Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν έστειλε «σημαντικό μήνυμα» στις ΗΠΑ μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη Δαμασκό

Το Ιράν έστειλε «σημαντικό μήνυμα» στις ΗΠΑ μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη Δαμασκό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Δαμασκός, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ιρανική Πρεσβεία, Ισραήλ, Συρία, Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Ιράν),

Το Ιράν ανακοίνωσε την Τρίτη 2/4 ότι έστειλε «ένα σημαντικό μήνυμα» στις ΗΠΑ μετά τα ισραηλινά πλήγματα τη Δευτέρα 1/4 εναντίον του προξενείου του στη Δαμασκό από τα οποία σκοτώθηκαν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Το μήνυμα αυτό, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, μεταφέρθηκε «σε αξιωματούχο της πρεσβείας της Ελβετίας», η οποία εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, αφού αυτός εκλήθη στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, επεσήμανε την Τρίτη ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν.

«Στη διάρκεια της συνάντησης εξηγήσαμε την τρομοκρατική διάσταση της επίθεσης και το έγκλημα του ισραηλινού καθεστώτος, ενώ υπογραμμίσαμε την ευθύνη που φέρει η αμερικανική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο ίδιος στο «Χ».

«Ένα σημαντικό μήνυμα εστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση ως υποστηρικτή του σιωνιστικού καθεστώτος.

»Η Αμερική πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη», τόνισε.

Το Ιράν δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η επίθεση, που αποδίδεται στο Ισραήλ, είχε στόχο το προξενικό γραφείο της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό και προκάλεσε τον θάνατο ένδεκα ανθρώπων, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Τεχεράνη έχει ήδη δεσμευθεί να απαντήσει σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση εναντίον ιρανικού διπλωματικού κτιρίου στη Συρία.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν συνεδρίασε το βράδυ της; Δευτέρας «παρουσία του προέδρου» Εμπραχίμ Ραϊσί και έλαβε «τις απαραίτητες αποφάσεις», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σε μήνυμά της η ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ζήτησε «έκτακτη συνεδρίαση» του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου «να καταδικάσει αυτή την αδικαιολόγητη εγκληματική ενέργεια και αυτή την τρομοκρατική επίθεση που διέπραξε το ισραηλινό καθεστώς με όσο το δυνατόν πιο έντονο τρόπο».

Παράλληλα η ιρανική αποστολή αναφέρθηκε «στις σημαντικές διεθνείς επιπτώσεις μιας τόσο επιλήψιμης ενέργειας, ικανής να οξύνει την ένταση στην περιοχή, η οποία ενδεχομένως να προκαλέσει επιπλέον συγκρούσεις στις οποίες θα εμπλακούν και άλλα κράτη».

«Το σιωνιστικό καθεστώς φέρει πλήρως την ευθύνη των συνεπειών και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα, βάσει του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ, να απαντήσει αποφασιστικά σε αυτές τις ενέργειες», κατέληξε η ιρανική αντιπροσωπεία.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Συρίας από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος εκεί το 2011, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού.

Κλιμάκωσε τις επιθέσεις μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου, καθώς η ένταση κλιμακώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σχετικά άρθρα