Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στο Ιράν το πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμα

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στο Ιράν το πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Μπάρακ Ομπάμα, Ουάσιγκτον, Πυρηνικά Όπλα, Τεχεράνη, Χασάν Ροχανί,

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν στο Ιράν το «πλαίσιο» της ενδεχόμενης διεθνούς συμφωνίας για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, χωρίς όμως αυτό να εγγυάται τον ιστορικό συμβιβασμό στα τέλη Νοεμβρίου.

«Παρουσιάσαμε ένα πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να καλύψουν τις ανάγκες τους για ειρηνική ενέργεια», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε για την προοπτική μιας οριστικής συμφωνίας μεταξύ Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων έως την προθεσμία της 24ης Νοεμβρίου.

Ενώ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5 + 1 (οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία,η Βρετανία και η Γερμανία) βρίσκονται στην τελική τους ευθεία, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον αναφέρεται σε μια πρόταση για την τελική συμφωνία με τους Ιρανούς.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ωστόσο, δεν προχώρησε σε πρόβλεψη για πιθανή επιτυχία των συζητήσεων μέχρι τις 24 Νοεμβρίου.

«Θα δούμε σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες αν μπορέσουμε να επιτύχουμε πραγματικά μια συμφωνία» είπε ο πρόεδρος Ομπάμα ο οποίος έχει κάνει την προσέγγιση με το Ιράν ένα από τους στόχους της δεύτερης θητείας του και είχε μιλήσει τηλεφωνικά τον Σεπτέμβριο του 2013 με τον ομόλογό του Ιράν, Χασάν Ροχανί.

Ο πρόεδρος Ομπάμα επίσης, αναγνώρισε «τη μακρά ιστορία της αμοιβαίας δυσπιστίας μεταξύ των δύο χωρών» που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από τον Απρίλιο του 1980 στον απόηχο της Ισλαμικής Επανάστασης και την κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, στις 4 Νοεμβρίου του 1979, από ισλαμιστές φοιτητές.

Το περασμένο έτος, όμως, η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον ξανάρχισαν τις συνομιλίες, στο πλαίσιο των συνομιλιών για τα πυρηνικά μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των 5 + 1.

Σχετικά άρθρα