Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ρώσοι ανακάλυψαν στην Ανταρκτική το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Οι Ρώσοι ανακάλυψαν στην Ανταρκτική το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανταρκτική, Αργεντινή, Βρετανία, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ηνωμένο Βασίλειο, Πετρέλαιο, Ρωσία, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

Ρωσικά ωκεανογραφικά ανακάλυψαν το μεγαλύτερο κοίτασμα αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανταρκτική, σε μια περιοχή όμως στην οποία η εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων απαγορεύεται αυστηρά.

Όπως αναφέρουν η βρετανική Telegraph και το Yahoo Finance, τα ρωσικά πλοία που πραγματοποιούσαν έρευνα για επιστημονικούς λόγους, ενημέρωσαν τη Μόσχα ότι εντόπισαν συνολικά αποθέματα 511 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.

Πρόκειται για μια ποσότητα σχεδόν διπλάσια των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Βρετανικής Βουλής.

Αυτή η ανακάλυψη έρχεται μετά από μια σειρά ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από το πλοίο «Alexander Karpinsky» [φωτο], το οποίο διαχειρίζεται η ρωσική υπηρεσία Rosgeo, που είναι επιφορτισμένη με την ανακάλυψη ορυκτών αποθεμάτων για εμπορική εκμετάλλευση.

Η Ανταρκτική προστατεύεται όμως από τη Συνθήκη του 1959, η οποία απαγορεύει κάθε εξόρυξη ορυκτών πηγών ή πετρελαίου.

Επιπλέον, ακριβώς εκεί που η Ρωσία βρήκε αυτή τη μεγάλη ποσότητα αργού πετρελαίου, είναι μια περιοχή που διεκδικούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αργεντινή , γεγονός που προσθέτει μεγαλύτερη ένταση στην ανακάλυψη.

Ο ειδικός στην Ανταρκτική, Κλάους Ντοντς, καθηγητής γεωπολιτικής στο Royal Holloway College, τόνισε μάλιστα ότι οι δραστηριότητες της Ρωσίας ήταν πολύ πιο κοντά στην αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά στην επιστήμη, αυτή καθ` αυτή.

«Η Συνθήκη της Ανταρκτικής αντιμετωπίζει τώρα νέες προκλήσεις, κυρίως από τη Ρωσία, έναν κακόπιστο παράγοντα και μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα», πρόσθεσε ο Βρετανός καθηγητής.

«Η Rosgeo έχει εμπλακεί σε σεισμικές έρευνες και οι ρωσικές δραστηριότητες θα πρέπει να θεωρηθούν ως προσπάθεια υπονόμευσης των κανόνων που σχετίζονται με την σεισμογραφική έρευνα και, τελικά, ως πρόδρομος για μελλοντική εξόρυξη αυτών των πόρων», προσθέτει ο Ντοντς.

Τα ρωσικά αποθέματα πετρελαίου ανέρχονται σε 80 δισεκατομμύρια βαρέλια και αν μπορούσε να ανακτήσει το πετρέλαιο από την Ανταρκτική, θα πενταπλασίαζε τα σημερινά της αποθέματα.

Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να δελεάσει τη Μόσχα ώστε να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτό το πετρέλαιο.

Σχετικά άρθρα