Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν την Τρίτη 19/3 νέες αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ, με στόχο θέσεις του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), μετά από επίθεση του PKK που άφησε νεκρό έναν Τούρκο στρατιώτη και τέσσερις τραυματίες την ίδια ημέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Χτυπήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές ύποπτες θέσεις του PKK στις περιοχές Μετίνα, Ζαπ, Χακούρτ, Γκάρα και Καντίλ στην ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ.
Σύμφωνα με τουρκικές πληροφορίες, τα πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεψαν 27 στόχους του PKK, συμπεριλαμβανομένων σπηλαίων και καταφυγίων.
«Δεν έχουμε αφήσει το αίμα κανενός από τους μάρτυρες μας στο έδαφος», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του, αναφερόμενο στα θύματα από την επίθεση του PKK νωρίτερα την ίδια μέρα.
Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει από το 2019 μια σειρά διασυνοριακών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ κατά του PKK.
Ο υπολοχαγός Χουλουσί Ελτσί (Hulusi Elçi), στρατιωτικός γιατρός, σκοτώθηκε σε σύγκρουση με το PKK την Τρίτη στην περιοχή του βόρειου Ιράκ όπου αναπτύσσονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Claw-Lock».
Το PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984.
Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση.
Η σύγκρουση διεξήχθη εδώ και καιρό κυρίως σε αγροτικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά τώρα επικεντρώνεται περισσότερο στα βουνά της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ, όπου εδρεύουν οι αντάρτες του PKK.
Η ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βαγδάτη και οι κουρδικές Αρχές στο Ερμπίλ κατηγορούνται εδώ και χρόνια ότι έκλεισαν τα μάτια στους τουρκικούς βομβαρδισμούς για να διατηρήσουν τη στρατηγική τους συμμαχία με την Άγκυρα, βασικό εμπορικό εταίρο, παρά τις δηλώσεις τους με τις οποίες διαμαρτύρονται για παραβιάσεις της ιρακινής κυριαρχίας και βλάβες σε αμάχους.
Σε μια εξέλιξη ορόσημο την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ απαγόρευσε τις δραστηριότητες του PKK στο έδαφός του, χαρακτηρίζοντάς το απειλή για τη χώρα, καθώς οι σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία βρίσκονται σε πορεία βελτίωσης.
Η απόφαση του ιρακινού συμβουλίου ελήφθη μετά από συνάντηση ασφαλείας στη Βαγδάτη με υψηλόβαθμους Τούρκους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο αρχηγός πληροφοριών Ιμπραήμ Καλίν.