Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για την επίθεση στο Ισραήλ

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για την επίθεση στο Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για MİT - Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (Τουρκία), Άντονι Μπλίνκεν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιμπραήμ Καλίν, Ιράν, Ισραήλ, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τουρκία, Χακάν Φιντάν,

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για την σχεδιαζόμενη επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή στο Reuters την Κυριακή, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον είχε διαβιβάσει στην Τεχεράνη μέσω της Άγκυρας ότι οποιαδήποτε ενέργεια της έπρεπε να είναι «εντός ορισμένων ορίων».

Η Τουρκία, η οποία έχει καταγγείλει το Ισραήλ για την εκστρατεία του στη Γάζα, δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή 14/4 ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Η τουρκική πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μίλησε με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και του Ιράν την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν τη σχεδιαζόμενη ιρανική επιχείρηση, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είχε ενημερωθεί για πιθανές εξελίξεις.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον Φιντάν για να καταστήσει σαφές ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν ήταν προς το συμφέρον κανενός.

«Το Ιράν μας ενημέρωσε εκ των προτέρων για το τι θα συνέβαινε.

»Πιθανές εξελίξεις προέκυψαν επίσης κατά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν και (οι ΗΠΑ) μετέφεραν στο Ιράν μέσω ημών ότι αυτή η αντίδραση πρέπει να είναι εντός ορισμένων ορίων», είπε η πηγή.

«Σε απάντηση, το Ιράν είπε ότι η αντίδραση θα ήταν μια απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του στη Δαμασκό και ότι δεν θα προχωρήσει πέρα από αυτό».

Το Ιράν, το οποίο είναι γειτονικό με την Τουρκία, είχε ορκιστεί αντίποινα για, όπως τα αποκάλεσε, για το ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου που σκότωσε επτά αξιωματικούς του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιβεβαίωσε αργότερα τις επαφές σε ανακοίνωσή του, λέγοντας ότι η Άγκυρα ζήτησε αυτοσυγκράτηση και προειδοποίησε για περιφερειακό πόλεμο εάν κλιμακωθούν περαιτέρω οι εντάσεις.

Ανέφερε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να αποτρέψει περαιτέρω σύγκρουση και κλιμάκωση στην περιοχή.

Τουρκική πηγή ασφαλείας είπε ότι ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς μίλησε με τον Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MIT της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια των εορτών του Άιντ αλ Φιτρ και του ζήτησε να ενεργήσει ως «μεσολαβητής» στις εντάσεις Ισραήλ-Ιράν.

Οι δυο τους συζήτησαν τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός και στη Γάζα, είπε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχετικά άρθρα