Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρωσία: «Είμαστε σε πόλεμο» – ISW: Η Μόσχα προετοιμάζεται για μεγάλη επίθεση στο ΝΑΤΟ

Ρωσία: «Είμαστε σε πόλεμο» – ISW: Η Μόσχα προετοιμάζεται για μεγάλη επίθεση στο ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ντμίτρι Πεσκόφ, Ουκρανία, Ρωσία,

Την ώρα που το Κρεμλίνο μιλά (για πρώτη φορά) ανοιχτά για πόλεμο, ρωσικοί χρηματοοικονομικοί, οικονομικοί και στρατιωτικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με συμβατικά όπλα με το ΝΑΤΟ, όχι επικείμενη αλλά πιθανώς σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι είχαν αρχικά υποθέσει ορισμένοι δυτικοί αναλυτές: γράφει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Την Παρασκευή 22/3, η Ρωσία παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου», δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αφού η Μόσχα επέμεινε να παρουσιάζει την επίθεση κατά της Ουκρανίας ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» απορρίπτοντας την λέξη «πόλεμος».

Επιπλέον το Κρεμλίνο επιρρίπτει την ευθύνη για την «κατάσταση πολέμου» στην «επέμβαση της Δύσης στο πλευρό της Ουκρανίας».

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου. Ναι, αυτό ξεκίνησε ως ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά από την στιγμή που σχηματίσθηκε αυτή η συμμορία, όταν η συλλογική Δύση επενέβη σε όλο αυτό στο πλευρό της Ουκρανίας, για μας, έγινε πόλεμος.

»Είμαι πεπεισμένος και όλοι πρέπει να το αντιληφθούν», δηλώνει ο Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο Argoumenty I Fakty.

Η Μόσχα οφείλει «να απελευθερώσει πλήρως» τις «νέες περιοχές» για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων εκεί, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφερόμενος στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, και της νότιας Ουκρανίας Ζαπορίζια και Χερσώνα, τις οποίες μερικώς κατέλαβε μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, κηρύσσοντας στην συνέχεια την προσάρτησή τους.

Η προσάρτηση αποτελεί παράνομη αρπαγή εδαφών και η Ουκρανία δεν θα σταματήσει μέχρι την εκδίωξη όλων των ρωσικών δυνάμεων από τα εδάφη αυτά, απαντά το Κίεβο.

Ο σχεδιασμός για επίθεση κατά του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία, σημειώνει το αμερικανικό κέντρο μελετών, δεν φαίνεται να έχει αντιμετωπίσει οικονομική κρίση και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών έχει γίνει η μεγαλύτερη αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με αναλυτές, οι προσπάθειες για τη διασφάλιση του οικονομικού μέλλοντος της Ρωσίας πιθανότατα θα στοχεύουν στη δημιουργία μακροπρόθεσμων συνθηκών παρά στην επίλυση των άμεσων οικονομικών προβλημάτων.

Η δεξαμενή σκέψης υπενθυμίζει επίσης ότι ο Πολωνός πρόεδρος Άντρζεϊ Ντούντα είπε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εντείνει τις προσπάθειες να θέσει τη ρωσική οικονομία σε στρατιωτικό μονοπάτι ώστε να μπορέσει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ ήδη από το 2026 ή το 2027, επικαλούμενος σχετικές γερμανικές έρευνες.

Προηγουμένως, στις 9 Φεβρουαρίου, ο Δανός υπουργός Άμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν είχε δηλώσει ότι σύμφωνα με νέες πληροφορίες πληροφοριών, η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ εντός 3-5 ετών, δηλαδή νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν από τη Συμμαχία.

Η Γερμανία είχε επίσης ανακοινώσει παρόμοιες προειδοποιήσεις.

Σύμφωνα με ειδικούς του ISW, οι προσπάθειες του Πούτιν να δημιουργήσει συνθήκες για τη σταθεροποίηση της ρωσικής οικονομίας είναι πιθανότατα μέρος των οικονομικών και εσωτερικών προετοιμασιών της Ρωσίας για μια πιθανή μελλοντική μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και όχι μόνο για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα