Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ

Το Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Λίβανος, Υεμένη, Χεζμπολάχ, Χούτι (Σιίτες Αντάρτες Υεμένη),

Ο Ιρανός αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μοχάμαντ Μπακερί, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ.

«Η απάντησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη στρατιωτική δράση της χθεσινής [13-14/4] νύχτας εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί εναντίον του Ιράν», ανέφερε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, και προειδοποίησε ότι οι βάσεις της Ουάσιγκτον θα μπορούσαν επίσης να δεχτούν επίθεση εάν βοηθούσε το Ισραήλ να αντεπιτεθεί.

«Η επιχείρηση έλαβε χώρα επειδή το σιωνιστικό καθεστώς είχε περάσει την κόκκινη γραμμή του Ιράν και ήταν απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Το Ιράν έχει συμμετάσχει σε έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την επέκταση της εκεχειρίας στο Ιράκ σε επιπλέον περιοχές.

Η πιο πρόσφατη επίθεση από ιρακινές ομάδες ευθυγραμμισμένες με την Τεχεράνη κατά των αμερικανικών δυνάμεων ήταν στις 4 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, η Τεχεράνη είχε στόχο να αξιοποιήσει παραχωρήσεις από την Ουάσιγκτον που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποδέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους λογαριασμούς της, οι οποίοι επί του παρόντος έχουν παγώσει λόγω κυρώσεων που συνδέονται με το πυρηνικό της πρόγραμμα, ανέφεραν πηγές τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «θέλει να περιορίσει την κατάσταση.

»Παρά τη συμμετοχή του στην κατάρριψη των ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δεν είναι προς το εγχώριο πολιτικό συμφέρον να παραδεχτεί ότι η πολιτική του περιορισμού του πολέμου της Γάζας έχει αποτύχει και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποτύχει.

»Παρασύρθηκε σε ένα νέο και πιο επικίνδυνο περιφερειακό τέλμα», δήλωσε στο The National πηγή με γνώση των συνομιλιών.

«Ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν δεν θα θέλει να δείξει ότι κατανοεί τη θέση του Ιράν.

»Η εμφάνιση ρωγμών στη σχέση του με το Ισραήλ σε μια τέτοια στιγμή θα του προκαλούσε βλάβη.

»Γι’ αυτό είναι απίθανο να δούμε συμβιβαστικές ή φιλικές πρωτοβουλίες προς την Τεχεράνη.

»Τώρα θα επιβεβαιώσει την υποστήριξή του στο Ισραήλ και την άμυνά του», πρόσθεσε η πηγή.

«Ο κίνδυνος είναι ότι εάν το Ισραήλ καταφύγει σε μια στρατιωτική επιχείρηση επιζήμια για το Ιράν, παρά την αντίρρηση των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν φυσικά θα ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ, κάτι που είναι μια αναπόφευκτη επιλογή που ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου γνωρίζει και μπορεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός του».

Ο ρόλος των περιφερειακών συμμάχων του Ιράν στην επίθεση στο Ισραήλ ήταν περιορισμένος.

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης φέρεται να εκτόξευσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ, σύμφωνα με την υπηρεσία ασφαλείας Ambrey, και η πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από το Ιράν, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν περίπου την ίδια ώρα, καθώς και δεύτερο μπαράζ ώρες αργότερα.

«Εάν το Ιράν εκτεθεί σε ζημιά, όπως να επιτεθεί σε τοποθεσίες στο έδαφός του, οι φατρίες του Άξονα της Αντίστασης θα βρεθούν αυτόματα στη μάχη.

»Αυτό σημαίνει την πλήρη κατάρρευση της ιρακινής εκεχειρίας», είπε η πηγή κοντά στους πληρεξούσιους του Ιράν.

«Οι ομάδες φάνηκαν σχεδόν ήρεμες χθες.

»Αυτό δεν είναι τυχαίο.

»Αυτή η σχετική σιωπή είναι μια επιβεβαίωση του ίδιου του ιρανικού μηνύματος, ότι η ανταπόκριση ήταν περιορισμένη».

Για τον Μοχανάντ Χατζί, Αναπληρωτή Διευθυντή Έρευνας στο Κέντρο Μέσης Ανατολής Malcolm H. Kerr Carnegie, ξεπεράστηκε η γραμμή και «το Ισραήλ έχει πλέον άλλοθι για να απαντήσει στο ιρανικό έδαφος».

Ωστόσο, για ένα αντίποινα «θα χρειαστεί το πράσινο φως των ΗΠΑ και μπορεί να υπάρξει οπισθοδρόμηση», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα