Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κούρδος επιστήμονας λέει ότι το Κουρδιστάν ήταν το «λίκνο» της ανθρωπότητας

Κούρδος επιστήμονας λέει ότι το Κουρδιστάν ήταν το «λίκνο» της ανθρωπότητας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχαιολογία, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Νεάντερταλ, Παλαιοανθρωπολογία, Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ,

Η ανακάλυψη μιας γυναίκας Νεάντερταλ στο σπήλαιο Σανιντάρ αποδεικνύει ότι η περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν ήταν ο τόπος της πρώτης ανθρώπινης δραστηριότητας και η γενέτειρα του πολιτισμού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Σαλαντίν στην κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ.

Ο Δρ Αζίζ Ζεμπάρι, μιλώντας στο BasNews, περιέγραψε το πρόσφατο εύρημα του σκελετού Σανιντάρ Ζ ως «πολύ σημαντικό και διεξήχθη με επιστημονικό τρόπο».

«Επιβεβαιώνει επίσης ότι το λίκνο του πολιτισμού ήταν στο Κουρδιστάν, από όπου εξαπλώθηκε σε άλλες περιοχές», πρόσθεσε ο Ζεμπάρι.

Τα λείψανα του σκελετού Σανιντάρ Ζ ανακαλύφθηκαν το 2018 από μια ομάδα βρετανών αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στο σπήλαιο Σανιντάρ, που βρίσκεται στα βουνά Ζάγκρος στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

Το πρόσωπο της 75.000 ετών γυναίκας του Νεάντερταλ ανακατασκευάστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ του NETFLIX με τίτλο «Secrets of the Neanderthal», με τους αρχαιολόγους να ονομάζουν τον σκελετό Σανιντάρ Ζ.

Το 1960, ο Αμερικανός αρχαιολόγος Ralph Solecki ανέσκαψε το σπήλαιο Σανιντάρ, αποκαλύπτοντας ένα νεκροταφείο 35 ατόμων που είχαν αναπαυθεί πριν από περισσότερα από 10.000 χρόνια.

Ο Δρ Ζεμπάρι επαίνεσε τους επιστήμονες που ανακατασκεύασαν το πρόσωπο της γυναίκας του Νεάντερταλ, σημειώνοντας ότι έκαναν αξιοσημείωτη δουλειά στην απεικόνιση της ομοιότητάς της, υποδεικνύοντας ότι ανήκε σε μια οικογένεια που κατοικούσε στο σπήλαιο.

Τόνισε επίσης τα σημαντικά ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν σε διάφορες τοποθεσίες εντός του ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν από τη Γη περίπου πριν από 40.000 χρόνια και είχαν μέση διάρκεια ζωής 30 έως 40 χρόνια, αν κι αυτό ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η υγεία, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σχετικά άρθρα