Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Ανναλένα Μπέρμποκ, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Γερμανία, Ισλαμιστές, Ισραέλ Κατζ, Ισραήλ, Κάιρο, Λωρίδα της Γάζας, Μαχμούντ Αμπάς, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Για έκτη φορά από την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ πραγματοποιεί περιοδεία στην Εγγύς Ανατολή.

Από το Κάιρο η υπουργός τόνισε απευθυνόμενη στο Ισραήλ, ότι η σχεδιαζόμενη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί λόγω της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Λωρίδα της Γάζας.

Χθες η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας συναντήθηκε στην Δυτική Όχθη του Ιορδάνη με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον παλαιστίνιο ομόλογό της.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τάχθηκε υπέρ της «αναδιοργάνωσης της Παλαιστινιακής Αρχής με μια κυβέρνηση τεχνοκρατών».

Η Αναλένα Μπέρμποκ υπογράμμισε ότι οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται τώρα «την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος στο δικό τους κράτος χωρίς τη Χαμάς»:

«Αυτή η προοπτική περιλαμβάνει την λύση δύο κρατών.

»Στη διάρκεια των συνομιλιών εργαστήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση.

»Η λύση των δύο κρατών προϋποθέτει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα διοικείται από μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή».

Κατς: Το ψήφισμα του ΟΗΕ ενισχύει την Χαμάς

Στις συνομιλίες κατέστησε σαφές ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου αποτέλεσε τεράστια καταστροφή και για τους ίδιους τους Παλαιστινίους.

Παράλληλα η Ανναλένα Μπέρμποκ εξήρε την συμβολή της Παλαιστινιακής Αρχής και του προέδρου Αμπάς στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα:

«Υπάρχει επιτέλους ψήφισμα του ΟΗΕ που καθιστά σαφές ότι η 7η Οκτωβρίου αποτελεί μια αιτία για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο παλαιστινιακός πληθυσμός στη Γάζα. Κάτι που δεν ήταν πάντα σαφές σε παλαιότερες συζητήσεις.

»Τώρα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι είναι και προς το συμφέρον των Ισραηλινών να υπάρξει κατάπαυση του πυρός έτσι ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι».

Διαφορετική είναι ωστόσο η εκτίμηση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών για το ψήφισμα στο Συμβούλιου Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς εκτίμησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού, ότι το ψήφισμα ενίσχυσε εν τέλει τη Χαμάς και την ώθησε να απορρίψει μια συμβιβαστική πρόταση των ΗΠΑγια μια νέα συμφωνία αναφορικά με τους ομήρους.

«Περιμένουμε από τους φίλους να μας στηρίξουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και όχι να μας αποδυναμώνουν έναντι της Χαμάς και όλων των άλλων εχθρών μας», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: dw.com (Στέφανος Γεωργακόπουλος)

Σχετικά άρθρα