Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Χαμάς ζητά τερματισμό του πολέμου για να απελευθερώσει τους ομήρους – Ο Νετανιάχου θέλει να καταστρέψει τη Χαμάς

Η Χαμάς ζητά τερματισμό του πολέμου για να απελευθερώσει τους ομήρους – Ο Νετανιάχου θέλει να καταστρέψει τη Χαμάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισλαμιστές, Ισμαήλ Χανίγιε, Ισραήλ, Ιώβ Γκάλαντ, Λωρίδα της Γάζας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε την απόρριψή του στο αίτημα της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα κρατήσει την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση στην εξουσία στη Γάζα και θα αποτελεί απειλή για Ισραήλ.

Οι δηλώσεις του έγιναν καθώς οι ηγέτες της Χαμάς ξεκινούν τη δεύτερη ημέρα συνομιλιών για εκεχειρία και συμφωνία για τους Ισραηλινούς ομήρους, με Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές στο Κάιρο.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει εμφανής πρόοδος καθώς η τρομοκρατική οργάνωση διατηρεί το αίτημά της ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο.

Το Ισραήλ περιμένει απάντηση στην τελευταία πρόταση εκεχειρίας που οι ΗΠΑ είπαν ότι είναι γενναιόδωρη προς τη Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε κατηγόρησε την Κυριακή 5/5 τον Νετανιάχου για «δολιοφθορά» στις συνεχιζόμενες συνομιλίες και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιώβ Γκάλαντ είπε ότι έγινε σαφές ότι η τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει καμία πρόθεση να συμφωνήσει σε μια συμφωνία σύντομα.

Ο Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή 5/5 ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να σταματήσει τις μάχες στη Γάζα προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, που πιστεύεται ότι ξεπερνούν τους 130, με αρκετές δεκάδες από αυτούς θεωρούνται νεκροί.

«Όμως, ενώ το Ισραήλ έχει δείξει προθυμία [να συμβιβαστεί], η Χαμάς παραμένει εδραιωμένη στις ακραίες θέσεις της, μεταξύ των οποίων το αίτημα να απομακρυνθούν όλες οι δυνάμεις μας από τη Λωρίδα της Γάζας, να τερματιστεί ο πόλεμος και να αφήσει [το Ισραήλ] τη Χαμάς στην εξουσία», είπε ο Νετανιάχου.

«Τερματίζοντας τον πόλεμο και αφήνοντας τη Χαμάς ανέπαφη – το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό», είπε.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε μια κατάσταση όπου οι ταξιαρχίες της Χαμάς θα νγουν από τα καταφύγιά τους, θα πάρουν ξανά τον έλεγχο της Γάζας, θα ξαναχτίσουν τη στρατιωτική τους υποδομή και θα επιστρέψουν στην απειλή των πολιτών του Ισραήλ».

Μια τέτοια κατάσταση, προειδοποίησε, θα επέτρεπε στην τρομοκρατική οργάνωση να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να πραγματοποιήσει μια νέα επίθεση όπως η θανατηφόρα επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που ξεκίνησε τον πόλεμο.

«Η παράδοση στις απαιτήσεις της Χαμάς θα ήταν μια τρομερή ήττα για το Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου.

«Θα ήταν μια τεράστια νίκη για τη Χαμάς, για το Ιράν, για ολόκληρο τον άξονα του κακού.

»Ως εκ τούτου, το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Χαμάς που σημαίνουν παράδοση, και θα συνεχίσει τις μάχες μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιτέθηκε επίσης στον καταιγισμό των δημοσιευμάτων των μέσων ενημέρωσης για τις συνομιλίες αναφορικά με τους ομήρους, λέγοντας ότι «προκαλούν ζημιά στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των απαχθέντων, καθώς και περιττή ταλαιπωρία στις οικογένειες των ομήρων που περνούν έναν εφιάλτη».

«Σε αντίθεση με αυτά τα δημοσιεύματα, η Χαμάς είναι αυτή που εμποδίζει την απελευθέρωση των ομήρων μας», είπε, αναφερόμενος προφανώς σε δημοσιεύματα ότι η ισραηλινή πλευρά στέκεται εμπόδιο σε μια συμφωνία.

Στη δήλωσή του, ο Χανίγιε είπε ότι η τζιχαντιστική οργάνωση είναι πρόθυμη να καταλήξει σε μια συνολική κατάπαυση του πυρός που θα τερματίσει την ισραηλινή «επιθετικότητα», θα εγγυηθεί την απόσυρση του Ισραήλ από τη Γάζα και θα επιτύχει μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής ομήρων.

Ο Χανίγιε με έδρα το Κατάρ κατηγόρησε επίσης τον Νετανιάχου για «τη συνέχιση της επιθετικότητας και τη διεύρυνση του κύκλου της σύγκρουσης και για σαμποτάρισμα των προσπαθειών που έγιναν μέσω των μεσολαβητών των διαφόρων μερών».

Επίσης την Κυριακή 5/5, ο Ιώβ Γκάλαντ είπε ότι το Ισραήλ εντόπισε σημάδια ότι η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και με τη σειρά του, ο στρατός θα ξεκινήσει την επίθεσή του στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας «στο εγγύς μέλλον».

«Έχουμε ξεκάθαρους στόχους για αυτόν τον πόλεμο.

»Δεσμευόμαστε για την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων.

