Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μπαχτσελί ζήτησε από τον Ερντογάν να μείνει πρόεδρος της Τουρκίας για πάντα

Ο Μπαχτσελί ζήτησε από τον Ερντογάν να μείνει πρόεδρος της Τουρκίας για πάντα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Γκρίζοι Λύκοι, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ο εταίρος της τουρκικής κυβερνητικής συμμαχίας, ο αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στις 17 Μαρτίου ζήτησε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην παραιτηθεί από το αξίωμά του στο τέλος της θητείας του.

Τα σχόλιά του έγιναν μία εβδομάδα αφότου ο Ερντογάν είπε ότι οι επερχόμενες τοπικές εκλογές θα είναι οι τελευταίες του εκλογές «όπως επιτρέπεται από το νόμο».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του MHP, ο Μπαχτσελί είπε:

«Όπως έμαθα από τον Τύπο πρόσφατα, μια ομιλία του Προέδρου μας έγινε αποδεκτή με μεγάλη όρεξη, ειδικά στους αριστερούς κύκλους».

«Από εδώ λέω στον Πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν μπορείτε να παραιτηθείτε, δεν μπορείτε να αφήσετε ήσυχο το τουρκικό έθνος.

»Είμαστε μαζί σας ως Λαϊκή Συμμαχία.

»Θέλουμε να σας δούμε ως τον σωτήρα ηγέτη του νέου αιώνα», πρόσθεσε ο Μπαχτσελί.

Ο Μπαχτσελί επανεξελέγη ηγέτης του MHP. Ήταν ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος στο συνέδριο.

Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι οι επερχόμενες τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου θα είναι οι τελευταίες του, καθώς το Σύνταγμα περιορίζει την προεδρία σε δύο θητείες πέντε ετών.

Ορισμένοι επικριτές είπαν ότι οι παρατηρήσεις του Ερντογάν ήταν να παρακινήσουν τους ψηφοφόρους του AKP να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές και να επισημάνουν την ανάγκη για ένα νέο σύνταγμα.

Η υποψηφιότητα του Ερντογάν για τις προεδρικές εκλογές του 2023 ήταν αμφιλεγόμενη, καθώς είχε συμπληρώσει δύο θητείες από τότε που έγινε πρόεδρος το 2014.

Το AKP έκρινε ότι οι εκλογές πριν από τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2017 δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη, καθώς η προεδρία ανέλαβε διαφορετικό ρόλο μετά το κοινοβουλευτικό σύστημα καταργήθηκε.

Μετά την παρατήρηση του Ερντογάν, ο βουλευτής του AKP και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ είπε ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος ξανά εάν το κοινοβούλιο ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Σχετικά άρθρα