Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανία: Ξανά στο 20% το ακροδεξιό κόμμα AfD

Γερμανία: Ξανά στο 20% το ακροδεξιό κόμμα AfD
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για AfD Εναλλακτική για τη Γερμανία, Ακροδεξιά, Γερμανία, Δημοσκοπήσεις, Ζάρα Βάγκενκνεχτ,

Μετά από μικρές απώλειες η AfD αγγίζει ξανά το 20%. Σταθερά δεύτερο κόμμα πίσω από τη Χριστιανική Ένωση. Την ίδια ώρα βουλευτής της AfD παραιτείται καταγγέλλοντας ευνοιοκρατία.

Δεν ησυχάζει η γερμανική συγκυβέρνηση ούτε στις διακοπές του Πάσχα.

Σε νέο δημοσκοπικό ναδίρ δίνει τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild am Sonntag, με τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς να αγγίζουν μόλις το 15%, δηλαδή ποσοστό κατά 12 μονάδες χαμηλότερο από εκείνο που είχαν λάβει στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές.

Οι Πράσινοι φτάνουν μόλις το 13% και οι Φιλελεύθεροι αγγίζουν οριακά το 5%.

Πρώτη σταθερά με 30% παραμένει η Χριστιανική Ένωση υπό τον Φρίντριχ Μερτς, ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία σκαρφαλώνει και πάλι στο 20%, μετά τις απώλειες που είχε καταγράψει τους τελευταίους μήνες ως συνέπεια αποκαλύψεων για μαζικές απελάσεις και άλλα σκάνδαλα, όπως την απασχόληση ανοιχτά ακροδεξιών μέχρι και νεοναζί ως κοινοβουλευτικών συνεργατών.

6% για την Σάρα Βάγκενκνεχτ παρά την «αποστασία»

Αίσθηση όμως προκαλεί και το 6% που λαμβάνει το νέο κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ, η Συμμαχία για τη Λογική και τη Δικαιοσύνη, εκτοπίζοντας την Αριστερά, από την οποία αποχώρησε με επεισοδιακό τρόπο, στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 3%, κάτω δηλαδή από το εκλογικό όριο το οποίο απαιτείται για είσοδο κόμματος στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Ως προς τα πιθανά σενάρια εκλογικών συμμαχιών, ο Χέρμαν Μπίνκερ, σύμβουλος δημοσκοπήσεων στο Ινστιτούτο Insa, αναφέρει στην Bild am Sonntag ότι από μαθηματική άποψη αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν τους πολιτικούς συσχετισμούς, θα ήταν δυνατός ένας «μεγάλος συνασπισμός» Χριστιανοδημοκρατών, Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (Χριστιανική Ένωση) και Σοσιαλδημοκρατών (που θα άγγιζε το 45%). Δυνατός θα ήταν, θεωρητικά επίσης, ένας συνασπισμός Χριστιανικής Ένωσης, Πρασίνων και Φιλελευθέρων (που θα μπορούσε να φτάσει το 48%).

Βουλευτής του AfD καταγγέλλει «ευνοιοκρατία»

Την ίδια ώρα όμως, Κυριακή του Πάσχα, έντονες ήταν οι πολιτικές διεργασίες στους κόλπους ειδικότερα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, με την προαναγγελθείσα παραίτηση βουλευτή από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, την οποία ανακοίνωσε ανήμερα του Πάσχα με δημόσια ανάρτησή του.

Πρόκειται για τον Τόμας Σάιτς, βουλευτή της Εναλλακτικής για τη Γερμανία από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, ο οποίος καταγγέλλει «σύστημα ευνοιοκρατίας» και «αγώνα εξουσίας» στους κόλπους του κόμματος αλλά και «εσωκομματικό χάος», όπως αυτό καταγράφηκε σε πρόσφατο συνέδριο του κόμματος.

Με την αποχώρηση του Σάιτς, πλέον η Κ.Ο. της AfD θα απαρτίζεται από 77 μέλη ενώ ξεκίνησε με 82 μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.

Αρκετοί πολιτικοί έχουν ήδη αποχωρήσει για διάφορους λόγους, προσωπικούς και πολιτικούς, παρατηρεί το Spiegel Online.

Πηγή: dw.com

Σχετικά άρθρα