»Δώσαμε χρόνο στη Χαμάς και θέλαμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου θα πραγματοποιούσαμε την απελευθέρωση των ομήρων το συντομότερο δυνατό, με κάποια καθυστέρηση στην επιχειρησιακή δράση, επειδή οι όμηροι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωσή τους», είπε ο Γκάλαντ μιλώντας στα στρατεύματα.

«Έχουμε εντοπίσει ανησυχητικές ενδείξεις ότι η Χαμάς στην πραγματικότητα δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κανένα πλαίσιο συμφωνίας μαζί μας», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί την καταστροφή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ως βασικό στόχο της στρατιωτικής εκστρατείας που ξεκίνησε ως απάντηση στην καταστροφική επίθεση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης της 7ης Οκτωβρίου, έχει σταθερά υποστηρίξει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για διακοπή των εχθροπραξιών παράλληλα με την απελευθέρωση ομήρων που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς θα είναι μόνο προσωρινή.

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στη μεσολαβητική προσπάθεια είπε ότι η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε στο Κάιρο με αποφασιστικότητα να καταλήξει σε συμφωνία «αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

«Μια συμφωνία πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο και να γίνει με τις ισραηλινές δυνάμεις να βγουν από τη Γάζα κάτι που το Ισραήλ δεν έχει ακόμη δεσμευτεί ότι είναι διατεθειμένο να το κάνει», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Πηγή της Χαμάς, που αναφέρθηκε ότι έκανε παρόμοια σχόλια στην αραβική εφημερίδα Al-Arabiya, είπε επίσης ότι ο Νετανιάχου έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να προχωρήσει σε μια επίθεση στη πόλη Ράφα της νότιας Γάζας προκειμένου να «ασκήσει πίεση και να εμποδίσει την επίτευξη συμφωνίας, για προσωπικούς λόγους».

Η άρνηση του Ισραήλ να συμφωνήσει στον τερματισμό του πολέμου ως μέρος της συμφωνίας σχετικά με την ομηρία θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις και «ο Νετανιάχου είναι αυτός που φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την αναστάτωση», είπε η πηγή.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις «αντιμετωπίζουν προκλήσεις επειδή [το Ισραήλ] αρνείται να δεσμευτεί για μια συνολική κατάπαυση του πυρός», αλλά πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία της Χαμάς βρίσκεται ακόμη στο Κάιρο με την ελπίδα ότι οι διαμεσολαβητές θα μπορούσαν να πιέσουν το Ισραήλ να αλλάξει τη θέση του.

Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι ακόμη και αν η Χαμάς αποδεχτεί την τρέχουσα πρόταση, θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.

Καθώς οι Άραβες και οι Αμερικανοί μεσολαβητές πιέζουν έντονα για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, αρκετές αναφορές το Σάββατο ανέφεραν ότι η Χαμάς ήταν έτοιμη να δεχτεί την τελευταία πρόταση υπό το φως των διαβεβαιώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα υπάρξει «βιώσιμη διακοπή» του πολέμου.

Δεν ήταν σαφές εάν μια τέτοια απάντηση θα ήταν μια απλή έγκριση της πρότασης που προσφέρεται ή μια που συνοδεύεται από διάφορες επιφυλάξεις.

Ωστόσο, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος -που ευρέως αναφέρεται ότι είναι ο Νετανιάχου- είπε την ίδια μέρα ότι το Ισραήλ «σε καμία περίπτωση» δεν θα αποδεχόταν μια συμφωνία που θα τερμάτιζε τον πόλεμο.

Οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις σταμάτησαν εν μέρει λόγω της απαίτησης της Χαμάς για διαρκή κατάπαυση του πυρός και των υποσχέσεων του Νετανιάχου να συντρίψει τους εναπομείναντες τζιχαντιστές της οργάνωσης στη νότια πόλη Ράφα, όπου έχει βρει καταφύγιο ο μισός πληθυσμός της Γάζας.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο ότι θα το έκανε μόνο εάν υπήρχε «θετική κίνηση» στο προτεινόμενο πλαίσιο.

Το Κατάρ, όπου η Χαμάς έχει το πολιτικό της γραφείο, και η Αίγυπτος προσπαθούν να μεσολαβήσουν για τη συνέχεια της σύντομης εκεχειρίας του Νοεμβρίου, εν μέσω διεθνούς απογοήτευσης για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στη Γάζα και τη δεινή κατάσταση των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Οι διαπραγματευτές έχουν προτείνει παύση 40 ημερών στις μάχες και ανταλλαγή των ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, σύμφωνα με λεπτομέρειες που έδωσε στη δημοσιότητα η Βρετανία.

Υπήρξαν ποικίλες αλλά σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες εκθέσεις για άλλες πτυχές της πρότασης.

Το Ισραήλ ενέκρινε προκαταρκτικά όρους που μια πηγή είπε ότι περιελάμβαναν την επιστροφή μεταξύ 20 και 33 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων και μια εκεχειρία αρκετών εβδομάδων.

Αυτό θα αφήσει περίπου 100 ομήρους στη Γάζα, μερικοί από τους οποίους το Ισραήλ λέει ότι έχουν πεθάνει στην αιχμαλωσία.

Μια πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί το όνομα ή η εθνικότητά της, είπε στο Reuters ότι η επιστροφή τους ενδέχεται να απαιτήσει πρόσθετη συμφωνία.

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το Σάββατο, απαιτώντας από τον Νετανιάχου να αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς που θα επέτρεπε στους ομήρους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σχετικά άρθρα