Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Λίβανος από την Τρίτη 14/5 «επιστρέφει» Σύρους πρόσφυγες στη Συρία

Ο Λίβανος από την Τρίτη 14/5 «επιστρέφει» Σύρους πρόσφυγες στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λίβανος, Πρόσφυγες, Συρία, Τζιχαντιστές,

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Λιβάνου ανακοίνωσε τη Δευτέρα 13/5 την «εθελοντική επιστροφή» των Σύρων προσφύγων από την Τρίτη 14/5.

Η διεύθυνση είπε ότι διασφαλίζει την εθελοντική επιστροφή των Σύρων από τον Λίβανο στη Συρία μέσω των συνοριακών σταθμών Αλ Καά και Αρσάλ στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου την Τρίτη 14/5, από τις πέντε το πρωί.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση του Λιβάνου τον Δεκέμβριο του 2023 υπολογίζουν ότι η χώρα φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 800.000 είναι εγγεγραμμένοι στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανέφερε ότι οι λιβανικές Αρχές συνέλαβαν παράνομα, κακομεταχειρίστηκαν και απέλασαν βίαια Σύρους πρόσφυγες πίσω στη Συρία.

«Οι λιβανικές Αρχές συνέλαβαν αυθαίρετα, βασάνισαν και επέστρεψαν βίαια Σύρους στη Συρία τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών της αντιπολίτευσης και λιποτάκτες του στρατού», πρόσθεσε το HRW.

Την Κυριακή, ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών [ιθαγενείς ρωμαιοκαθολικοί του Λιβάνου, η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα στη χώρα] Μπεχάρα αλ-Ράι εξέφρασε την απογοήτευσή του για την «έλλειψη συνεργασίας ευρωπαϊκών και διεθνών χωρών με τον Λίβανο» στο θέμα των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα.

Πρόσθεσε ότι «[οι ευρωπαϊκές και διεθνείς χώρες] επιβαρύνουν τον Λίβανο με αυτό το βαρύ φορτίο και τις πολύ επικίνδυνες συνέπειές του, μη συνειδητοποιώντας ότι προετοιμάζουν εγκληματίες και τρομοκράτες και αυτές οι χώρες θα είναι το θέατρό τους πριν από άλλες».

Σχετικά άρθρα