Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανησυχία για την ασφάλεια των αεροπλάνων Boeing

Ανησυχία για την ασφάλεια των αεροπλάνων Boeing
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπλάνο,

Τις τελευταίες ημέρες αρκετά δημοσιεύματα από τον Τύπο του εξωτερικού ασχολούνται με τα Boeing και κυρίως με το αν υπάρχει ασφάλεια στα αεροπλάνα της εταιρείας που κυριαρχεί στους αιθέρες εδώ και δεκαετίες.

Το Politico συγκέντρωσε όλα τα τελευταία ατυχήματα που προκάλεσαν αναστάτωση και συνομίλησε με ειδικούς, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πώς ξεκίνησε η αναταραχή

Στις 5 Ιανουαρίου, ένα Boeing 737 MAX-9 της Alaska Airlines που εκτελούσε πτήση από το Πόρτλαντ προς το Οντάριο της Καλιφόρνια αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Όρεγκον, αφού ένα πώμα της πόρτας έσκασε κατά τη διάρκεια της πτήσης, προκαλώντας ταχεία αποσυμπίεση.

Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Κανείς δεν καθόταν δίπλα στην ελαττωματική πόρτα και οι πιλότοι κατάφεραν να προσγειώσουν το αεροπλάνο χωρίς να πάθουν τίποτα οι επιβάτες.

Όμως το περιστατικό άνοιξε ένα κουτί της Πανδώρας με ερωτήματα και δυσπιστία σχετικά με την ασφάλεια των αεροσκαφών Boeing.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ καθήλωσε προσωρινά τα περισσότερα αεροσκάφη 737 MAX-9 της Boeing μετά το περιστατικό της Alaska Airlines.

Η Ευρώπη γλίτωσε από την εντολή απαγόρευσης πτήσεων, καθώς ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της ΕΕ (EASA) δήλωσε ότι «καμία αεροπορική εταιρεία σε κράτος μέλος του EASA δεν διαθέτει επί του παρόντος αεροσκάφος με τη σχετική διαμόρφωση».

Η FAA έδωσε τελικά άδεια στο αεροσκάφος να πετάξει ξανά – αλλά με ορισμένους περιορισμούς.

Ο οργανισμός απαγόρευσε στην Boeing να επεκτείνει την παραγωγή των αεροσκαφών MAX ή να εγκρίνει πρόσθετες γραμμές παραγωγής για τα αεροσκάφη «μέχρι να βεβαιωθούμε ότι τα ζητήματα ελέγχου ποιότητας που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας έχουν επιλυθεί».

Η FAA διενήργησε επίσης έλεγχο της διαδικασίας παραγωγής των αεροσκαφών, διαπιστώνοντας πολλαπλές περιπτώσεις όπου οι εταιρείες φέρονται να μην συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις ελέγχου ποιότητας κατασκευής.

Ζήτησε από την Boeing να αναπτύξει ένα σχέδιο για να διορθώσει τα συστημικά ζητήματα ποιοτικού ελέγχου.

Τι ακολούθησε

Τα αεροσκάφη Boeing συνέχισαν να γίνονται πρωτοσέλιδα για μια σειρά περιστατικών σε όλο τον κόσμο – αρκετά μόνο αυτόν τον μήνα.

Στις 4 Μαρτίου, μια πτήση Boeing 737-900 της United Airlines από το Τέξας στη Φλόριντα αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση αφού φλόγες άρχισαν να βγαίνουν από έναν από τους κινητήρες του αεροπλάνου.

Σε μια άλλη περίπτωση από τις 13 Μαρτίου, ένα Boeing 777 της American Airlines πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην Καλιφόρνια αφού το πλήρωμα ανέφερε ένα σκασμένο λάστιχο.

Ένα Boeing 777-200 με προορισμό την Ιαπωνία αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία προς το Λος Άντζελες στις 7 Μαρτίου, αφού έπεσε ένα ελαστικό λίγο μετά την απογείωση.

Και μόλις την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά την απότομη πτώση ενός Boeing 787 της LATAM Airlines στα μέσα της διαδρομής μεταξύ Σίδνεϊ και Όκλαντ – μια πτώση που πιθανώς προκλήθηκε από ένα ατύχημα με το κάθισμα που έσπρωξε έναν πιλότο στα χειριστήρια, ανέφερε η Wall Street Journal.

Μετά από αυτό το τελευταίο περιστατικό, η Boeing είπε στις αεροπορικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται αεροπλάνα 787 να ελέγξουν τα καθίσματα στο πιλοτήριο.

