Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

DW: Ρωσικές βόμβες ολίσθησης συνθλίβουν την ουκρανική άμυνα

DW: Ρωσικές βόμβες ολίσθησης συνθλίβουν την ουκρανική άμυνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ουκρανία, Ρωσία,

Οι περιορισμένες δυνατότητες άμυνας κατά των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων γίνονται η αχίλλειος πτέρνα της ουκρανικής άμυνας.

Η ρωσική πολεμική αεροπορία ανοίγει το δρόμο για το στρατό της επί του εδάφους με τις λεγόμενες βόμβες ολίσθησης.

Πρόκειται για εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχουν υποστεί τροποποίηση και μπορούν να ρίχνονται από αεροπλάνα σε μεγάλες αποστάσεις για να καταστρέφουν οχυρώσεις.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο καλεί τους δυτικούς συμμάχους για βοήθεια. Η Γερμανία, η οποία ηγείται ενός συνασπισμού ονόματι Capability Coalitions για την αεράμυνα μαζί με τη Γαλλία από τον Φεβρουάριο, θα στείλει ένα τρίτο σύστημα αεράμυνας Patriot και απευθύνει έκκληση στους συμμάχους για περισσότερη υποστήριξη με μια πρωτοβουλία.

Κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του Κιέβου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συγκάλεσε την Παρασκευή συνεδρίαση του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

Η γερμανική πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να παρακινήσει άλλες χώρες να προμηθεύσουν βραχυπρόθεσμα πρόσθετα συστήματα αεράμυνας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο δήλωσε ότι οι Ουκρανοί εταίροι ανέφεραν ότι υπάρχει επιδείνωση στο πεδίο απειλής.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί ολοένα περισσότερο βιομηχανικά παραγόμενες βόμβες ολίσθησης που μπορούν να εκτοξευθούν από μεγάλη απόσταση από τα ουκρανικά σύνορα. Και ετσι η αμυντική κατάσταση μεταβάλλεται αναλόγως» δήλωσε.

Η Ρωσία έχει μετατρέψει όσες απαρχαιωμένες βόμβες διαθέτει σε όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Έτσι, τα ρωσικά αεροσκάφη αποφεύγουν τα συστήματα αεράμυνας μικρότερου βεληνεκούς όπου αναπτύσσονται.

Μόλις απελευθερωθούν οι βόμβες ολίσθησης, οι οποίες δεν έχουν προωθητήρες που εκπέμπουν θερμότητα, πιθανόν να μην είναι ανιχνεύσιμες από τις κεφαλές υπέρυθρης αναζήτησης των κατευθυνόμενων πυραύλων, αλλά εξακολουθούν να είναι αναγνωρίσιμες από τα συστήματα ραντάρ.

Ωστόσο, εδώ είναι που οι περιορισμένες δυνατότητες των Ουκρανών αναδεικνύονται σε πρόβλημα.

Υπό πίεση ο ουκρανικός στρατός στο μέτωπο

Μετά την εγκατάλειψη της βιομηχανικής πόλης Aβντιίβκα στην περιοχή του Ντονέτσκ μέσα Φεβρουαρίου, η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας γραμμής άμυνας δυτικότερα.

Κατά μήκος των χωριών Μπερντίτσι, Σεμενίφκα, Ορλίφκα και Τονένκε, η ρωσική προέλαση επρόκειτο να ανακοπεί σε απόσταση περίπου έξι έως οκτώ χιλιόμετρων από την Aβντιίβκα.

Αλλά μέχρι τα μέσα Απριλίου αυτό δεν ίσχυε πλέον.

Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί παρατηρητές καταγράφουν σχεδόν καθημερινά μικρά ρωσικά εδαφικά κέρδη, και όχι μόνο δυτικά της Aβντιίβκα.

Στην περιοχή του Ντονέτσκτα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν σε διάφορα τμήματα του μετώπου.

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί παρατηρητές ανέφεραν εδαφικά κέρδη άνω των 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Εκτός από το τμήμα δυτικά της Aβντιίβκα, η μάχη για τη μικρή πόλη Χασίβ Γιαρ δυτικά του Μπαχμούτ, η οποία καταλήφθηκε από τη Ρωσίατο 2023, θεωρείται το νέο επίκεντρο των μαχών.

Οι πρώτες ρωσικές μονάδες λέγεται ότι έχουν ήδη φτάσει μέχρι την άκρη του ανατολικότερου τμήματος της πόλης.

Εντός των επόμενων εβδομάδων ο ρωσικός στρατός αναμένεται να επιχειρήσει να περικυκλώσει την πόλη με ενέργειες κατά μήκος των γραμμών του Μπαχμούτ και της Aβντιίβκα.

Τα επόμενα βήματα των Ρώσων στρατιωτών θα μπορούσαν ενδεχομένως να ακολουθήσουν μια διαδρομή προς τις μεγάλες πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ.

Η έλλειψη πυρομαχικών και αεράμυνας έχει συνέπειες

Η συνεχώς αυξανόμενη έλλειψη πυρομαχικών από την ουκρανική πλευρά θεωρείται ο κύριος λόγος για την αργή αλλά σταθερή ρωσική προέλαση.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο PBS ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να αντιμετωπίσουν δέκα ρωσικές οβίδες με μία μόνο δική τους.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι περιγράφουν την κατάσταση λιγότερο δραματικά. Μιλάνε για μια αναλογία ένα προς τρία έως ένα προς έξι.

Ωστόσο η ουκρανική πλευρά δεν έχει βρει μέχρι στιγμής κανέναν τρόπο για να αντιμετωπίσει τις φοβερές ρωσικές βόμβες ολίσθησης, παρά τις εξαγγελίες ότι καταρρίφθηκαν ρωσικά αεροσκάφη.

Από απόσταση 60 χιλιομέτρων από το μέτωπο ή ακόμη και 90, νεότερα μοντέλα βομβών ρίχνονται από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη μακριά από την ουκρανική αεράμυνα και γλιστρούν για να φτάσουν τον στόχο τους.

Σύμφωνα με ουκρανικές εκτιμήσεις, πάνω από 100 βόμβες αυτού του τύπου, βάρους 250, 500 ή και περισσότερων κιλών πέφτουν καθημερινά σε ουκρανικούς στόχους με καταστροφικά αποτελέσματα.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν πολύ υψηλή ακρίβεια, οι εκρήξεις εξουδετερώνουν τους στρατιώτες σε μεγάλη ακτίνα. Οι εκτεταμένες οχυρώσεις καταστρέφονται ολοσχερώς.

«Να βγάλουμε τα Patriot από τα στρατόπεδα»

Ένα αντίδοτο θα ήταν περισσότερα συστήματα αεράμυνας Patriot, τα οποία με το βεληνεκές τους θα μπορούσαν να κρατήσουν τα ρωσικά αεροσκάφη σε απόσταση, κάτι που οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι θα έφερνε καλά αποτελέσματα.

Ωστόσο, τα τρία συστήματα Patriot που διαθέτει το Κίεβο χρειάζονται για την προστασία των υποδομών του από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις. Επομένως, η Ουκρανία θα χρειαζόταν περισσότερα από αυτά.

Εξαιτίας του μικρού αριθμού συστημάτων αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν επίσης να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους, τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στην ουκρανική ενδοχώρα βρίσκουν συνεχώς τον στόχο τους.

Από τα μέσα Μαρτίου αρκετοί θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και τουλάχιστον ένας υδροηλεκτρικός, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Υπάρχουν ήδη προειδοποιήσεις για μεγάλες διακοπές ρεύματος το καλοκαίρι.

Για το υπόλοιπο του χρόνου ο στρατός και οι παρατηρητές αναμένουν μεγαλύτερες απώλειες για τους Ουκρανούς στρατιώτες.

Γίνεται λόγος ακόμη και για υποχώρηση στον ποταμό Ντνίπρο.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε επίσης τα ευρωπαϊκά κράτη να παραδώσουν γρήγορα πρόσθετα συστήματα αεράμυνας.

«Διαθέτουμε Patriot και αντιπυραυλικά συστήματα» δήλωσε την Πέμπτη στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας των G7 στο Κάπρι.

«Πρέπει να τα βγάλουμε από τα στρατόπεδά μας όπου βρίσκονται και να τα στείλουμε στην Ουκρανία, όπου μαίνεται ο πόλεμος».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα