Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ιμπραήμ Καλίν (MİT) εισήλθε παράνομα στην κατεχόμενη βόρεια Συρία και ήρθε αντιμέτωπος με διαδηλωτές

Ο Ιμπραήμ Καλίν (MİT) εισήλθε παράνομα στην κατεχόμενη βόρεια Συρία και ήρθε αντιμέτωπος με διαδηλωτές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για MİT - Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (Τουρκία), Αζάζ, Ιμπραήμ Καλίν, Ισλαμιστές, Κατάρ, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Συρία, Συριακός Εθνικός Στρατός (Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι), Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Ιμπραήμ Καλίν, τον επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT) και μια αντιπροσωπεία, αναχαιτίστηκε από διαδηλωτές κοντά στην πόλη Αζάζ της βόρειας Συρίας την Κυριακή 17/3, ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει σκοτώσει περισσότερους από 500.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια από τότε που ξεκίνησε το 2011 με τη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης στη Δαμασκό.

Από το 2016 η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει πολλές χερσαίες εισβολές για να εκδιώξει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων (SDF) από τη βόρεια Συρία, αφήνοντας την Τουρκία να έχει τον έλεγχο δύο μεγάλων συνοριακών λωρίδων.

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που η ομάδα επέστρεφε από ένα γεύμα ιφτάρ που οργανώθηκε από ομάδες της ισλαμιστικής φιλοτουρκικής αντιπολίτευσης που έχουν εξεγερθεί κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με τον ερευνητή δημοσιογράφο Φεχίμ Ταστεκίν (Fehim Taştekin), επικαλούμενος τον Αϋμπαν Αμπντέλ Νουρ (Ayman Abdel Nour), έναν δημοσιογράφο γνωστό για την αντίθεσή του στο καθεστώς Άσαντ, ο οποίος μοιράστηκε ένα σύντομο βίντεο από τη διαμαρτυρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αυτοκινητοπομπή, η οποία προσπαθούσε να επιστρέψει στην Τουρκία μέσω της κοντινής συνοριακής διέλευσης Öncüpınar-Bab al-Salam, χρειάστηκε να αλλάξει δρομολόγιο προς την επίσης κατεχόμενη από τους Τούρκους Αλ Μπαμπ αφού αντιμετώπισε τις διαδηλώσεις.

Μετά το περιστατικό, δυνάμεις του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Συριακού Εθνικού Στρατού αναπτύχθηκαν στην περιοχή μαζί με τουρκικές ειδικές δυνάμεις.

Οι τουρκικές δυνάμεις στο κομβόι φέρεται να πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος, το οποίο αρνήθηκε να φύγει, αναγκάζοντας το κομβόι να αλλάξει πορεία.

Η αποστολή επέστρεψε με επιτυχία στην Τουρκία μετά την παράκαμψη.

Ο Ταστεκίν αποκάλυψε ότι τα άτομα που σταμάτησαν τη συνοδεία ήταν μέλη της ομάδας El Shahba, η οποία αρχικά υποστήριξε ότι δεν γνώριζε ότι Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν μεταξύ της αυτοκινητοπομπής.

Ο δημοσιογράφος επικαλείται πηγές που ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές «γύρισαν πίσω» όταν κατάλαβαν το λάθος τους, υποστηρίζοντας ότι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την ισλαμιστική προσωρινή κυβέρνηση που κυβερνά την περιοχή και όχι για την τουρκική αντιπροσωπεία.

«Η Τουρκία δεν θα το αφήσει αναπάντητο, καθώς γνωρίζει τις πιθανές συνέπειες ενός τέτοιου περιστατικού», πρόσθεσε ο Ταστεκίν, επισημαίνοντας τη λεπτή ισορροπία που διατηρεί η Τουρκία στην περιοχή, ειδικά με ομάδες όπως το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS).

Η Τουρκία επιθυμεί να αποφύγει μια άμεση αντιπαράθεση με την HTS και θα μπορούσε να καλέσει τον Συριακό Εθνικό Στρατό να παραμείνει σε επαγρύπνηση για να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά, σημείωσε ο Ταστεκίν.

Ωστόσο, η Άγκυρα προτιμά να λύσει αυτά τα προβλήματα με τη βοήθεια τοπικών δυνάμεων αντί να παρεμβαίνει άμεσα για να κρατήσει την κατάσταση υπό έλεγχο χωρίς να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Περαιτέρω λεπτομέρειες δείχνουν ότι η συνοδεία δεν περιελάμβανε μόνο τον Καλίν αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης και μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Κατάρ.

Η Τουρκία υποστηρίζει τις ομάδες της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος Άσαντ ενώ παλεύει με τις προκλήσεις που δημιουργούν οι διάφορες φατρίες στην περιοχή. Οι τουρκικές Αρχές δεν έχουν σχολιάσει επίσημα το περιστατικό.

Σχετικά άρθρα