στα ανώτερα κλιμάκια στο πυρηνικό σύστημα διοίκησης δεν θα ακολουθήσει το πρωτόκολλο», δηλαδή το πάτημα το κουμπιού.

Ακόμα και να καεί ο πλανήτης οι ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν.

Έτσι, προς μεγάλη απογοήτευση και της τρομαγμένης δημοσιογράφου, οι ιθύνοντες στα αμερικανικά πυρηνικά επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά τα ίδια σενάρια!

«Βρίσκονται σε αυτόματο πιλότο ως ένα βαθμό» πράγμα που θυμίζει στην ίδια έννοια των «πιθήκων σε διάδρομο».

Όταν έβαλαν οι επιστήμονες πιθήκους να περπατάνε σε έναν κυλιόμενο διάδρομο, ένας από τους επιστήμονες παρατήρησε ότι μερικοί εξ’ αυτών βαρέθηκαν να περπατούν στο πουθενά και κατέβηκαν από τον διάδρομο.

«Σκέφτηκα, θεέ μου, οι πίθηκοι είναι πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους όταν πρόκειται για αμοιβαία την πυρηνική σίγουρη καταστροφή» συμπέρανε η Γιάκομπσεν στη συνέντευξή της.

Σχετικά άρθρα