Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν καταδίκασε σε 18 μήνες φυλάκιση 76χρονο αντιφρονούντα εξέχοντα συγγραφέα

Το Ιράν καταδίκασε σε 18 μήνες φυλάκιση 76χρονο αντιφρονούντα εξέχοντα συγγραφέα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ελευθερία Τύπου, Ιράν, Μαχσά Αμινί,

Ο Σαντέγκ Ζιμπακαλάμ, ένας εξέχων Ιρανός συγγραφέας, ερευνητής και καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, καταδικάστηκε από ιρανικό δικαστήριο σε 18 μήνες φυλάκιση.

Την Κυριακή 12/5, ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε τον εξέχοντα Ιρανό συγγραφέα και ερευνητή, Σαντέγκ Ζιμπακαλάμ, ηλικίας 76 ετών, σε δεκαοκτώ μήνες φυλάκιση και του απαγόρευσε κάθε πολιτική και δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ζιμπακαλάμ είναι ένας εξέχων Ιρανός μεταρρυθμιστής συγγραφέας και ερευνητής, γνωστός για την κριτική του στις ιρανικές Αρχές.

Αποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης αφού επέκρινε τις Αρχές μετά τη δολοφονία του 2022 της Ζίνα Αμινί, γνωστής και ως Μαχσά Αμινί, μιας Κούρδισσας που συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, στην Τεχεράνη με την κατηγορία ότι δεν φορούσε την υποχρεωτική χιτζάμπ και πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την Αστυνομία τρεις ημέρες αργότερα.

Ο θάνατός της πυροδότησε ένα κύμα διαμαρτυριών σε όλο το ιρανικό Κουρδιστάν και το Ιράν.

Το δικαστικό σώμα του Ιράν επιβεβαίωσε ότι ο πολιτικός σχολιαστής Ζιμπακαλάμ έχει οδηγηθεί στη φυλακή με κατηγορίες, όπως «ανάθετες δηλώσεις και εμπλοκή σε δραστηριότητες προπαγάνδας κατά των ιρανικών Αρχών».

Η σύλληψη του Ζιμπακαλάμ έγινε καθώς επρόκειτο να παραστεί σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Τεχεράνης την Κυριακή.

Οι νομικές ενέργειες ακολούθησαν μια σειρά δηλώσεων του Ζιμπακαλάμ, συμπεριλαμβανομένων των παρατηρήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, όπου υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να κατηγορηθεί για τη φετινή δίδυμη βομβιστική επίθεση στο Κερμάν, η οποία σκότωσε πάνω από 100 ανθρώπους και τραυμάτισε τουλάχιστον 300 περισσότερους, διότι [το Ισραήλ] στοχεύει συγκεκριμένα άτομα και «δεν επιτίθεται σε αθώους ανθρώπους».

Σχετικά άρθρα