Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εφρίν/Αφρίν: Τούρκοι και τζιχαντιστές ύψωσαν μνημείο τουρκικής κατοχής εκεί όπου στεκόταν ο αδριάντας του Κάουα του Σιδερά

Εφρίν/Αφρίν: Τούρκοι και τζιχαντιστές ύψωσαν μνημείο τουρκικής κατοχής εκεί όπου στεκόταν ο αδριάντας του Κάουα του Σιδερά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφρίν, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακός Εθνικός Στρατός (Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία φατρίες της ισλαμιστικής και φιλοτουρκικής ένοπλης αντιπολίτευσης, ένας συνασπισμός γνωστός και ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), τοποθέτησαν την Τετάρτη γλυπτό που συμβολίζει την τουρκική κατάκτηση στο σημείο όπου στεκόταν το άγαλμα ενός κουρδικού συμβόλου στην πόλη Εφρίν/Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Οι φατρίες του SNA αντικατέστησαν το άγαλμα του «Κάουα του Σιδηρουργού» με μια φιγούρα ενός κλαδιού ελιάς, μια αναπαράσταση της Επιχείρησης Κλάδος Ελιάς, με την οποία η Τουρκία και οι συνδεδεμένες φατρίες του SNA κατέλαβαν την περιοχή της Εφρίν/Αφρίν τον Μάρτιο του 2018.

Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό χιλιάδων και τον εκτοπισμό περίπου 300.000 από τους αρχικούς Κούρδους κατοίκους, οι οποίοι, ως εσωτερικά εκτοπισμένοι, βρήκαν καταφύγιο σε περισσότερα από 50 χωριά και πέντε καταυλισμούς στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου, γνωστή και ως περιοχή Σάχμπα.

Όσο για όσους επέλεξαν να παραμείνουν στην πατρίδα τους και να μην φύγουν, έχουν υποστεί εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Κάουα ο Σιδεράς είναι ένα κουρδικό σύμβολο αντίστασης ενάντια στην τυραννία και συνδέεται με την κουρδική Πρωτοχρονιά (εαρινή ισημερία) και τις εορταστικές εκδηλώσεις του Νεβροζ.

Το άγαλμα ανεγέρθηκε μετά την ίδρυση της Αυτόνομης Διοίκησης στο Αφρίν.

Ο Ιμπραήμ Σέιχο, ακτιβιστής και εκπρόσωπος της τοπικής ΜΚΟ Human Rights Organisation-Afrin, είπε στην ιστοσελίδα North Press ότι η Τουρκία και οι φατρίες του SNA επιδιώκουν να επιβάλουν την πολιτική του εκτουρκισμού στην Εφρίν/Αφρίν και να αφαιρέσουν τα ιστορικά και τα κουρδικά σύμβολα.

Ο Σέιχο προέτρεψε τους διεθνείς οργανισμούς και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να παρέμβουν και να σταματήσουν αυτές τις παραβιάσεις στην Εφρίν/Αφρίν.

Από την κατοχή της Εφρίν/Αφρίν, η Τουρκία άλλαξε τον «κυκλικό κόμβο Ελευθερίας» στην πόλη Εφρίν/Αφρίν σε «Πλατεία Ατατούρκ» και τον «κυκλικό κόμβο Νεβρόζ» σε «κυκλικό κόμβο Saladin al-Ayyubi», εκτός από την αλλαγή των ονομάτων των δρόμων και την ανύψωση εικόνων του Τούρκου προέδρου και τις τουρκικές σημαίες.

18 Μαρτίου 2018: Τούρκοι και τζιχαντιστές γκρέμισαν τον ανδριάντα του μυθικού ήρωα Χασενκάρ Κάουα στην Εφρίν

Ο Κάουα είναι μια μυθική φιγούρα της κουρδικής παράδοσης και έρχεται από τη βαθιά αρχαιότητα.

Είναι για τους Ιρανούς ένα μυθικό πρόσωπο όπως ο δικός μας Ηρακλής ή ο Προμηθέας.

Ο Κάουα, σύμφωνα με τους κουρδικούς και περσικούς μύθους, ήταν ένας σιδεράς που ηγήθηκε μια εθνικής επανάστασης ενάντια στο ξένο τύραννο Ζαχάκ και στα ερπετά του.

Έβγαλε τη δερμάτινη ποδιά του σιδερά που φορούσε και την έδεσε πάνω σε λόγχη υψώνοντάς την ως φλάμπουρο επανάστασης και σημαία ελευθερίας.

Ο Κάουα έδιωξε τους κατακτητές και αποκατέστησε την ελευθερία των ιρανικών εθνών.

Είναι μυθικός εθνικός ήρωας των Κούρδων και των Περσών και συμβολίζει την αντίσταση και την ενότητα των ιρακινών εθνών απέναντι στους ξένους κατακτητές.

Οι Κούρδοι, ως απόγονοι των αρχαίων Μηδών, είναι ιρανικό έθνος.

Σχετικά άρθρα