Είναι η ασφάλεια ένα νέο θέμα για την Boeing;

Μια προηγούμενη κατακραυγή γύρω από την ασφάλεια στην Boeing ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια μετά από δύο θανατηφόρα δυστυχήματα μέσα σε πέντε μήνες το ένα μετά το άλλο.

Τον Δεκέμβριο του 2018 ένα αεροσκάφος Boeing 737 MAX συνετρίβη στην Ινδονησία, σκοτώνοντας 189 επιβάτες και πλήρωμα, ενώ τον Μάρτιο του 2019 ένα άλλο αεροσκάφος του ίδιου μοντέλου συνετρίβη στην Αιθιοπία, σκοτώνοντας 157 ανθρώπους.

Τα Boeing 737 MAX καθηλώθηκαν παγκοσμίως για σχεδόν δύο χρόνια, αλλά τελικά επετράπη η πτήση τους μετά από αναβαθμίσεις στον σχεδιασμό, το λογισμικό και την εκπαίδευση του πληρώματος.

Αλλά πέντε χρόνια αργότερα, τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά ασφαλείας με την Boeing προκαλούν νέα ανησυχία.

Η Μαρίνα Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη διοίκηση αερομεταφορών στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Dublin City, δήλωσε ότι η ανησυχία του κοινού για την ασφάλεια της Boeing είναι πολύ δικαιολογημένη – υπό το φως των πρόσφατων περιστατικών και καθώς η μνήμη των ατυχημάτων του 2018 είναι ακόμη νωπή.

Η αεροπορία είναι μια «πολύ ασφαλής βιομηχανία» και τα ατυχήματα είναι σπάνια «λόγω των αυστηρών διεθνών κανονισμών ασφαλείας», πρόσθεσε.

Αλλά «το γεγονός ότι αυτά τα πράγματα συνέβησαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι ανησυχητικό».

Ο νεκρός πρώην υπάλληλος

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην υπάλληλος της Boeing Τζον Μπάρνετ βρέθηκε νεκρός, με τις τοπικές Αρχές να αναφέρουν ότι αυτοκτόνησε.

Ο Μπάρνετ, ο οποίος εργάστηκε στην Boeing για περισσότερα από 30 χρόνια πριν αποχωρήσει από την εταιρεία το 2017, είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα πρότυπα παραγωγής της εταιρείας και βρισκόταν σε διαδικασία κατάθεσης σε μια εν εξελίξει υπόθεση αντιποίνων κατά της Boeing για την καταγγελία πληροφοριοδότη, δήλωσαν οι δικηγόροι του.

Η θέση της Ευρώπης

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν αποκλείσει τη λήψη δραστικών μέτρων.

Επί του παρόντος, στο πλαίσιο ενός διατλαντικού συμφώνου, ο EASA αναγνωρίζει τις εγκρίσεις ασφαλείας της FAA για τα αεροπλάνα της Boeing.

Αλλά μετά τα τελευταία περιστατικά, ο Luc Tytgat, ο εκτελών χρέη εκτελεστικού διευθυντή του EASA, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να αναστείλει την αναγνώριση των αμερικανικών εγκρίσεων ασφαλείας «εάν χρειαστεί».

Είπε όμως επίσης ότι δεν βλέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο σύντομα και ότι αισθάνεται «καθησυχασμένος» ότι η Boeing αντιμετωπίζει τα ζητήματα ελέγχου της ποιότητάς της.

Σύμφωνα με την κα. Ευθυμίου, μια μαζική καθήλωση των αεροσκαφών της Boeing στην Ευρώπη είναι απίθανο να συμβεί.

Αν συμβεί, θα είχε τεράστιες συνέπειες, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι τρέχουσες καθυστερήσεις στις παραδόσεις αεροσκαφών και τα συνεχιζόμενα προβλήματα εφοδιασμού έχουν ήδη λειτουργικές και οικονομικές επιπτώσεις στο αεροπορικό σύστημα – αλλά θα είναι πολύ χειρότερες αν τα αεροσκάφη καθηλωθούν και πάλι.

«Τα προβλήματα της Boeing θα επηρεάσουν την τιμή των εισιτηρίων, τα σχέδια επέκτασης του στόλου και η ανάπτυξη δρομολογίων θα είναι περιορισμένη λόγω των καθυστερήσεων των αεροσκαφών», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα